Skip to main content

Περιφερειακή Συνεταιριστική Τράπεζα σε Αν. Μακεδονία και Θράκη

Ανακοινώθηκε σήμερα η συγχώνευση των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δράμας και Έβρου. Η αναπτυξιακή προοπτική, οι συμμετοχές στο νέο σχήμα.

Μία σημαντική πρωτοβουλία για την οικονομία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανακοινώθηκε σήμερα από την Κομοτηνή, από τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και τους προέδρους των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δράμας και Έβρου Χαράλαμπο Αλεξανδρίδη και Σταύρο Σταυράκογλου.

Η πρωτοβουλία αυτή που βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο αφορά στη δημιουργία μίας Περιφερειακής Συνεταιριστικής Τράπεζας για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με τη συγχώνευση των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δράμας και Έβρου και απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

Η συγχώνευση των δύο συνεταιριστικών Τραπεζών,  σκοπό έχει την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Η δημιουργία Περιφερειακής Συνεταιριστικής Τράπεζας θα προσδώσει μέγεθος στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, θα επιτρέψει την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακας, την παρακολούθηση των σύγχρονων τεχνολογιών τραπεζικής πρακτικής, την εισαγωγή και νέων προϊόντων και υπηρεσιών για τους μεριδιούχους και πελάτες.

Σε ό,τι αφορά τις κοινές επιδιώξεις των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης, αυτές αποτυπώνονται στη κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης.

Γιατί μία Περιφερειακή Συνεταιριστική Τράπεζα

«Μετά από 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, οι Συνεταιριστικές Τράπεζες Δράμας και Έβρου απoφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν ένα κοινό περιφερειακό τραπεζικό σχήμα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Το εγχείρημα αυτό, που ξεκίνησε λίγους μήνες νωρίτερα με κοινή πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου και των προέδρων των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δράμας και Έβρου κ.κ. Χαράλαμπου Αλεξανδρίδη και Σταύρου Σταυράκογλου, έχει στόχο τη δημιουργία μιας Περιφερειακής Τράπεζας που θα στηρίξει την ανάπτυξη στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες έχουν γνώση της τοπικής οικονομίας, των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών των τοπικών επιχειρήσεων και για αυτό είναι σε θέση να προσαρμόζονται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά στις αλλαγές που συντελούνται στην τοπική αγορά.

Με τη συγχώνευση των δύο Συνεταιριστικών Τραπεζών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το παραπάνω πλεονέκτημα ενισχύεται σημαντικά καθώς δημιουργείται μια ενιαία περιφερειακή Τράπεζα που θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τους τοπικούς πόρους, να συνενώσει τις τοπικές οικονομικές δυνάμεις, να εκφράσει την περιφερειακή συνείδηση και να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για το σύνολο της Περιφέρειας.

Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η νέα Τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα προχωρήσει στην ίδρυση τριών νέων καταστημάτων στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν καταστήματα και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας.

Η δημιουργία Περιφερειακής Τράπεζας είναι ένα σημαντικό βήμα για την τοπική ανάπτυξη και καλούμε την επιχειρηματική κοινότητα, τους φορείς και την κοινωνία της Περιφέρειας να την στηρίξουν.»

Οι συμμετοχές στο Νέο Τραπεζικό Φορέα

Στο έκθεση που επεξηγεί το Σχέδιο της Σύμβασης Συγχώνευσης, αναφέρονται τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την υλοποίηση της συγχώνευσης, τα εξής:

- δημιουργία οικονομιών κλίμακας και στην συνεργασία με την Παγκρήτια Τράπεζα για την μεταφορά – προμήθεια τεχνογνωσίας

- συγκρότηση και λειτουργία μίας επαρκούς, σύγχρονης και αποτελεσματικής οργανωτικής δομή

- αποτελεσματικότερη λειτουργία των Εσωτερικών Συστημάτων Ελέγχου

- ανάπτυξη – επέκταση Δραστηριοτήτων σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Η ουσιαστική αναπτυξιακή δυναμική που αναμένεται να προκύψει από τη δημιουργία μίας ισχυρής Περιφερειακής Συνεταιριστικής Τράπεζας στη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θεωρείται το σημαντικότερο αναμενόμενο αποτέλεσμα από τη συγχώνευση.

