Skip to main content

Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες

Ζητείται διάλογος με την κυβέρνηση, λύσεις και όχι αποκλεισμοί δρόμων - Ποια είναι η γνώμη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Ψήφισμα για τις κινητοποιήσεις των αγροτών θα εκδώσει το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από πρόταση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Το περιφερειακό συμβούλιο ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών, Μαυρουδής Μητσιούδης, αγρότης από τη Χαλκηδόνα, ο οποίος ζήτησε την έκδοση ψηφίσματος, ώστε να ενισχύσει και η Περιφέρεια τον αγώνα των αγροτών. Ο κ. Μητσιούδης ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για την πρόσκλησή του στο μπλόκο του αεροδρομίου να ενημερώσουν οι αγρότες το περιφερειακό συμβούλιο και ζήτησε την έμπρακτη συμπαράσταση όλων των παρατάξεων δια του ψηφίσματος.

Ο κ. Τζιτζικώστας πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα, επειδή όπως είπε το αγροτικό είναι εθνικό ζήτημα. «Ευχαριστώ τους αγρότες και για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση που τους απηύθυνα, αλλά και στην ανταπόκρισή τους στο αίτημά μου να μην κλείσουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Η θέση μας είναι πάγια. Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους δυο βασικούς πυλώνες της οικονομίας όχι μόνο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά σε όλη τη χώρα, μαζί με τον τουρισμό. Δεν μπορώ να καταλάβω την υποτιθέμενη κοινωνική ευαισθησία μιας κυβέρνησης, η οποία ακόμη δεν έχει καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους αγρότες για να βρει λύσεις στα προβλήματά τους», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης είπε ότι ο αγροτικός τομέας δε δοκιμάζεται μόνο από τις ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις που έρχονται, αλλά είναι γνωστά τα προβλήματα που έχει για να σταθεί στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, στις εξαγωγές, αλλά και στη συνέχιση της δραστηριότητάς του, αφού δε δίνεται λύση επί χρόνια στο υπέρογκο κόστος παραγωγής.

«Αν εφαρμοστούν όσα προβλέπονται στα νέα μέτρα, ο πρωτογενής τομέας στη χώρα τελειώνει. Δεν μιλάμε μόνο για θέμα επιβίωσης των αγροτών. Τελειώνει ένας βασικός πυλώνας της οικονομίας της χώρας μας. Απορώ μήπως αποφάσισε η κυβέρνηση να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο στη χώρα και δεν το ξέρουμε... Εμείς είμαστε αντίθετοι σε όλα αυτά και ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των αγροτών. Γεωργία και κτηνοτροφία σημαίνει χιλιάδες θέσεις εργασίας και ένας βασικός πυλώνας ανάπτυξης για το ίδιο το κράτος», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης ζήτησε (προφανώς σε αυτή τη βάση θα είναι και το ψήφισμα που θα εκδοθεί):

1.Να καλέσει η κυβέρνηση τους αγρότες σε πραγματικό διάλογο, προτού να είναι αργά.

2.Να δώσει η κυβέρνηση λύση στα δίκαια και χρονίζοντα αιτήματα των αγροτών.

3.Οι αγρότες να σεβαστούν την κοινωνική ειρήνη. Τα δίκαια αιτήματά τους δεν πρέπει να τους οδηγούν σε αποκλεισμούς δρόμων, αεροδρομίων, συνόρων, λιμανιών κτλ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς, υπογράμμισε ότι «χωρίς αγροτικό τομέα δεν υπάρχει εθνική οικονομία». Επισήμανε μάλιστα πως διάλογος ανάμεσα σε κυβέρνηση και αγρότες έγινε και πέρσι, όμως αντί να λυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα δημιουργήθηκαν και νέα. «Οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι λογικές και τα αιτήματά τους απολύτως δίκαια, όμως δεν πρέπει να τους φέρνουν σε αντίθεση με την υπόλοιπη κοινωνία, δεδομένου ότι σήμερα και οι υπόλοιποι πολίτες δοκιμάζονται άγρια», εξήγησε ο κ Παπάς.

Η αντιπολίτευση

Σύμφωνα με την έκδοση ψηφίσματος στη διαμόρφωση του οποίου θα συμμετάσχουν ήταν και οι περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Περιφέρειας Πρωταθλήτριας», Αθανάσιος Μπασδάνης, τόνισε ότι οι αγρότες είναι μια κοινωνική ομάδα που όχι μόνο βάλλεται, αλλά καταστρέφεται. Η ύπαιθρος, σημείωσε, ερημώνει, ενώ τεράστιες ευθύνες δεν φέρει μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Θανάσης Χειμώνας, εξήγησε ότι τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου είναι διαχρονικά και προασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα, σημειώνοντας ότι πρέπει να προστατευτεί, ενώ συμφώνησε με την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης.

Ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής», Νίκος Χρυσομάλλης, χαρακτήρισε «εθνικό» το αγροτικό ζήτημα και τον αγροτικό κόσμο «ραχοκοκαλιά» της χώρας.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βασίλης Ρέβας, χαρακτήρισε τη διαδικασία προσχηματική, τόνισε ότι οι αιτίες κατάρρευσης του αγροτικού κόσμου είναι οι πολιτικές της ΕΕ και η παράταξη δε συμμετείχε στην έκδοση του ψηφίσματος.

Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, συμφώνησε με το ψήφισμα, τόνισε όμως ότι δεν είναι μόνο οι αγρότες που πλήττονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης, τα μέτρα λιτότητας και τις επιβαρύνσεις.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Οικολογίας Αλληλεγγύης», Δαμιανός Ανδρέου, είπε ότι τα προβλήματα του αγροτικού τομέα είναι διαχρονικά και ευθύνες έχουν όλοι. «Δεν υποφέρουν μόνο οι αγρότες, αλλά πολλοί περισσότεροι. Θα συμμετάσχουμε στο ψήφισμα, αρκεί να μην περιέχει κομματικές σκοπιμότητες», είπε.

Ο επικεφαλής της «ΑΝΤΑΡΣΙΑ», Θανάσης Αγαπητός, εξήγησε ότι τα μνημόνια, η φορολεηλασία και οι πολιτικές λιτότητας είναι εκείνα που οδηγούν τους αγρότες στην εξαθλίωση, ενώ διαφώνησε με την έκκληση περί κοινωνικής ειρήνης, καλώντας τους αγρότες σε κινητοποιήσεις στους δρόμους. Αρνήθηκε τη συμμετοχή στο ψήφισμα.