Skip to main content

Περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού απο το επιμελητήριο Χαλκιδικής

Με έργα ανάπλασης, συγκοινωνίας και προώθησης του τουρισμού προχωρά η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής.
Γράφει ο νομάρχης Χαλκιδικής, κ.Αστέριος Ζωγράφου

Είναι αλήθεια ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση διαμορφώνει μια ανησυχητική εικόνα για το μέλλον του τουρισμού  και της οικονομίας του τόπου. Ωστόσο, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής θέλοντας να αποτρέψει τις αλυσιδωτές παρενέργειες σε ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό της περιοχής ακολούθησε μια σειρά από ενέργειες ιδιαιτέρως αποτελεσματικές.
  
Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Νομαρχίας έχοντας την στήριξη της κυβέρνησης, αφού πρώτα ανασχεδίασε ριζικά όλο το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής προτείνοντας νέους οδικούς άξονες προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας κατόρθωσε να εξασφαλίσει σημαντικά κονδύλια από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που θα βοηθήσουν στην αύξηση της τουριστικής κίνησης, τη διατήρηση της απασχόλησης  και τη βελτίωση της ποιότητας  ζωής.

Έτσι, ανακοινώσαμε πρόσφατα την ένταξη των πρώτων έργων στο ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως την κατασκευή του οδικού τμήματος Ποτίδαια-Κασσάνδρεια με το ποσό των 80.000.000 ευρώ, την παράκαμψη του Πολυγύρου με το ποσό των 9.500.000 ευρώ, την ολοκλήρωση της παράκαμψης των Βραστάμων με το ποσό των 3.270.000 ευρώ καθώς και την απόφαση ένταξης των έργων Αγροτικής Οδοποιίας Γαλάτιστας – Δουμπιών, Ριζά-Πλατανοχώρι,Πολυγύρου-Ορμύλιας στο πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος 2007-2013, συνολικής δαπάνης 15.220.000,00.

Βασική μας προτεραιότητα είναι η σύνδεση της Χαλκιδικής με την Εγνατία οδό, η οποία  θα γίνει με 3 οδικούς άξονες, ο πρώτος δια μέσου της εξωτερικής περιφερειακής Θεσσαλονίκης(Γαλάτιστας-Θεσσαλονίκης), ο δεύτερος από Αγ.Πρόδρομο μέχρι Προφήτη Ηλία(κόμβος Εγνατίας) και ο τρίτος από Παλαιοχώρι μέχρι Ρεντίνα (κόμβος Εγνατίας). Οι πρώτοι 2 οδικοί άξονες έχουν οριστικοποιηθεί και μελετώνται και ο τρίτος ευελπιστούμε να ξεκινήσει η μελέτη του άμεσα.
    
Επίσης, επειδή η Χαλκιδική έχει μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση, κυρίως για τους 6 τουριστικούς μήνες προτείναμε νέους οδικούς άξονες στο  εσωτερικό του Νομού προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας και εξασφαλίσαμε από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και το ΥΠΕΧΩΔΕ περίπου 12.000.000,00 ευρώ για τις μελέτες αυτών των οδικών αξόνων.

Για την Κασσάνδρα:

-Για τον οδικό άξονα Κασσανδρεία –Παλιούρι –Πευκοχώρι
Μελετάται με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με το ποσό των 2.230.000 ευρώ. Ευελπιστούμε το 2010 να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και το 2011 να ξεκινήσει η κατασκευή του.

-Για τη Σιθωνία:

Προβλέπεται νέος οδικός άξονας που και αυτός θα ξεκινήσει με κόμβο από την περιοχή Κελί του οδικού άξονα Πολυγύρου –Ουρανούπολης και θα φτάσει στον ήδη υπάρχοντα κόμβο Νικήτης –Αγ. Νικολάου –Μαρμαρά. Επίσης προβλέπεται βελτίωση με παρακάμψεις οικισμών και στροφών του οδικού άξονα Μουδανιών –Νικήτης. Και οι δύο οδικοί άξονες μελετώνται. Ευελπιστούμε μέχρι το 2010 να ολοκληρωθούν οι μελέτες και αμέσως μετά να ξεκινήσει η ολοκλήρωση τους αφού υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ένταξης.

-Αγ.Όρος:

Μελετάται ο δρόμος Τρυπητής –Ουρανούπολης και υπάρχει χρηματοδότηση από το ΠΔΕ και άμεσα θα ξεκινήσει η κατασκευή του.
   
