Skip to main content

Πεταλωτής: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα

Διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν μέτρα για περικοπές μισθών και συντάξεων, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, με αφορμή τις συζητήσεις που ξεκίνησαν σήμερα ανάμεσα στο υπου
Διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν μέτρα για περικοπές μισθών και συντάξεων, ούτε φορολογία πέρα από αυτή που έχουμε εξαγγείλει, ούτε επίσης απολύσεις, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής με αφορμή τις συζητήσεις που ξεκίνησαν σήμερα ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα, εν όψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού την Πέμπτη.

Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει περιθώριο να περικοπεί η σπατάλη από το δημόσιο και ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει εξορθολογισμός της λειτουργίας του δημοσίου.

«Θα προσπαθήσουμε και θα το καταφέρουμε να μη θιγεί άλλο το εισόδημα του πολίτη», σημείωσε.

«Έχουμε αποδείξει ότι εργαζόμαστε, ότι βάζουμε σωστούς στόχους που τους τηρούμε», τόνισε ο κ. Πεταλωτής και υπογράμμισε ότι «με βάση αυτή την απαρέγκλιτη συνέχιση των προσπαθειών μας είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πείσουμε και τους εταίρους μας ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση, κάνοντας και τα σωστά βήματα».

Αναφορικά με το εάν σκέφτεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της σχετικά με την αύξηση της φορολογίας, ο κ. Πεταλωτής είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι παράμετροι που υπάρχουν είναι ανοιχτές και ότι από εκεί και πέρα σε βασικά ζητήματα δεν πρόκειται αν αλλάξουν.

«Όπου, όμως, πιστεύουμε ότι μπορούμε να διευκολύνουμε και την αύξηση των εσόδων και την ισορροπία, ώστε τα εισοδήματα να αναπληρώνονται, σαφώς και είμαστε ανοιχτοί», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα χθεσινά αποτελέσματα των εκλογών ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι χθες οι πολίτες επαναβεβαίωσαν την ισχυρή βούλησή τους για ανατροπές σε όλους τους τομείς - μήνυμα που είχαν στείλει και την πρώτη Κυριακή, επιλέγοντας τη συνέχιση της σταθερότητας - επιλέγοντας τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την υλοποίηση του «Καλλικράτη».

Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι, με σύμμαχο τις δημοκρατικές δυνάμεις της προόδου και της βούλησης για ουσιαστική αλλαγή, να πετύχουμε».

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια καθαρή τριετία σκληρής, εντατικής και δημιουργικής δουλειάς, «όπου όλοι μαζί, η κυβέρνηση, οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, περιφέρειες και πολίτες, με υψηλή αίσθηση ευθύνης και πατριωτικού καθήκοντος, καλούμαστε να προωθήσουμε τις απαραίτητες μεγάλες αλλαγές, που χρειάζεται η χώρα, ώστε να βγούμε με ασφάλεια και συνοχή από την κρίση».

«Χρειάζεται συναίνεση και εθνική συνεννόηση», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και επεσήμανε ότι «όσοι μπορούν να το αντιληφθούν, θα πρέπει να λάβουν τις ευθύνες τους» και ότι «θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

«Ο ελληνικός λαός και μέσα από αυτές τις εκλογές, έδειξε ότι διαθέτει πολύ μεγάλη ωριμότητα και από τη στιγμή που έχει δείξει πώς πορεύεται, θα πρέπει επιτέλους και οι πολιτικές δυνάμεις να το ακολουθήσουν»,συμπλήρωσε.

Επιπλέον, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει αυτή την πορεία σταθερότητας και εξόδου από την κρίση, για την οποία έχει και την εντολή του ελληνικού λαού.

«Αλλά επιτέλους θα πρέπει να αντιληφθούν ότι με το να βάζουν πλαστά διλήμματα, δεν οδηγεί πουθενά και το μάθημα αυτό το πήραν και από τις χτεσινές εκλογές», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ποιος παίρνει τα μηνύματα και ποιος όχι.

