Skip to main content

Περιοριστικοί όροι αντί φυλακής για τον ζηλωτή ηγούμενο της Εσφιγμένου

Δεκτή η αίτηση αναστολής της έφεσής τους για το επεισόδιο με τη ρίψη μολότοφ έξω από το αντιπροσωπείο (κονάκι) του μοναστηριού.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο ανέστειλε την έφεση των δύο ζηλωτών μοναχών από την Ιερά Μονή Εσφιγμένου, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για το επεισόδιο με τη ρίψη μολότοφ έξω από το αντιπροσωπείο (κονάκι) του μοναστηριού, στις Καρυές Αγίου Όρους. Τον περασμένο Ιανουάριο, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο καταδίκασε, ομόφωνα, τον μοναχό Αντύπα και, κατά πλειοψηφία 5-2, τον  ηγούμενο Μεθόδιο, επιβάλλοντας 20ετείς καθείρξεις, χωρίς αναστολή, καθώς κρίθηκαν ένοχοι ως φυσικός και ως ηθικός αυτουργός, αντίστοιχα. Η έφεση δεν είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής τους.

Το ΜΟΕ, που λειτούργησε ως Πενταμελές Εφετείο Αναστολών, σήμερα έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της έφεσης που υπέβαλε η υπεράσπιση. Αποφάσισε να αναστείλει τις ποινές επιβάλλοντας ως περιοριστικούς όρους την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την καταβολή χρηματικής εγγύησης 5000 ευρώ στους δύο κατηγορούμενους, μέχρι να γίνει το Εφετείο. Το δικαστήριο υιοθέτησε την ανάλογη πρόταση που έκανε ο εισαγγελέας της έδρας. Η απόφαση αναστολής ελήφθη πριν καθαρογραφεί η καταδικαστική απόφαση του ΜΟΔ.

Στην αίτηση αναστολής της έφεσης αναφέρεται ότι: Ο νομοθέτης προβλέπει μη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος κατά την άσκηση της έφεσης όταν ο κατηγορούμενος δεν έχει γνωστή και μόνιμη διαμονή στη χώρα. Όταν έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του κι όταν κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής κι αν αφεθεί ελεύθερος, ενδέχεται να διαπράξει κι άλλα εγκλήματα.

Κατά την υπερασπιστική γραμμή, τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους, τον μοναχό Αντύπα και τον ηγούμενο Μεθόδιο που, επί σειρά ετών, έχουν ως μόνιμη κατοικία και συνεχή παρουσία στους χώρους της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου όρους. Και όχι μόνο δεν είναι ύποπτοι φυγής, αλλά αρνούνται να φύγουν από το μοναστήρι μαζί με τους υπόλοιπους μοναχούς της παλιάς αδελφότητας που χαρακτηρίζονται καταληψίες, κατά τις δικαστικές αποφάσεις.