Επίσης μελετάται ο δρόμος Πολύγυρος –Ουρανούπολης , ευελπιστούμε εντός του 2010 να ολοκληρωθούν οι μελέτες που προβλέπουν παρακάμψεις οικισμών και επικίνδυνων και απαράδεκτων σημείων του υφιστάμενου οδικού δικτύου και αμέσως μετά να ξεκινήσει η κατασκευή του.
    
Το προσεχές διάστημα θα έχουμε και την ένταξη παράκαμψης Αρναίας –Παλαιοχωρίου προϋπολογισμού 40.000.000,00ευρώ.
   
Επίσης μελετάται και η βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου Αγ.Πρόδρομος- Παλαιόχωρα – Αρναία _Παλαιοχώρι-Μ.Παναγία- Γομάτι
   
Κινηθήκαμε και εξακολουθούμε να κινούμαστε στην κατεύθυνση μιας διεκδικητικής πολιτικής που έχει ανάγκη η Χαλκιδική ώστε να κατακτήσει ο Νομός μας το ρόλο που του αξίζει στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται σε Ελλάδα και Ευρώπη.
    
Επιπρόσθετα συντελείται έργο και στον τομέα των τουριστικών λιμανιών. Ολοκληρώνονται τα λιμάνια Σκιώνης , Ιερισσού, στον Αγ.Πάυλο στην Καλλικράτεια, Όρμο Παναγιάς Νικήτη, Σάρτη ενώ ξεκίνησε άμεσα η κατασκευή του λιμανιού στα Πλάγια  στο Δ.Τρίγλιας  και πρόσφατα έγινε η δημοπράτηση του λιμανιού της Ουρανούπολης. Ευελπιστούμε να τελειώσει μέσα στο 2009.Ολοκληρώνεται η μελέτη στο Πηγαδάκι Συκιάς και γι’ αυτό δεσμευόμαστε ότι το 2009 θα αρχίσει να κατασκευάζεται.
   
Επίσης,η παιδεία ως ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος τομέας αποτελούσε και αποτελεί πρωταρχική μας μέριμνα. Καταφέραμε λοιπόν να εξασφαλίσουμε τα κονδύλια προκειμένου να δημιουργήσουμε νέες κτηριακές σχολικές  εγκαταστάσεις όλων των βαθμίδων αλλά και να επιλύσουμε προβλήματα στις υπάρχουσες σχολικές υποδομές.

Ακόμη, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στον τουρισμό αφού αποτελεί βασικό άξονα της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά συνεργαστήκαμε με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Αυστρίας υλοποιώντας ένα Πρόγραμμα Τουρισμού, σύμφωνα με το οποίο 10.000 Αυστριακοί τουρίστες επισκέφθηκαν οργανωμένα την περιοχή της Κασσάνδρας από τις αρχές Απριλίου ως τα τέλη Μαΐου και θα το επαναλάβουν και του χρόνου.

Συμμετείχαμε ως Νομαρχία στις μεγαλύτερες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις με στρατηγική και προσεκτική επιλογή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι για δυο συνεχόμενες χρονιές είχαμε θετικό πρόσημο στον τουρισμό και ιδιαίτερα πέρυσι η Χαλκιδική ήταν ο μοναδικός Νομός που είχε αύξηση στην τουριστική κίνηση.  

 Σημαντικές ενέργειες έγιναν και εξακολουθούν να  γίνονται  για την προώθηση και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η Χαλκιδική προβάλλεται ως τόπος προσκυνήματος, αφού η φήμη της  έχει συνδεθεί με την Αθωνική Πολιτεία αλλά και ως  ιστορικός  προορισμός, αφού είναι η πατρίδα του μεγαλύτερου φιλόσοφου της ιστορίας, του Αριστοτέλη καθώς επίσης και του πρώτου ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος προσπάθησε να επιβιώσει, εφευρίσκοντας τη φωτιά στο Σπήλαιο των Πετραλώνων.

Επίσης, για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τη δημιουργία γηπέδων “GOLF” και την ανάπτυξη του ιαματικού και καταδυτικού τουρισμού.

Τέλος, ο αγροτουρισμός στην ορεινή Χαλκιδική αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Σήμερα υπάρχουν τριάντα (30) καταλύματα στην περιοχή Πολυγύρου, Αρναίας, Παναγίας και περίπου εκατό (100) κλίνες. Ταυτόχρονα, καθόλη τη διάρκεια του έτους. διοργανώνονται εκδηλώσεις και γιορτές τσίπουρου, κρασιού, μανιταριού, σιταριού, μελιού, ελάτου στις οποίες ο επισκέπτης μπορεί  να γευτεί και να αισθανθεί μέσα από τη μαγεία των παραδόσεων.