«Υπάρχουν κοινά σημεία όπου μπορεί να υπάρχει συναίνεση για να βγούμε πιο γρήγορα και σταθερά από την κρίση. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα απεμπολήσουν βασικές τους αρχές ούτε φυσικά ότι η κυβέρνηση θα κάνει πίσω, γιατί δεν έχει το παραμικρό περιθώριο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς με ποιες προτάσεις προς τους πολιτικούς αρχηγούς θα εξασφαλίσει ο κ. Παπανδρέου τη συναίνεση, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε πως «όταν αρχίσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση αυτού του προσκλητηρίου για την εθνική συνεννόηση και συναίνεση, θα υπάρχει και κάποιο πλαίσιο».

«Δεν θα πρέπει να συγχέουμε τη συναίνεση και τη συνεννόηση, με την ατιμωρησία και τον συμψηφισμό», τόνισε, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα ζητήσει εξεταστική για την οικονομία.

Σημείωσε δε πως «όταν υπάρχει το προσκλητήριο για να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων, θα πρέπει με καθαρούς όρους και με το βλέμμα στραμμένο στον ελληνικό λαό να κάνουμε πράξη αυτά που θεωρητικά όλοι μας διακηρύττουμε».

Σχετικά με το εάν ο εκλογικός νόμος θα τεθεί στη συζήτηση, ο κ.. Πεταλωτής ανέφερε ότι είναι ούτως ή άλλως μια προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ που αφορά στην αλλαγή του πολιτικού συστήματος και την εξάλειψη των παθογενειών.

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του αρχηγού της ΝΔ, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι ο κ. Σαμαράς έκανε μια θεώρηση του εκλογικού αποτελέσματος που είναι και στην κρίση του ελληνικού λαού.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι αυτό περιλαμβάνεται στην πρόκληση να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και υποστήριξε ότι «υπάρχουν ζητήματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε, ζητήματα στα οποία θα πρέπει να αποδείξουμε στον πολίτη ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι το ρόλο μας» και ότι, συνεπώς, «υπάρχει μεγάλο πεδίο συναίνεσης και συνεννόησης».

Αναφερόμενος στην «επίθεση» - σύμφωνα με την ερώτηση - του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου προς την Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι:

«Μέσα από αυτές τις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε και την εμπειρία της χώρας μας για το πώς θα πρέπει να πορευτεί η ΕΕ, τι σημαίνει εταιρική αρχή και κοινοτική αλληλεγγύη που εμείς από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι θα πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη».

«Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η Ελλάδα δυστυχώς ήταν η πρωτοπόρος στο να προσπαθήσει μια χώρα της ΕΕ να τύχει της υποστήριξης από τους εταίρους της», είπε ο κ. Πεταλωτής και εξήγησε ότι «μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα αναγκαστικά έγινε μια δεξαμενή εμπειρίας και γνώσης σχετικά με την κρίση και πώς μπορεί αυτή να ξεπεραστεί».

Για το εάν έχει ξεκινήσει επαναδιαπραγμάτευση «επαχθών» όρων του Μνημονίου και εάν υπάρχει θέμα επιμήκυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν έχει ξεκινήσει τίποτα, υπάρχει μια γενική συζήτηση, αλλά δεν υπάρχει συζήτηση με την τρόικα, δεν υπάρχει κανένα επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης».

«Είναι ειδικό θέμα», είπε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός θα θέσει ζήτημα ευρωομολόγου στις συναντήσεις που θα έχει αυτή την εβδομάδα με ξένους ηγέτες.

«Ο κ. Παπαδήμος είναι οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και είναι λογικό να συμμετέχει και με την τεράστια εμπειρία και τις γνώσεις που διαθέτει, σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, όταν είναι δυνατόν και όπου χρειάζεται», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει τη συμμετοχή του κ. Πααπδήμου στις κυβερνητικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο,υπό τον πρωθυπουργό.