Skip to main content

Πέθανε ο πρώην διοικητής του IRA, Μάρτιν ΜακΓκίνες

Ο άνθρωπος-κλειδί επί πέντε δεκαετίες συγκρούσεων και ειρήνης στην επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών.

Ο πρώην πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας και πρώην διοικητής του IRA, Μάρτιν ΜακΓκίνες, απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών.

Οπως ανακοίνωσε η παράταξή του, Σιν Φέιν, ο Μακ Γκίνες απεβίωσε εξαιτίας μιας ασθένειας που τον ταλαιπωρούσε τελευταία.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, έπασχε από μία σπάνια καρδιακή νόσο.

«Ο Μακ Γκίνες σε όλη τη διάρκεια της ζωής του επέδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα, αξιοπρέπεια και ταπεινότητα χαρακτηριστικά που παρέμειναν αναλλοίωτα και όσο ήταν άρρωστος», δήλωσε ο πρόεδρος του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ήταν ένας παθιασμένος ρεπουμπλικάνος που εργάστηκε αδιάκοπα για την ειρήνη, τη συμφιλίωση και την επανένωση της χώρας του. Αλλά πάνω από όλα αγαπούσε την οικογένειά του και τον λαό του Ντέρι και ήταν εξαιρετικά υπερήφανος και για τα δύο».

Ανθρωπος-κλειδί επί πέντε δεκαετίες συγκρούσεων και ειρήνης στην επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Μακ Γκίνες είχε ανακοινώσει στις 19 Ιανουαρίου ότι αποσύρεται από την πολιτική και ότι δεν θα οδηγούσε το κόμμα του στις εκλογές του Μαρτίου. Οπως είχε δηλώσει η ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε και η πολιτική κρίση που προκλήθηκε από την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης νωρίτερα τον Ιανουάριο, τον ανάγκασαν να παραιτηθεί κάποιους μήνες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό του.

Ο Μακ Γκίνες, πριν την πολιτική του σταδιοδρομία, διετέλεσε αρχηγός της εξτρεμιστικής οργάνωσης IRA. Μετά τη συμφωνία καλής πίστης του 1998 όμως, ο Μακ Γκίνες έπαιξε κεντρικό ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, επιτυγχάνοντας τελικά την «εκεχειρία» μεταξύ κυβέρνησης και IRA.

Το 2007 έγινε πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δίπλα στις ηγετικές μορφές των Δημοκρατικών Ίαν Πέισλι, Πίτερ Ρόμπινσον και Αρλίν Φόστερ.

Το 1972, σε ηλικία 21 ετών, ο Μακ Γκίνες ήταν από τα ηγετικά στελέχη του IRA, την περίοδο της «Ματωμένης Κυριακής», όταν 14 ακτιβιστές για τα πολιτικά δικαιώματα, σκοτώθηκαν από στρατιώτες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.

Συνέχισε να παίζει αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση για το επόμενο διάστημα, όταν ο IRA έκανε αρκετές βομβιστικές επιθέσεις εντός κι εκτός Ιρλανδίας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην οργάνωση, είχε μεταφερθεί μυστικά στην Αγγλία για να συνομιλήσει με τη βρετανική κυβέρνηση και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης.

Καταδικάστηκε από το ειδικό ποινικό δικαστήριο της Ιρλανδίας, αφού συνελήφθη μέσα σε ένα αυτοκίνητο που μετέφερε εκρηκτικά.

Σε όλη του τη μετέπειτα σταδιοδρομία, επέμεινε πως παραιτήθηκε οριστικά από τον IRA το 1974, όταν και έκανε τη μετάβαση στην πολιτική.

Αρχικά ο Μακ Γκίνες είχε κεντρικό ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ενώ το επόμενο διάστημα ανέλαβε χρέη υπουργού παιδείας.

Το 2007 έγινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας με πρωθυπουργό τον Ιάν Πέιζλι. Οι δύο δημιούργησαν μια ιδιαίτερη συμμαχία, δουλεύοντας συστηματικά προς την εμπέδωση της ειρήνης στη χώρα.

Πρόσφατα, ο Μακ Γκίνες είχε δηλώσει: «Ο πόλεμός μου έληξε. Η δουλειά μου ως πολιτικός ηγέτης είναι να αποτρέπω αυτόν τον πόλεμο, και την υποστηρίζω με πολύ πάθος».