Skip to main content

Περίπου 3.000 προσφυγόπουλα στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας

Ήδη σε κάποια σχολεία έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν οι τάξεις υποδοχής - Το σύνολο των παιδιών αναμένεται να ενταχθεί στην εκπαίδευση τον Νοέμβριο.

Του Νίκου Ηλιάδη

Περίπου 3.000 προσφυγόπουλα ηλικίας 6 έως 16 ετών, αναμένεται να φοιτήσουν φέτος στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη σε κάποια σχολεία έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν οι τάξεις υποδοχής των προσφυγόπουλων ενώ το σύνολο των παιδιών αναμένεται να ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία από τις αρχές Νοεμβρίου. Τις ημέρες αυτές η περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους προϊσταμένους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου να υλοποιηθεί ομαλά το πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων.

Συγκεκριμένα, αναζητούν σχολεία τα οποία έχουν διαθέσιμες αίθουσες, ενώ επίκειται και η πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού οι οποίοι θα απασχοληθούν ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι.

Πρωινά και απογευματινά τμήματα

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ανανιάδη τα προσφυγόπουλα τα οποία θα ενταχθούν στον πρωινό κύκλο λειτουργίας των σχολείων, σε ειδικές τάξεις είναι αυτά τα οποία διαμένουν σε διαμερίσματα καθώς και όσα βρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας αλλά είχαν παρακολουθήσει πέρυσι μαθήματα. Παράλληλα θα λειτουργήσει απογευματινός κύκλος μαθημάτων μέσα στις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) για παιδιά τα οποία διαμένουν σε αυτές και δεν έχουν παρακολουθήσει μαθήματα κατά το παρελθόν. Στα προσφυγόπουλα θα διδάσκονται γλώσσα, μαθηματικά, αγγλικά, πληροφορική, γυμναστική και καλλιτεχνικά μαθήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Ανανιάδη φέτος δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα αντιδράσεων από γονείς ή άλλους, για τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Στο σύνολο της χώρας αναμένεται να φοιτήσουν σε δημοτικά, γυμνάσια και ΕΠΑΛ γύρω στα 7.000 προσφυγόπουλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας, έναντι περίπου 5.000 πέρυσι.

Σε 1.000 σχολεία

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Αγγελόπουλο πρόκειται για 2.439 παιδιά προσφύγων που μένουν σε διαμερίσματα και ξενώνες και που θα παρακολουθήσουν το πρωινό σχολικό πρόγραμμα, καθώς και για 2.360 παιδιά, που μένουν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και θα φοιτήσουν σε ΔΥΕΠ (απογευματινό πρόγραμμα). Συνολικά, 1.000 σχολεία πανελλαδικά θα δεχτούν προσφυγόπουλα μεταξύ των οποίων και 30 νηπιαγωγεία τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν από τον επόμενο μήνα.

Για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών έχουν προσληφθεί έως τώρα 211 αναπληρωτές και αναμένεται η πρόσληψη άλλων 170. Παράλληλα, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στο υπουργείο την πρόσληψη φιλολόγων αναπληρωτών με αυξημένα προσόντα, ως προς τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης ή ξένης.