Skip to main content

Περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στα Σκόπια σε 24 ώρες

Από το Σάββατο το βράδυ ως την Κυριακή στις 18:00, 10.000 μετανάστες εισήλθαν στην ΠΓΔΜ, δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας.

Δέκα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην ΠΓΔΜ σε ένα 24ωρο ανάμεσα ανάμεσα στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου και την ίδια ώρα την Κυριακή, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της ΠΓΔΜ στα Σκόπια.

Ο αριθμός αυτός ανταποκρίνεται σε αυτούς που ανακοίνωσε ο τοπικός Ερυθρός Σταυρός και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

"Από το Σάββατο το βράδυ ως την Κυριακή στις 18:00, 10.000 μετανάστες εισήλθαν στην ΠΓΔΜ και η ροή δεν μειώθηκε ως τα μεσάνυχτα (01:00 ώρα Ελλάδος)", δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Γιασμίν Ρετζέπι, υπεύθυνη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Legis, εθελοντές της οποίας βρίσκονται στη Γευγελή, στα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, δήλωσε ότι "ο αριθμός των μεταναστών που εισήλθαν (από το Σάββατο το βράδυ στην ΠΓΔΜ) ήταν ανώτερος" από αυτόν τον αριθμό, με δεδομένο ότι η ροή συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και αργά το βράδυ της Κυριακής.

Σήμερα το πρωί η κατάσταση στη Γευγελή ήταν ήρεμη και ο αριθμός των προσφύγων που ήθελαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ είχε μειωθεί σημαντικά, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν εκεί.

Ο αριθμός αυτός στη διάρκεια ενός 24ώρου το Σάββατο και την Κυριακή δεν ξεπερνάει εξάλλου το ρεκόρ των 12.000 εισόδων προσφύγων και μεταναστών σε 24 ώρες στην ΠΓΔΜ που είχε καταγραφεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Το νέο αυτό σημαντικό κύμα προσφύγων στο δρόμο των Βαλκανίων εγκυμονεί τον κίνδυνο να προκληθεί συνωστισμός λίγο βορειότερα στη μεθόριο μεταξύ της Σερβίας και της Κροατίας και βορειοδυτικά μεταξύ της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Εξάλλου η είσοδος μεταναστών στο κροατικό έδαφος γίνεται με αργούς ρυθμούς από τότε που η Σλοβενία --νέα χώρα διέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν από τη Σερβία και την Κροατία μετά το πρόσφατο κλείσιμο από την Ουγγαρία των συνόρων της με την Κροατία-- γνωστοποίησε ότι θα περιορίσει την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της στους 2.500 ημερησίως.

Εξάλλου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στη Σερβία, όπου έχουν εγκλωβιστεί λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για να συνεχίσουν το ταξίδι τους πιο δυτικά στην Ευρώπη, και προειδοποίησε για ελλείψεις στη βοήθεια που τους παρέχεται.

"Μπορούμε μόνον να πούμε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες στην Σερβία", δήλωσε η εκπρόσωπος της UNHCR Μελίτα Σούνγιτς.
"Είναι σαν ένα μεγάλο ποτάμι ανθρώπων και αν σταματήσεις τη ροή του, θα έχεις πλημμύρες κάπου. Αυτό είναι που συμβαίνει τώρα", πρόσθεσε.

"Υπάρχει έλλειψη τροφίμων, έλλειψη σε κουβέρτες, μας λείπουν τα πάντα", κατέληξε η ίδια μιλώντας τηλεφωνικώς από τα σερβοκροατικά σύνορα.

Την ίδια ώρα, η ουγγρική κυβέρνηση εξέφραζε σήμερα την ικανοποίησή της που κατάφερε "να σταματήσει αποτελεσματικά" την είσοδο προσφύγων στο έδαφός της, κλείνοντας τα σύνορά της με την Σερβία, πριν από έναν μήνα, και την Κροατία, την περασμένη Παρασκευή, καθώς μόνον 41 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορά της την Κυριακή, δηλαδή ο χαμηλότερος αριθμός από την αρχή της χρονιάς.

"Το κλείσιμο της μεθορίου λειτουργεί, αυτό σταμάτησε αποτελεσματικά τις παράνομες εισόδους", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς σε συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας ότι μόνον 41 μετανάστες εισήλθαν "παρανόμως" την Κυριακή στην Ουγγαρία.