Skip to main content

Πέραμα: Εισβολή χρυσαυγιτών σε δημοτικό σχολείο και προπηλακισμοί

Στο σχολείο συζητούνταν η ενδεχόμενη εκπαίδευση στον χώρο του σχολείου 25 προσφυγόπουλων που διαμένουν προσωρινά στον καταυλισμό στο Σχιστό.

Εισβολή χρυσαυγιτών πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, κατά την προγραμματισμένη σύσκεψη αρμοδίων φορέων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και εκπροσώπων των εκπαιδευτικών, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, του Δήμου Περάματος και του υπουργείου Παιδείας, με θέμα την ενδεχόμενη εκπαίδευση στον χώρο του σχολείου 25 προσφυγόπουλων που διαμένουν προσωρινά στον καταυλισμό στο Σχιστό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έξω από το σχολείο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 20 χρυσαυγίτες, παρόντος του Γιάννη Λαγού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ στον ίδιο χώρο βρισκόταν και μια ομάδα γονέων που επίσης ζητούσαν να μην πάνε τα προσφυγόπουλα στο συγκεκριμένο σχολείο.

Στη συνέχεια, οι γονείς που ήταν έξω από το σχολείο ζήτησαν να μπουν στον χώρο όπου γινόταν η σύσκεψη για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους. Τότε μαζί τους εισέβαλαν στο προαύλιο και οι χρυσαυγίτες με τον Γιάννη Λαγό.

Ακολούθησε έντονο φραστικό επεισόδιο και προπηλακισμοί, ενώ υπάρχουν καταγγελίες και για ξυλοδαρμούς. Στο σημείο βρέθηκε και ο Δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, ο οποίος διαπληκτίστηκε έντονα με τον Γιάννη Λαγό.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ η σύσκεψη τελικά ολοκληρώθηκε και αποφασίστηκε τις προσεχείς ημέρες να συμμετέχουν τα παιδιά των προσφύγων στα μαθήματα.

Αντιδράσεις

To υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής.

Όπως αναφέρει: «Το σχολείο, που έχει επιλεγεί για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, δέχθηκε την εισβολή, ενώ ξεκινούσε η συνεδρίαση του Συλλόγου Γονέων. Οι ομάδα των Χρυσαυγιτών εισέβαλε στο σχολείο, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, επιχειρώντας να μεταβάλει τον εκπαιδευτικό χώρο σε αρένα πολιτικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης».

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής δήλωσε: «Η σημερινή εμφάνιση των Χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον υπόδικο Γιάννη Λαγό, δεν θα ματαιώσει τη λειτουργία του σχολείου για τα προσφυγόπουλα. Η υποχρέωση της Πολιτείας – που απορρέει τόσο από τον αξιακό, ηθικό κώδικα όσο και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας – να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά των προσφύγων, θα τηρηθεί αταλάντευτα.

Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει την υποχρέωση να θωρακίσει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες από παρεμβάσεις εξωσχολικών, όποιοι κι αν είναι αυτοί, όποιους σκοπούς κι αν επιδιώκουν. Για το λόγο αυτό δεν έχει δοθεί σε κανέναν εξωσχολικό άδεια εισόδου στα σχολεία. Τα φαινόμενα βίας και ρατσιστικών εκδηλώσεων δεν έχουν θέση στο σχολείο».

Το επεισόδιο καταδίκασε ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει: «Οι προπηλακισμοί και η επίθεση εναντίον εκπαιδευτικών, και μάλιστα παρουσία των μαθητών τους, στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, από μέλη της ΧΑ υπό τις διαταγές και την καθοδήγηση του υπόδικου βουλευτή Λαγού, δείχνουν ότι η ΧΑ προσπαθεί να ξανασηκώσει κεφάλι. Τέτοια φαινόμενα οφείλουν να καταδικαστούν από κάθε δημοκρατικό πολίτη. Να είναι σίγουροι οι υπόδικοι εγκληματίες νεοναζιστές ότι ούτε η Πολιτεία, ούτε το συγκροτημένο δημοκρατικό, αντιφασιστικό κίνημα δεν θα τους αφήσει να στάξουν το δηλητήριο τους σε νεανικές ψυχές. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων, στο οποίο έχει ενταχθεί και το συγκεκριμένο σχολείο, οφείλει να συνεχιστεί απρόσκοπτα, όπως επιτάσσουν οι αξίες και οι αρχές του ανθρωπισμού μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής χώρας».

Σε δήλωση του ο βουλευτής Αττικής με Το Ποτάμι Γιώργος Μαυρωτάς σημειώνει: «Η εισβολή στο Δημοτικό Σχολείο Ικονίου Περάματος και τα επεισόδια που προκάλεσαν υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής μάλιστα βουλευτή του κόμματος, έρχεται να μας θυμίσει τι εκφράζει αυτός ο χώρος. Αρκετά έχει ταλαιπωρηθεί η κοινωνία μας από τη ρητορική μίσους και τους τραμπουκισμούς. Τα μαθήματα βίας έξω από την ύλη των σχολείων και η Χρυσή Αυγή έξω από την πύλη τους».

Ανακοίνωση καταδίκης εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ, στην οποία σημειώνει:

«Οι υπόδικοι νεοναζί επιστρέφουν για μια ακόμη φορά στον τόπο του εγκλήματος, στις ίδιες γειτονιές που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα. Σήμερα, ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν συνεχίζουν αμετανόητοι να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο στις γειτονιές του Πειραιά. Καταδικάζουμε την ρατσιστική επίθεση της Χρυσής Αυγής σε δημοτικό σχολείο του Περάματος. Το αποκρουστικό πρόσωπο της εγκληματικής συμμορίας επανεμφανίζεται. Στόχος αυτή την φορά το αυτονόητο δικαίωμα μικρών παιδιών στην εκπαίδευση. Η τρομοκρατία τους δεν θα περάσει. Οι δημοκρατικοί πολίτες θα σταθούν δίπλα στα παιδιά των προσφύγων. Ελπίζουμε οι κρατικές αρχές να πράξουν το καθήκον τους».

(Φωτογραφία Αρχείου)