Skip to main content

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου: Διαπραγμάτευση χωρίς «Μακεδονία»

Με αυξημένη πλειοψηφία το ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου για το Σκοπιανό. Ποια τα βασικά σημεία του ψηφίσματος του συμβουλίου.

Με αυξημένη πλειοψηφία εγκρίθηκε και εκδόθηκε το ψήφισμα για το σκοπιανό από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στη σημερινή του συνεδρίαση. Το ψήφισμα εισήγαγε εκτάκτως στη συνεδρίαση η πλειοψηφούσα παράταξη του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, «Αλληλεγγύη» και υπερψηφίστηκε κι από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ μια παράταξη ψήφισε «παρών» και μία «λευκό».

Τέσσερα είναι τα βασικά σημεία του ψηφίσματος. «Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας εν όψει και της διαπραγμάτευσης που μπαίνει πια σε μια πολύ κρίσιμη φάση:

1. Χαιρετίζει με ικανοποίηση τα ψηφίσματα των τοπικών αυτοδιοικήσεων, των θεσμών και φορέων της χώρας, καθώς και της ομογένειας υπέρ της ιστορικής αλήθειας για τη Μακεδονία.

2. Καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα, επίσημα από τον ΟΗΕ, την αντικατάσταση του Μάθιου Νίμιτς από τη θέση του ειδικού διαμεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

3. Υπογραμμίζει ότι η τελική συμφωνία θα πρέπει να λύνει οριστικά, το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων, όπως την απάλειψη κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και παραχάραξης της ιστορίας, ξεκινώντας από την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.

4. Καλεί την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί στη βάση μίας λύσης που δεν θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους».

Στο προοίμιό του, το ψήφισμα επισημαίνει:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, της περιφέρειας που στα βόρειά της συνορεύει με το κράτος των Σκοπίων, υπενθυμίζει μερικά αυτονόητα, αλλά κρίσιμα θέματα:

Η ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών έχουν την αποκλειστική ευθύνη άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, προασπίζοντας το εθνικό συμφέρον.

Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής και της ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πάντα στη βάση των κανόνων καλής γειτονίας και υπέρ της καλής συνεργασίας με όλους τους γείτονες.

Δεν δεχόμαστε τον σφετερισμό από τη γειτονική χώρα, της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Μακεδονίας που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι η παράταξή του έκρινε πως πρέπει το περιφερειακό συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα, «επειδή η διαπραγμάτευση εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση».

Η αντιπολίτευση

Από την παράταξη «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», ο περιφερειακός σύμβουλος, Θανάσης Μπασδάνης, είπε ότι συμφωνεί η παράταξη με την έκδοση ψηφίσματος και υπερψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας, καθώς όπως είπε ταυτίζεται με τις προτάσεις της παράταξής του.

Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, που εκπροσωπήθηκε τόσο από την επικεφαλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, όσο κι από τον περιφερειακό σύμβουλο, Λάζαρο Τόσκα, τόνισε ότι δε συμφωνεί με το ψήφισμα και καταψήφισε.

Από την Ελληνική Αυγή ο περιφερειακός σύμβουλος, Φώτης Γραικός, καταψήφισε δηλώνοντας «όχι σε ονομασία που περιέχει με οποιονδήποτε τρόπο τον όρο Μακεδονία» και τόνισε ότι για την παράταξή του μοναδική αποδεκτή θέση είναι αυτή.

Η παράταξη «Συμμετέχω» ψήφισε «παρών» και η επικεφαλής της Χρυσούλα Παλιαδέλη, αν και όπως είπε, «το ψήφισμα της πλειοψηφίας καλύπτει μεγάλο μέρος από τις προσδοκίες μας».

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Βασίλης Ρέβας, είπε ότι αποδέχεται μόνο ως γεωγραφικό προσδιορισμό τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία του γειτονικού κράτους και η παράταξη καταψήφισε.

Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, υπογράμμισε ότι «το ψήφισμα είναι πολύ προσεχτικά γραμμένο. Το ζητούμενο είναι η ιστορική αλήθεια. Είναι καλογραμμένο κείμενο κι αγγίζει το λαό της περιοχής». Ψήφισε όμως λευκό «για την τελευταία πρόταση», που ήθελε να είναι διαφορετικά διατυπωμένη.

Το ψήφισμα καταψήφισε και ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Δαμιανός Ανδρέου, που ζήτησε οριστική επίλυση του ζητήματος, με αποδοχή σύνθετης ονομασίας ενιαίας για όλες τις χρήσεις, που δε θα επιτρέπει αλυτρωτισμούς και μισαλλόδοξες πολιτικές.