Στη Περιφερειακή Συνεταιριστική Τράπεζα θα συμμετέχουν με ποσοστό 33,6114% οι μεριδιούχοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου και με ποσοστό 66,3886% οι μεριδιούχοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας.

Οι άμεσες Κεφαλαιακές Ανάγκες εκτιμώνται σε 8-10 εκατ Ευρώ οι οποίες θα καλύψουν την ανάγκη της ύπαρξης ελάχιστου καταβεβλημένου κεφαλαίου ύψους 10 εκατ Ευρώ για την λήψη άδειας λειτουργίας περιφερειακής τράπεζας, την κάλυψη των επιπτώσεων της πρώτης εφαρμογής του ΔΠΧΑ 9 από της 1/1/2018, τις ανάγκες τεχνολογικής και γεωγραφικής ανάπτυξης και την ανάγκη τήρησης αυξημένων κεφαλαιακών αποθεμάτων όπως αυτά ορίσθηκαν από την ΤτΕ για τις χρήσεις 2017 και 2018.

Όπως σημειώνεται, το σημαντικότερο και κυρίαρχο σημείο του Σχεδίου Σύμβαση Συγχώνευσης αποτελεί η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής μερίδων.

1)Η γενική συνέλευση της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΔΡΑΜΑΣ Συν.Π.Ε θα πρέπει να αποφασίσει την αύξηση των υφιστάμενου αριθμού των συνεταιριστικών μερίδων που κατέχουν τα μέλη της από 94.605 σε 1.892.100 με διαίρεση (split) της ονομαστικής της αξίας από 48,90 ευρώ που είναι σήμερα σε 2,445 ευρώ.

Ως εκ τούτου οι μεριδιούχοι θα ανταλλάξουν κάθε παλαιά μερίδα της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΔΡΑΜΑΣ Συν.Π.Ε με είκοσι νέες, ονομαστικής αξίας 2,445 Ευρώ.

2) Η γενική συνέλευση της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Ν. ΕΒΡΟΥ ΣΥΝ.Π. Ε. θα πρέπει να αποφασίσει όπως το κεφάλαιο ποσού 6.330.918,36 ευρώ διατεθεί κατά ποσό 5.896.093,34 ευρώ για την αύξηση του κεφαλαίου της απορροφώσας ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΡΑΜΑΣ Συν.Π.Ε. ενώ το υπόλοιπο εκ ποσού 434.825,02 ευρώ θα καταχωρηθεί στο λογαριασμό της καθαρής θέσης «Υπέρ το άρτιο». Με την ολοκλήρωση των παραπάνω πράξεων η σχέση ανταλλαγής των μερίδων της απορροφώμενης τράπεζας προς τις μερίδες που θα λάβουν οι συνεταίροι αυτής από την απορροφώσα τράπεζα, προσδιορίσθηκε σε τρία (3) προς ένα (1), δηλ. οι συνεταίροι της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Ν. ΕΒΡΟΥ ΣΥΝ.Π. Ε. για κάθε μία (1) μερίδα που κατέχουν θα πάρουν (3) μερίδες που θα εκδώσει η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΡΑΜΑΣ Συν.Π.Ε, λόγω της παραπάνω αύξησης του κεφαλαίου εκ της συγχωνεύσεως και σύμφωνα με τη νέα ονομαστική αξία των μερίδων της. Επιπλέον οι συνεταίροι της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΔΡΑΜΑΣ Συν.Π.Ε λόγω της εν λόγω συγχώνευσης θα λάβουν αναλογικά, δωρεάν 964.974 νέες συνεταιριστικές μερίδες ονομαστικής αξίας 2,445 ευρώ εκάστη.

Με την οριστικοποίηση των παραπάνω ενεργειών οι παλαιοί μεριδιούχοι της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Ν. ΕΒΡΟΥ ΣΥΝ.Π. Ε. θα κατέχουν 1.446.516 μερίδες της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΔΡΑΜΑΣ Συν.Π.Ε και οι υφιστάμενοι μεριδιούχοι της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΔΡΑΜΑΣ Συν.Π.Ε θα κατέχουν 2.857.074