Skip to main content

Περιφέρια Κ.Μακεδονίας: Μεταφέρεται μέρος των διαθέσιμων στην ΤτΕ

«Ναι» με αυξημένη πλειοψηφία από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων της Περιφέρειας στην ΤτΕ.

Κατά πλειοψηφία και μάλιστα με τη συμφωνία και πολλών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και αυτή που εκπροσωπεί τη ΝΔ υπό τον Γιάννη Ιωαννίδη, εγκρίθηκε η μεταφορά μέρους των ταμειακών διαθεσίμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση για τις άμεσες ανάγκες ρευστότητας.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφουν τις άμεσες ανάγκες για να μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα η Περιφέρεια και από αύριο που θα ανοίξει ο λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος θα αρχίσει η μεταφορά των υπολοίπων από τα ταμειακά διαθέσιμα, που είναι στο σύνολό τους περίπου 100 εκ. ευρώ.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε ότι «η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Κανείς μας δεν περίμενε ότι τρεις μήνες μετά τις εκλογές η χώρα θα είχε περιέλθει σ’ αυτή τη δεινή θέση, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Όταν ως κυβέρνηση φτάνεις να ξύνεις τον πάτο του βαρελιού και να παίρνεις τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένων και των Περιφερειών και των Δήμων, σημαίνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε πολύ κακή κατεύθυνση», και πρόσθεσε:

«Κομβικό σημείο όμως είναι η ευθύνη όλων μας να βοηθήσουμε τη χώρα. Από την πρώτη στιγμή ως Ένωση Περιφερειών αντιδράσαμε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, διότι δε θα ήταν δυνατό  να αποδεχτούμε την κατάργηση της οικονομικής και θεσμικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της κατάστασης. Κανείς δεν αρνείται να βάλει πλάτη, αλλά όχι μ’ αυτό τον τρόπο, γι’ αυτό και εξ αρχής ζητήσαμε τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Στη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι το μέτρο αυτό έχει προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα και ως τέτοιο και μόνο το αποδεχτήκαμε. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι όταν η χώρα επιστρέψει στην κανονικότητα το μέτρο θα αρθεί. Λάβαμε αντίστοιχη δέσμευση χτες κι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ως διοίκηση της Περιφέρειας αντιλαμβανόμαστε την εθνική ευθύνη που έχουμε και αποδεχόμαστε να προχωρήσουμε στο άνοιγμα λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα μεταφέρουμε τμήμα των ταμειακών διαθεσίμων, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η απρόσκοπτη λειτουργία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς ώστε να καθορίσουν τις επόμενες μέρες το τελικό ποσό που θα διαθέσουμε για τη χώρα».

Στην εισήγησή της η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΚΜ Αθηνά Αηδονά-Αθανασιάδου σημείωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα και ζήτησε την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος, του οποίου διαχειρίστρια θα είναι η ίδια, με αναπληρωτή τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργο, ενώ από τους υπηρεσιακούς παράγοντες διαχείριση θα έχει δικαίωμα να κάνει η κ. Καλλιόπη Μπαλλά με αναπληρώτρια την κ. Αναστασία Δράκου.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, Γιάννης Ιωαννίδης, τόνισε ότι είναι αντίθετος στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, διότι «διαλύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και παραβιάζει το Σύνταγμα». Αμφισβήτησε μάλιστα τον έκτακτο και προσωρινό χαρακτήρα του μέτρου. «Δε διαφαίνεται ημερομηνία λήξης. Μήπως η ρύθμιση αυτή ήρθε για να μείνει; Γραπτές εγγυήσεις από τον πρωθυπουργό δεν έχουμε…», είπε.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, υπογράμμισε ότι «δε θα γίνει κανόνας», ενώ σημείωσε ότι υπάρχει πίεση και προβληματικοί χειρισμοί στην όλη υπόθεση. Δήλωσε πως υπερασπίζεται το κύρος και την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης, αλλά υποστήριξε πως είναι αναγκαία η μεταφορά και η υποστήριξη της εθνικής προσπάθειας, που κάνει η κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της παράταξης της Χρυσής Αυγής, Νίκος Χρυσομάλλης, χαρακτήρισε «μνημονιακή» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την κατηγόρησε ότι «συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που κατέστρεψε τη χώρα». Επίσης, χαρακτήρισε «αυταρχικό και αντιδημοκρατικό» τον σημερινό τρόπο διακυβέρνησης και χαρακτήρισε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου «απόλυτη αυθαιρεσία», καταψηφίζοντας τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμετέχω», Μάρκος Μπόλαρης, υπερψήφισε τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων, τονίζοντας ότι «μπορεί να διαφωνεί κάποιος με τον τρόπο νομοθέτησης που είναι στα όρια λειτουργίας της συνταγματικής τάξης, όμως υπάρχει υποχρέωση εφαρμογής της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, από τη στιγμή που επικυρώθηκε κι από τη Βουλή. Έχουμε υποχρέωση να συνδράμουμε την προσπάθεια».

Καθετα αντίθετος ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας, που καταψήφισε και καταδίκασε την «αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση».

Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, δήλωσε σύμφωνη με την εισήγηση της διοίκησης της Περιφέρειας, διευκρινίζοντας ότι «κανείς δεν περίμενε να φτάσει η χώρα σ’ αυτή την τραγική εικόνα διεθνώς. Δεν είναι όμως ώρα για στείρα αντιπολίτευση…».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος, άσκησε κριτική στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όμως διευκρίνισε πως «είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε τι μας ενοχλεί… Τίποτα δεν είναι τόσο χάλια που να μην μπορεί να γίνει χειρότερο…».

Την εισήγηση της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπερψήφισαν οι παρατάξεις:

-«Αλληλεγγύη» - Απόστολος Τζιτζικώστας
-«Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» - Γιάννης Ιωαννίδης
-«Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» - Δέσποινα Χαραλαμπίδου
-«Συμμετέχω» - Μάρκος Μπόλαρης
-«Πολίτες Μπροστά» - Νιόβη Παυλίδου
-«Οικολογία Αλληλεγύη» - Μιχάλης Τρεμόπουλος.

    Καταψήφισαν οι παρατάξεις:
-«Ελληνική Αυγή» - Νίκος Χρυσομάλλης
-«Λαϊκή Συσπείρωση» - Γιάννης Ζιώγας
-«ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Κεντρική Μακεδονία» - Θανάσης Αγαπητός