Skip to main content

Πεταλωτής: Έχουμε καθαρή τριετία μπροστά μας

Τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί πρόωρων εκλογών διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς σχετικά.
Τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί πρόωρων εκλογών διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς σχετικά.

«Έχουμε καθαρή τριετία μπροστά μας, έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τη δουλειά που κάνουμε έως τώρα για να βγει η χώρα από την κρίση και να φέρουμε τις μεγάλες αλλαγές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε ημερίδα στη ΓΓΕ-ΓΓΕ ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπουργοί είναι «περαστικοί» από τις θέσεις τους ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με εκλογές

«Αυτό δείχνει πόσο προσγειωμένος είναι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς τις θέσεις αυτές τις αναθέτει και τις παίρνει πίσω ο ελληνικός λαός» υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής.

Αναφερθείς στην ημερίδα ενημέρωσης προς τους επικεφαλής των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού και των προϊστάμενων των Γραφείων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στο εξωτερικό, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κύρια οδηγία προς τα γραφεία είναι η εξωστρέφεια και η όσο το δυνατό μεγαλύτερη προβολή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

«Το πνεύμα της ημερίδας φανερώνει και την αντίληψή μας για τις νέες απαιτήσεις που υπάρχουν στο δημόσιο τομέα», σημείωσε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιζητεί τη φυγή από τα στερεότυπα του παρελθόντος, την αλλαγή νοοτροπίας των δημοσίων υπαλλήλων και όλων μας, καθώς επίσης και την αλλαγή στάσης από αμυντική σε επιθετική.

«Η εξωστρέφεια που ζητάμε και απαιτούν οι καιροί είναι σε θέση να προβάλει την Ελλάδα που προσπαθεί, που αλλάζει πρόσωπο, την Ελλάδα της αξιοπιστίας, της δυναμικής παρουσίας παντού και της συνέπειας λόγων και έργων», συμπλήρωσε.

«Χαμηλές προσδοκίες από το Eurogroup»

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση περιμένει να αποφασιστεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου στο σημερινό Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι σε αυτές τις συνεδριάσεις, όπως και στη σημερινή, δεν υπάρχει ατζέντα.

«Στο σημερινό Eurogroup, θα πρέπει να κρατάμε χαμηλά τις προσδοκίες μας», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «το θετικό είναι ότι υπάρχει μια συζήτηση, όπως τίθενται τα ζητήματα και στη χώρα μας και φυσικά παρακολουθούμε τις εργασίες του».

Για το εάν η «κόντρα» Μπαρόζο-Μέρκελ επηρεάζουν το ζήτημα της επιμήκυνσης και του ευρωομολόγου, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς όπως πρόσθεσε, «οι συζητήσεις και οι απόψεις είναι πολλές και πολλές φορές αντικρουόμενες μέσα στην ΕΕ».

«Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή για τη χώρα μας όταν γίνονται αυτές οι συζητήσεις», τόνισε ο κ. Πεταλωτής και επεσήμανε ότι «εμείς έχουμε τη σταθερή θέση ότι η Ευρώπη επιτέλους θα πρέπει να δει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της εξαιτίας συγκεκριμένων πολιτικών μέχρι τώρα και ότι θα πρέπει να υπάρχει προστασία».

Για το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων

«Οι επαγγελματικές ομάδες που θίγονται είναι λογικό να έχουν διάφορες απόψεις και είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων, τονίζοντας παράλληλα ότι η αποφασιστικότητα και η τόλμη της κυβέρνησης είναι δεδομένη.

Ο κ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, περιμένει όλες οι επαγγελματικές ομάδες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, συμπληρώνοντας ότι είναι δεδομένο πως θα πρέπει να μην υπάρχουν περιορισμοί στα επαγγέλματα και ότι, όπου υπάρχουν, να είναι συμβατοί με την ποιοτική και προσιτή παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ερωτηθείς δε εάν το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, είπε: «Είμαστε έτοιμοι όταν θα έρθει να το δούμε. Αν ήταν θα είχε έρθει ως κατεπείγον».

Ερωτηθείς ειδικότερα για τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι ο υπουργός Υγείας Ανδ. Λοβέρδος έκανε μαζί τους επίπονη και σκληρή προσπάθεια για να υπάρχει συναίνεση και ότι, ωστόσο όμως, φάνηκε ότι δεν υπήρχε σύγκληση, ότι οι φαρμακοποιοί έμειναν πίσω από κάποιες θέσεις και δεν προχώρησαν στη συναίνεση.

«Από εκεί και πέρα υπάρχει σαφέστατα η ρητή απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που θα έχουν να κάνουν με την προστασία και την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη σε προσιτές τιμές», πρόσθεσε.

Τόνισε δε ότι θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, να κατανοήσουν το ρόλο τους «και μάλιστα όταν ασκούν ένα επάγγελμα για το οποίο τους παρέχεται άδεια κατά παραχώρηση από την ελληνική πολιτεία».

Ο κ. Πεταλωτής εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι η λογική και η ψυχραιμία θα υπερισχύσουν και δεν θα υπάρχουν προβλήματα στην αγορά του φαρμάκου.