Skip to main content

Πέρασε η πρόταση Ινφαντίνο-Παγκόσμιο Κύπελλο με 48 ομάδες από το 2026!

Στόχος του προέδρου της FIFA είναι η αύξηση του θεάματος ενώ οι προβλέψεις λένε ότι η διοργάνωση θα έχει αυξημένα έσοδα κατά 1 δις ευρώ

Την πρόταση του ισχυρού άνδρα της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου αρχής γενομένης από το 2026 με τη συμμετοχή 48 ομάδων ενέκρινε το συμβούλιο του ποδοσφαίρου στη Ζυρίχη

Το Συμβούλιο κλήθηκε να ψηφίσει τον τρόπο διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026, επιλέγοντας έναν από τους πέντε πιθανούς τρόπους διεξαγωγής που είχαν πέσει στο τραπέζι. Η θέση να συνεχιστεί ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο μέχρι σήμερα δεν πέρασε, αφού ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση του προέδρου Ινφαντίνο.

Το σχέδιο του Ιταλο-Ελβετού παράγοντα για το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα πάρει σάρκα και οστά από τη διοργάνωση του 2026, προβλέπει αύξηση των ομάδων που θα παίρνουν μέρος στην τελική φάση από 32 σε 48. Μάλιστα αλλάζει και η φάση των ομίλων, αφού το σχέδιο προβλέπει την ύπαρξη 16 ομίλων των τριών ομάδων, από τους οποίους θα περνούν οι δύο πρώτοι. Επιπλέον, στη φάση των ομίλων δεν υφίσταται ένα ματς να λήξει ισόπαλο, αφού οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρχει ένας νικητής σε κάθε ματς, ο οποίος θα βγαίνει από την διαδικασία των πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας στα 90 λεπτά. Μάλιστα, αυξάνεται πλέον και ο αριθμός των παιχνιδιών από 64 σε 80!

Αυτή είναι η πρώτη φορά που αποφασίστηκε αύξηση των ομάδων σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά το 1998 και το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας, όπου είχε διεξαχθεί για πρώτη φορά διοργάνωση με 32 ομάδες.

Στόχος για τον Ινφαντίνο είναι η αύξηση του θεάματος, αλλά η μελέτη και η προεργασία που έγινε, δείχνει απίστευτη αύξηση των εσόδων από χορηγούς, αφού οι προβλέψεις λένε ότι θα έχει αυξημένα έσοδα κατά 1 δις ευρώ, σε σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 που θα διεξαχθεί στη Ρωσία.