Skip to main content

Μάχη για συμφωνία - Νέα μέτρα βάζουν στο τραπέζι οι Θεσμοί

Οι προτάσεις της Αθήνας έτυχαν καλής υποδοχής, «αλλά»: Η αξιολόγηση των θεσμών διαπιστώνει κενά σε ΦΠΑ, ασφαλιστικό, συντάξεις, σύμφωνα με τη FAZ

Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας έγινε αποδεκτό από τους θεσμούς, οι οποίοι όμως ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις, αφήνοντας «ανοιχτό» το ενδεχόμενο νέων μέτρων, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα FAZ, επικαλούμενη πηγές, οι οποίες έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, οι θεσμοί τονίζουν πως «υπάρχουν πολλά πιθανά κενά στην ελληνική πρόταση» και η μητέρα των μαχών της διαπραγμάτευσης αναμένεται να δοθεί στο Eurogroup που ξεκινάει στις 16:00 ώρα Ελλάδας -έχει προγραμματιστεί και μία έκτακτη συνεδρίαση στις 15.00.

Όπως μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα, η θετική αξιολόγηση των θεσμών προϋποθέτει την εφαρμογή εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης πρόσθετων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να «καλυφθούν» ορισμένα εναπομείναντα κενά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αναγκαιότητα λήψης των νέων μέτρων συνίσταται στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

«Θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων κατά τα επόμενα έτη», επισημαίνει το κείμενο της αξιολόγησης, κατά με τη FAZ.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα, «οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Αθήνας έτυχαν καλής υποδοχής» από τους τρεις θεσμούς. Σε έγγραφο που παρουσιάζει η κυριακάτικη έκδοση της FAZ, οι θεσμοί χαιρετίζουν τις προτάσεις της Αθήνας ως βάση για διαπραγμάτευση σχετικά με την υπαγωγή της χώρας σε ένα νέο πρόγραμμα υπό τον ESM. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θέτουν όρους, όπως επιπλέον διευκρινίσεις και, κυρίως, περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

«Ένα νέο πρόγραμμα δεν θα βασίζεται μόνο σε προαπαιτούμενες δράσεις που θα παρασχεθούν από την Αθήνα», σημειώνει η FAZ. «Θα πρέπει επίσης να περιέχει διαρθρωτικούς δείκτες, επόμενους στόχους και ποσοτικούς δείκτες (νούμερα δηλαδή) για το μέλλον».

Η συγκρατημένα θετική αξιολόγηση των θεσμών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της FAZ, ισχύει «μόνο υπό τον όρο να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τους άλλους όρους που θα της τεθούν». Παράλληλα, οι θεσμοί καθιστούν σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την Αθήνα, που θα πρέπει να φέρουν έσοδα ίσα με το 2,5% του ΑΕΠ ετησίως, “δεδομένης της επιδείνωσης των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών" δεν επαρκούν για την επίτευξη των συμφωνημένων με τους πιστωτές. Δηλαδή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος και 2%, 3% και 3,5% τα επόμενα χρόνια, χωρίς επιβολή τόκων και αποπληρωμή δανείων. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ή οι στόχοι να συγκριθούν με τις χρηματοδοτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών.

Οι Θεσμοί λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Αθήνα έχει προσεγγίσει τους στόχους τους ως το τέλος Ιουνίου σε αποφασιστικούς τομείς.

«Η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει κάποιες διαφοροποιήσεις με πριν».

Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ οι Θεσμοί προειδοποιούν ότι η Ελλάδα να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα περισσότερα νησιά ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος.

Σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό οι θεσμοί βλέπουν “σημαντικούς κινδύνους” έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις. Επίσης τονίζουν ότι “η Αθήνα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με καθαρές πολιτικές και να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην προηγούμενη συμφωνία επί της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος”.

Συνολικά η αποτίμηση των θεσμών αναγνωρίζει ότι “υπάρχουν πολλά πιθανά κενά στην ελληνική πρόταση”.

Πρέπει να υπάρξει μία ξεκάθαρη αλληλοκατανόηση του περιεχομένου αλλά και του χρόνου επιβολής των μέτρων απ' τις Αρχές ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη θέση πάνω στην οποία θα συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα του ESM”, αναφέρει το πόρισμα.

Σε αυτό, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, γίνεται αναφορά – πλην του συνταξιοδοτικού – στα εργασιακά, την αγορά ενέργειας και την αγορά υπηρεσιών.

Τα αναγκαία μέτρα που βασίζονται σε συστάσεις των θεσμών θα πρέπει να γίνουν άμεσα νόμος προκειμένου “να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη”. Ωστόσο, πριν περάσουν από την ελληνική Βουλή θα πρέπει να οριστικοποιηθούν έπειτα από “στενή συνεργασία των ελληνικών Αρχών με τους Θεσμούς”, υπογραμμίζει η εισήγηση.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Όλα παραμένουν «εντελώς ανοικτά»

 

Την ίδια στιγμή, ως δυσοίωνα εκλαμβάνονται τα «μαντάτα» από το Βερολίνο. Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, Φρανκ Πολ Βέμπερ, το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup είναι «εντελώς ανοικτό».

«Ο υπουργός (σ.σ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του επί της αξιολόγησης των θεσμών» υπογράμμισε ο κ. Βέμπερ, προσθέτοντας ότι το «αποτέλεσμα της συζήτησης είναι απόλυτα ανοιχτό».

Κομισιόν: Επιφυλάσσονται αρκετοί ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης

 

Ταυτόχρονα, κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τις ελληνικές προτάσεις, όπως μεταδίδει το Reuters.

H Γερμανία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, παραμένει επιφυλακτική σχετικά με την ελληνική πρόταση, εξηγούν χαρακτηριστικά οι κοινοτικές πηγές. «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία», αναφέρει έτερος αξιωματούχος της Κομισιόν, μιλώντας στο πρακτορείο.

«Τα νούμερα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα τρία χρόνια ενδέχεται να είναι πολύ μεγάλα» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι οι πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας είναι 60 – 40.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα ενδεχομένως να χρειαστεί 82 δισ. ευρώ και όχι 53,5 δισ. ευρώ, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.