Skip to main content

Περιστατικά εγκεφαλίτιδας στη Μακεδονία

Έντεκα άτομα νοσηλεύτηκαν στο Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης, με κρούσματα εγκεφαλίτιδας και από αυτά μόνο τα δυο έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ οι δυο θάνατοι που καταγράφηκαν δεν οφείλονται στον «ιό του Δυτικού
Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές αρχές της Βόρειας Ελλάδας από τα αυξημένα κρούσματα εγκεφαλίτιδας που έχουν καταγραφεί φέτος. Στο νοσοκομείο Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης αυτές τις μέρες νοσηλεύτηκαν έντεκα άτομα, από 21 έως 75 ετών, με κρούσματα εγκεφαλίτιδας και σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή, εκτός από δυο περιστατικά που κρίνονται πιο σοβαρά. 

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δυο ασθενείς που πέθαναν στο Λοιμωδών, από τις εξετάσεις δεν προκύπτει ότι κατέληξαν από εγκεφαλίτιδα του ιού του Δυτικού Νείλου ή από άλλο παρόμοιο ιό.
 
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ τα έντεκα περιστατικά εγκεφαλίτιδας που παρουσιάστηκαν σε άτομα από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας οφείλονται στον «ιό του Δυτικού Νείλου» ή άλλο παρόμοιο. Από αυτά, τα δύο έχουν επιβεβαιωθεί ενώ για τα υπόλοιπα εννέα αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο ιός μεταδίδεται μόνο με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το Υπουργείο Υγείας, εκτός από μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και την αναφορά των περιστατικών, συνιστά στις Αρχές συμπληρωματική κωνωποκτονία. Επιπλέον, συνιστά στους πολίτες χρήση εντομοαπωθητικών και ενδύματα που καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος.