Skip to main content

Με το σταγονόμετρο τα τραπεζοκαθίσματα στην Αγίας Σοφίας (φωτο)

Τι σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Καταγράφηκαν οι πρώτες ζημιές.

Αποφασισμένος να μην επιτρέψει να παραδοθεί και ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας στο έλεος των τραπεζοκαθισμάτων είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος σχεδιάζει ένα αυστηρό πλαίσιο για να διατηρηθεί ελεύθερος ο δημόσιος χώρος.

Χαρακτηριστικές ήταν οι εικόνες με τα τραπεζοκαθίσματα που είχαν απλωθεί στον πεζόδρομο, πριν καν ολοκληρωθεί η ανάπλαση του χώρου, όπως επίσης και η χρήση των καθιστικών που είχε τοποθετήσει ο δήμος, από ορισμένους καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η κατάσταση τόσο στην Αγίας Σοφίας όσο και στους κάθετους πεζόδρομους Αγ. Σταύρου και Αγ. Θεοδώρας, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι είχαν διαμαρτυρηθεί στη δημοτική αρχή.

Μπροστά σε αυτές τις εικόνες ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Πέτρος Λεκάκης έστειλε το προηγούμενο διάστημα τελεσίγραφο στους δεκατέσσερις καταστηματάρχες που έχουν προχωρήσει σε αυθαίρετη κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου. Με επιστολή του τους προειδοποιούσε πως στην περίπτωση που δε συμμορφωθούν, θα προχωρούσε σε όλες τις νόμιμες κυρώσεις, που προβλέπουν ακόμα και την κατάσχεση τραπεζοκαθισμάτων.

Μετά το αυστηρό μήνυμα που έστειλε η δημοτική αρχή, οι καταστηματάρχες ζήτησαν συνάντηση με τον κ. Λεκάκη, ο οποίος τους διαμήνυσε ότι η κατάληψη του χώρου είναι αυθαίρετη, αφού ο δήμος δεν έχει χορηγήσει άδειες ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική αρχή είχε αποφασίσει να θεσπίσει κανονιστική απόφαση για το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ήδη η κατάσταση έχει αρχίσει και εξομαλύνεται μετά τη συνάντηση, καθώς τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος περιόρισαν τα τραπεζοκαθίσματά τους.

Οριστική λύση πάντως στο πρόβλημα αναμένεται να δώσει η κανονιστική απόφαση, που θα καθορίζει το πλαίσιο και τους όρους ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων για τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και τους δύο κάθετους.

Ήδη οι αντιδήμαρχοι Θανάσης Παππάς και Πέτρος Λεκάκης κατέθεσαν σχετική πρόταση στην Εκτελεστική Επιτροπή που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Οι δύο αντιδήμαρχοι πρότειναν να είναι περιορισμένος ο χώρος που θα παραχωρηθεί για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων με συγκεκριμένες προδιαγραφές και «δεμένος» με την αρχιτεκτονική της πλατείας. Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες καταρτίζουν το τελικό σχέδιο του δήμου, το οποίο θα δοθεί για έγκριση στον τοπικό αρχαιολογικό συμβουλίου.

Παράλληλα, αναμένεται να ληφθεί απόφαση από τη δημοτική αρχή για τις φορτοεκφόρτωσεις των καταστημάτων, όπως επίσης και μέτρα για να μην εισέρχονται στον πεζόδρομο μηχανάκια. Στο πλαίσιο αυτό ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων έχει εισηγηθεί να υπάρξουν κάμερες που θα ελέγχουν την είσοδο των δικύκλων και να επιβάλλονται τα πρόστιμα. Μάλιστα, ο κ. Παππάς έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν το νομικό καθεστώς, ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή του.

Πάντως, η υλοποίηση των όποιων αποφάσεων δεν αναμένεται σύντομα, καθώς απαιτείται, μετά την έγκριση από το τοπικό αρχαιολογικό συμβούλιο, το σχέδιο του δήμου, να περάσει από την Επιτροπή Ποιότητας της Ζωής και στη συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο για να δοθεί οριστικά το πράσινο φως.

Έντονα ενοχλημένος για το θέμα εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, στο όνομα της "επιχειρηματικής δραστηριότητας σε καιρούς κρίσης", να  εμφανίζεται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση καταπάτησης του δημόσιου χώρου στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και στις δυο καθέτους του, ένα έργο το οποίο μόλις πριν λίγο καιρό παραδόθηκε στους ανθρώπους αυτής της πόλης».


Βανδαλισμοί με το... καλημέρα στην Αγ. Σοφίας


Δεν είναι όμως μόνο το πρόβλημα με τα τραπεζοκαθίσματα, το οποίο ο δήμος καλείται να λύσει. Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την παράδοση του έργου, άρχισαν ήδη να καταγράφονται οι πρώτες ζημιές στο χώρο. Άγνωστοι έγραψαν με σπρέι στα παγκάκια που έχουν τοποθετηθεί στον πεζόδρομο. Άμεση ήταν η αντίδραση των υπηρεσιών του δήμου, οι οποίες έλαβαν εντολή να καθαρίσουν τα καθίσματα.

Φωτογραφία δημότη που εστάλη στο ηλεκτρονικό σύστημα παραπόνων του δήμου Θεσσαλονίκης



Από τη μανία των αγνώστων δε γλίτωσε και το γλυπτό Inukshuk, που είχε κάνει δωρεά η Πρεσβεία του Καναδά στο δήμο Θεσσαλονίκης για να συμβολίζει την αλληλεγγύη και τους διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ των λαών, στο πλαίσιο της δημιουργίας του Πάρκου του Καναδά στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Το γλυπτό βανδαλίσθηκε από αγνώστους τέσσερις φορές από τον Φεβρουάριο του 2014 μέχρι σήμερα και επειδή κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τέτοιες απαράδεκτες επιθέσεις δεν πρόκειται να επαναληφθούν στο μέλλον, το Προξενείο του Καναδά με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης υπέβαλε αίτημα για τη φιλοξενία του γλυπτού Inukshuk στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Το συγκεκριμένο θέμα με το γλυπτό αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.