Skip to main content

Πέταξε» στο 22% η ανεργία στη Φλώρινα

Σαρώνει η ανεργία στην περιοχή του νομού Φλώρινας, ενώ και στο νομό Ημαθίας τα μηνύματα είναι ανησυχητικά. Οι απολύσεις σε διάφορους τομείς κινούνται ανοδικά και το κακό είναι ότι προοιωνίζεται ακόμη
Σαρώνει η ανεργία στην περιοχή του νομού Φλώρινας, ενώ και στο νομό Ημαθίας τα μηνύματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά, καθώς οι απολύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας κινούνται αυξητικά και το κακό είναι ότι προοιωνίζεται ακόμη δυσκολότερη συνέχεια. Περίπου ανάλογα διαμορφώνεται η κατάσταση και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, η οποία άρχισε να ετοιμάζεται για τη μεγάλη απεργία της ερχόμενης Τετάρτης.

Πιο συγκεκριμένα, στον ακριτικό νομό της Δυτικής Μακεδονίας, όπως κατήγγειλε ο κ. Στ. Μπίρος, πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φλώρινας (ΕΚΦ), το ποσοστό της ανεργίας κυμαίνεται στα επίπεδα του 22% επί του εργατικού δυναμικού και δυστυχώς όλα δείχνουν ότι η τάση είναι περαιτέρω ανοδική.

Μιλώντας στη σύσκεψη που διοργάνωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, νωρίτερα το πρωί στα γραφεία του ΕΚΘ, ο κ. Μπίρος γνωστοποίησε ότι το ΕΚΦ πρόκειται να προχωρήσει σε σειρά επαφών με επιχειρήσεις και φορείς της περιοχής, σε μια απόπειρα να βρεθεί τρόπος αποκατάστασης ορισμένων από τους χιλιάδες ανέργους του νομού. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, προγραμματίζονται, προσεχώς, συναντήσεις και με τη ΔΕΗ, προκειμένου να ερευνηθεί αν και κατά πόσο μπορούν να απασχοληθούν κάποια άτομα στις επενδύσεις που προωθεί η Επιχείρηση στην περιοχή της Φλώρινας.


Ημαθία: Ήδη το 2010 έχουν καταγραφεί 110 απολύσεις

Δραματική, όμως, είναι η κατάσταση και στο νομό Ημαθίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Εργατικού Κέντρου κ. Ταχματζίδη, ήδη από τις αρχές του τρέχοντος έτους -και μολονότι δεν έχουν παρέλθει ούτε καν δύο μήνες έκτοτε- στο νομό έχουν καταγραφεί περίπου 110 απολύσεις εργαζομένων από τον κλάδο της ένδυσης. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι το Ε.Κ. Βέροιας εκφράζει ανοικτά πλέον τους φόβους του ότι στην επικείμενη παραγωγική περίοδο της συγκομιδής και μεταποίησης του ροδάκινου, το διάστημα δηλαδή από τον Απρίλιο μέχρι και τους πρώτους μήνες του φετινού καλοκαιριού, οι κονσερβοβιομηχανίες της περιοχής είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουν σε περικοπές προσωπικού. Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των συνδικαλιστών, «το μάρμαρο» θα κληθούν να πληρώσουν κυρίως εργάτες που εργάζονται στις βιομηχανίες ως εποχικοί, χωρίς να αποκλείεται επίπτωση και στο μόνιμο προσωπικό.

Στην πρωινή σύσκεψη, εν τω μεταξύ, μετείχαν συνολικά εκπρόσωποι από 12-13 εργατικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι περιέγραψαν με μελανά χρώματα τις συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας που επικρατούν στην περιοχή ευθύνης τους. Πρόεδροι, αλλά και γενικοί γραμματείς ενημέρωσαν και ενημερώθηκαν από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης και για τις ενέργειες που έχουν γίνει σχετικά με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της μεγάλης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, την ερχόμενη Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, προκειμένου αυτή να στεφθεί με επιτυχία. Στόχος, όπως τονίστηκε, είναι και να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα αντίδρασης στην κυβέρνηση ενάντια στα μέτρα που προτίθεται ή ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσει. Μεταξύ άλλων έγινε λόγος από τους συνδικαλιστές για φοροεπιδρομή, αλλά και για την ανάγκη αντίστασης στην περικοπή των εισοδημάτων και του 14ου μισθού.