Skip to main content

Παίρνει πίσω η κυβέρνηση την απόφαση για δικαστήρια στο Παλαιό Φάληρο

«Θα χρησιμοποιηθούν κτήρια σε άλλη περιοχή που παραχωρούνται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο», τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου

«Ανακρούει πρύμναν» η κυβέρνηση μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε η πρόθεσή της να μετατρέψει σε δικαστικές αίθουσες για τη διεξαγωγή μεγάλων δικών ένα τμήμα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του Beach Volley στο Παλαιό Φάληρο, στην παραλιακή ζώνη της πρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκου Παρασκευόπουλου και της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, αποφασίστηκε ότι «η ανάγκη για δημιουργία νέων αιθουσών Δικαστηρίων, που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, δεν θα καλυφθούν αξιοποιώντας κτήρια στην παραλιακή ζώνη, αλλά θα χρησιμοποιηθούν κτήρια σε άλλη περιοχή που παραχωρούνται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο». 

Εξάλλου, σε δήλωσή του ο κ. Παρασκευόπουλος ανέδειξε εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί η προαναφερθείσα μετατροπή. Σε αυτή, μάλιστα, ευχαριστούσε θερμά, δημόσια, τον κ. Καμμένο, «που έσπευσε να προσφέρει μία λειτουργική εναλλακτική λύση και είμαι έτοιμος να συμπράξω άμεσα στην προώθησή της».

Η λύση που πρότεινε ο υπουργός Αμύνης είναι να παραχωρηθεί χώρος στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην περιοχή του Ρουφ. «Προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση για την παραχώρηση της χρήσης άλλου κατάλληλου κτιρίου για τον ίδιο σκοπό», αναφέρει σχετικά ο κ. Παρασκευόπουλος.

Πιο αναλυτικά, η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης έχει ως εξής:

«Τα δικαστήρια, ναοί της Δικαιοσύνης, είναι κοσμήματα των πόλεων. Το κράτος δικαίου δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται, ούτε σαν πηγή ρύπανσης του περιβάλλοντος, ούτε σαν ταφόπλακα της ανάπτυξης. Σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις που σέβονται την ιστορία τους τα δικαστικά μέγαρα αποτελούν σημεία αναφοράς.

» Εξάλλου, η εύρυθμη και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης αποτελεί όρο κι όχι εμπόδιο της ανάπτυξης. Κατηγορούμε τον δυτικό οικονομισμό, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχει τοποθετήσει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στο βάθρο που της ανήκει. Η ελληνική κοινωνία εδώ και ένα χρόνο βιώνει τις δυσκολίες, τις οποίες προξενεί η έλλειψη χώρων για διεξαγωγή μεγάλων ιδίως δικών.

» Προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση για την παραχώρηση της χρήσης άλλου κατάλληλου κτιρίου για τον ίδιο σκοπό. Ευχαριστώ, μάλιστα, θερμά τον υπουργό κ. Πάνο Καμμένο που έσπευσε να προσφέρει μία λειτουργική εναλλακτική λύση και είμαι έτοιμος να συμπράξω άμεσα στην προώθησή της. Δεν μπορώ, όμως να καταλάβω, ούτε την υποβάθμιση της αξίας των δικαστηρίων, ούτε την προεξόφληση των δήθεν αντιρρήσεών μου για μία μετατόπισή τους.»

Ποτάμι: Ύποπτη κίνηση, χωρίς μελέτη κόστους και οφέλους


Νωρίτερα, ερώτηση για το θέμα κατέθεσε το Ποτάμι στη Βουλή, απευθυνόμενο στους υπουργούς Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, και Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το Ποτάμι ζητεί από τους υπουργούς να δώσουν απαντήσεις για την παραχώρηση ολυμπιακού ακινήτου στο Παλαιό Φάληρο και συγκεκριμένα στο γήπεδο του beach volley για τις ανάγκες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Κάνει, δε, λόγο για «ελλιπέστατη και ύποπτη ρύθμιση χωρίς συνοδεία μελέτης κόστους και οφέλους, που υποβαθμίζει όλο το παραλιακό μέτωπο και βρίσκεται κοντά σε πλήθος αθλητικών εγκαταστάσεων και πλησίον στις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής».

Ερωτά, τέλος, εάν ο χώρος «θα χρησιμοποιηθεί σίγουρα και αποκλειστικά για τη διεξαγωγή μεγάλων δικών, ή μήπως η κυβέρνηση κάνει σκέψεις και για άλλες χρήσεις, όπως φιλοξενίας κρατουμένων ή προσωρινής κράτησής τους».