Κυριακή 18 Μαρτίου 2018
x

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΡΟΜΑΝ ΧΕΡΤΣΟΓΚ

Πρόκειται για μια προσωπικότητα που σφράγισε την εικόνα που έχει η Γερμανία για τον εαυτό της, δήλωσε ο νυν πρόεδρος της Γερμανίας.

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας, Ρόμαν Χέρτσογκ, διάσημος στη χώρα του επειδή είχε καλέσει τους Γερμανούς να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις σε ομιλία του το 1997, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική προεδρία.

Νομικός γεννημένος στη Βαυαρία, είχε προεδρεύσει του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου πριν γίνει, από το 1994 έως το 1999, ο πρώτος αρχηγός του κράτους που εξελέγη από τους αντιπροσώπους της επανενωμένης Γερμανίας. Σ' αυτό το αξίωμα χωρίς εκτελεστικά καθήκοντα, το οποίο όμως επιτρέπει μεγάλη ελευθερία λόγου, είχε προκαλέσει αντιδράσεις με μια έντονη ομιλία του τον Απρίλιο του 1997 με την οποία είχε καλέσει τη Γερμανία "να κουνηθεί".

"Οφείλουμε να αποχαιρετήσουμε τα αγαπημένα μας κεκτημένα. Αυτό αφορά όλους, όλοι οφείλουν να κάνουν θυσίες, όλοι οφείλουν να συμβάλλουν", είχε δηλώσει, μερικά χρόνια πριν από τις μεταρρυθμίσεις του κράτους πρόνοιας που επιβλήθηκαν από τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Παιδί που μεγάλωσε υπό το καθεστώς των ναζί, ο Ρόμαν Χέρτσογκ είχε ζητήσει "συγγνώμη" από τους Πολωνούς το 1994, κατά την 50η επέτειο της εξέγερσης του γκέτο της Βαρσοβίας, "γι' αυτό που (τους) έκαναν οι Γερμανοί".

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την επόμενη χρονιά, κατά την 50η επέτειο της απελευθέρωσης του Άουσβιτς, είχε επιλέξει να παρευρεθεί σε μια εβραϊκή τελετή στο εμβληματικό στρατόπεδο του Ολοκαυτώματος, αντί να παραστεί στην επίσημη τελετή που είχε οργανώσει η πολωνική κυβέρνηση. Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο χαιρέτισε σήμερα τη μνήμη του πρώην αρχηγού του κράτους, ενός "μεγάλου μαχητή για το κράτος δικαίου και για μια ελεύθερη και ανεκτική κοινωνία", ο οποίος "έκανε πολλά για τη θέση" της εβραϊκής κοινότητας "στους κόλπους της γερμανικής κοινωνίας των πολιτών".

Ο νυν πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ απέτισε από την πλευρά του φόρο τιμής σε μια "προσωπικότητα που σφράγισε την εικόνα που έχει η Γερμανία για τον εαυτό της και τη συνύπαρξη στους κόλπους της κοινωνίας".
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