Skip to main content

Περισσότερη ανάμιξη της ΕΕ στο Σκοπιανό ζητά η πΓΔΜ

Η πΓΔΜ θα επιθυμούσε η ΕΕ να συμμετάσχει περισσότερο στην εξεύρεση μιας λύσης στο θέμα του ονόματος της χώρας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ.
Η πΓΔΜ θα επιθυμούσε η ΕΕ να συμμετάσχει περισσότερο στην εξεύρεση μιας λύσης στο θέμα του ονόματος της χώρας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.

«Περισσότερες προσπάθειες και προσοχή εκ μέρους των Βρυξελλών θα ήταν ευπρόσδεκτες», υπογράμμισε ο Μιλόσοσκι μιλώντας στην εφημερίδα Dnevnik. Ο υπουργός διευκρίνισε πάντως ότι δεν θεωρεί πως η ΕΕ πρέπει να πάρει τη σκυτάλη από τον ΟΗΕ στην υπόθεση αυτή.

«Δεν πιστεύουμε ότι η ΕΕ πρέπει να αντικαταστήσει την υφιστάμενη διαδικασία με τα Ηνωμένα Έθνη. Όμως εκτιμάμε ότι περαιτέρω προσοχή (της ΕΕ) μπορεί να παρακινήσει, τόσο τη Μακεδονία όσο και την Ελλάδα, για να ενταθούν οι προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος του ονόματος», δήλωσε ο Μιλόσοσκι.

Σύμφωνα με τον υπουργό της πΓΔΜ, η Ελλάδα δεν δείχνει βούληση για να επιλυθεί η διένεξη για το όνομα. «Εκτιμάμε αληθινά ότι η Αθήνα δεν έχει τη διάθεση να λυθεί αυτό το πρόβλημα», δήλωσε. Το Γαλλικό Πρακτορείο σχολιάζει πως η απογοήτευση είναι μεγάλη στην πΓΔΜ μετά τη δημοσίευση, την Τρίτη, της τελευταίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της υποψηφιότητας της χώρας για να ενταχθεί στην ΕΕ η οποία δεν αναφέρει καμιά πρόταση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ακριβώς λόγω του αδιεξόδου στο πρόβλημα του ονόματος.