Skip to main content

Περιμένοντας την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας έχουν μπλέξει τα έξι πρώην μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης που έχουν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό.

Στη… γραφειοκρατία φαίνεται ότι έχουν μπλέξει οι έξι δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό συμβούλιο από τον πρώην γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Αθανάσιο Καρούντζο, για το θέμα των 560 συμβασιούχων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι κ.κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, Γιώργος Αρβανίτης, Ανέστης Τελίδης, Στεφανία Τανιμανίδου, Μαίρη Ακριτίδου και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, αν και ουσιαστικά απαλλάσσονται από τις κατηγορίες με τις οποίες τους βάρυνε ο κ. Καρούντζος (επειδή δεν άσκησε έφεση ο δήμος στην απόφαση δικαίωσης των συμβασιούχων), μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, περιμένουν ακόμη να βγει η σχετική διαπιστωτική πράξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης για να πάψει οριστικά η δίωξή τους.

Χτες, κλήθηκαν από το πειθαρχικό συμβούλιο προκειμένου να εξεταστεί η υπόθεσή τους. Ενώπιον του πειθαρχικού παρέστησαν οι κ.κ. Ζέρβας, Τελίδης και Μηταφίδης, ενώ οι υπόλοιποι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.

Η υπόθεση δεν εξετάστηκε επί της ουσίας, καθώς ετέθη ζήτημα άρσης της δίωξης μετά το νέο νόμο, δεδομένου ότι το πειθαρχικό δεν έχει πλέον αρμοδιότητα να εξετάσει την παραπομπή. Για να κλείσει όμως οριστικά η υπόθεση, το πειθαρχικό θα πρέπει να έχει τη σχετική διαπιστωτική πράξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (για άρση της παραπομπής, όπως προβλέπεται από το νόμο), η οποία… κωλυσιεργεί.

Αποτέλεσμα ήταν να δοθεί –έστω σιωπηλά- αναβολή στην υπόθεση μέχρι είτε να βγει η διαπιστωτική πράξη, είτε να εξεταστεί η υπόθεση και βάσει του νέου νόμου να αρθούν οι κατηγορίες και να απαλλαγούν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Πρόκειται για τη δεύτερη αναβολή…

Από τις 15 Μαΐου, ο κ. Ζέρβας κι από τις 27 Μαΐου η κ. Τανιμανίδου έχουν στείλει επιστολές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, προκειμένου να ενημερωθούν για την αναπροσαρμογή της παραπομπής, αφού ο νόμος προβλέπει απαλλαγή τους (ζητούν ακύρωση της δίωξής τους).

«Έχω προφανές έννομο συμφέρον να ζητήσω να προβείτε στις κατά νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες για την ανάκληση προηγούμενων πράξεών σας, με τις οποίες παραπέμφθηκε η  πειθαρχική υπόθεση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του άρθρου 234 Ν.3852/2010, ώστε να εκδοθεί αρμοδίως απόφαση και να παύσει οριστικά η πειθαρχική μου δίωξη, απόφαση την οποία ζητώ να μου κοινοποιήσετε», αναφέρεται στην επιστολή του κ. Ζέρβα.

Απάντηση δεν πήραν. Και το χειρότερο είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο εκτελών χρέη γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν έχει εξετάσει καν την υπόθεση, αλλά την έχει αναθέσει στους νομικούς συμβούλους της υπηρεσίας (;).

Στο ίδιο ζήτημα κώλυσαν χτες και τα μέλη του πειθαρχικού συμβουλίου, αφού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν επιλήφθηκε του θέματος με βάση τις νέες εξελίξεις. Αυτό προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των δημοτικών συμβούλων και την αδυναμία του πειθαρχικού να εκδώσει την όποια απόφασή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης στο πειθαρχικό δεν τοποθετήθηκε καν…

Έτσι, η εξέταση της ουσίας της υπόθεσης αναβλήθηκε για λίγες μέρες μέχρι να στείλει στο πειθαρχικό η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τη διαπιστωτική πράξη και να βγει η όποια απόφαση βάσει των νέων δεδομένων. Μέχρι αργά χτες το βράδυ οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν παραπεμφθεί δεν είχαν ενημέρωση για την απόφαση του πειθαρχικού.

Όλοι έθεταν το ερώτημα γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος, που προβλέπει ρητώς την απαλλαγή των πρώην μελών της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά απάντηση…

Υπενθυμίζεται πως η τροπολογία που απαλλάσσει τους δημοτικούς συμβούλους έχει ψηφιστεί από τις 5 Μαΐου,  στο νόμο «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις», στο άρθρο 39.