Skip to main content

Περισσότερη υποστήριξη στις γυναίκες ζητούν γερμανίδες από τη Μέρκελ

Η ηγέτιδα του συντηρητικού CDU δεν έχει θέσει ως βασική προτεραιότητά της τον αγώνα για τα ίσα δικαιώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Με επιστολή τους προς την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, γυναικείες οργανώσεις ζητούν περισσότερη υποστήριξη εκ μέρους της για να επιτύχουν τους στόχους της ίσης εκπροσώπησης και της ίσης αμοιβής, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Η Μέρκελ εξελέγη καγκελάριος της Γερμανίας το 2005 χάρη και στη στήριξη πολλών γυναικών ψηφοφόρων. Ωστόσο η ηγέτιδα του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) δεν έχει θέσει ως βασική προτεραιότητά της τον αγώνα για τα ίσα δικαιώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

"Οι γυναίκες στη Γερμανία περιορίζουν τις απαιτήσεις τους εδώ και πολύ καιρό και κατ' επανάληψη δέχτηκαν συμβιβασμούς. Χωρίς αξιοσημείωτη πρόοδο" γράφουν οι 17 οργανώσεις που εκπροσωπούν 12,5 εκατομμύρια γυναίκες σε διάφορους κλάδους, από γιατρούς και δικηγόρους μέχρι μηχανικούς. "Σήμερα, πρέπει να καθοριστούν και να επιτευχθούν νέα, δεσμευτικά ορόσημα με σαφής στόχους", προσθέτουν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Μέρκελ θα μπορούσε να κερδίσει με σχετική άνεση τις προσεχείς εκλογές. Οι γυναίκες ψηφοφόροι φαίνεται ότι προτιμούν την Μέρκελ (σε ποσοστό 60%) απέναντι στον κυριότερο αντίπαλό της, τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς (20%).

Η καγκελάριος αρχικά διαφωνούσε με την εκπροσώπηση των γυναικών σε επιχειρήσεις με βάσει ποσοστώσεις. Όμως η κυβέρνησή της, υπό την πίεση των Σοσιαλδημοκρατών, εισηγήθηκε τελικά να εκπροσωπούνται οι γυναίκες σε ποσοστό 30% στα εποπτικά (μη εκτελεστικά) συμβούλια των εταιρειών. Πέρα από αυτό, η πρόοδος όσον αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική και τις επιχειρήσεις ήταν πολύ αργή.

Σήμερα, καμία από τις 30 κορυφαίες γερμανικές εταιρείες δεν έχει γυναίκα πρόεδρο-διευθύντρια σύμβουλο. Στις 160 μεγαλύτερες εταιρείες οι γυναίκες κατέχουν μόνο το 7% των διοικητικών θέσεων (από 6% το 2016).

Το ποσοστό των γυναικών στο γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται επίσης να πέσει στο 32% (σήμερα είναι 36,5%) μετά τις εκλογές, εφόσον μπουν στο κοινοβούλιο η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες. Και στα δύο αυτά κόμματα κυριαρχούν οι άνδρες υποψήφιοι.

Η Μέρκελ δηλώνει ότι θα ήθελε το μισό υπουργικό συμβούλιο να αποτελείται από γυναίκες (σήμερα είναι 7 σε σύνολο 16 υπουργών) αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από το κόμμα με το οποίο θα συμμαχήσει μετεκλογικά.