Skip to main content

Πέντε παραλίες της Θεσσαλονίκης κατάλληλες για μπάνιο

Ποιες είναι οι ακτές στις οποίες επιτρέπεται η κολύμβηση εντός νομού Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις μικροβιολογικές αναλύσεις

Πέντε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης θεωρούνται κατάλληλες για κολύμβηση, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι περιοχές αυτές θεωρείται ότι έχουν κατάλληλο θαλασσινό νερό για κολύμβηση, όπως προέκυψε από τις μικροβιολογικές αναλύσεις.

Η πρώτη περιοχή όπου... άφοβα μπορούν οι πολίτες να κάνουν μπάνιο είναι από την παραλία της Περαίας ως την ακτή ΠΙΚΠΑ Αγίας Τριάδας. Η δεύτερη είναι η παραλία Αγγελοχωρίου και η επόμενη η κοινοτική ακτή (πλαζ) Μηχανιώνας. Επίσης, τέταρτη περιοχή είναι από την κοινοτική πλαζ της Επανομής μέχρι και τα όρια του νομού Θεσσαλονίκης και η τελευταία περιοχή είναι από την ακτή «Μηλιές» στο Σταυρό μέχρι την κοινοτική ακτή Σταυρού (ρέμα «Δυτικό Κανάλι») αριστερά του λιμανιού και σε όλο το μήκος των ακτών ανατολικά, δηλαδή στις περιοχές Σταυρού, Βρασνών και Ασπροβάλτας μέχρι τα όρια του νομού Θεσσαλονίκης.

Μέτρα για τη ρύπανση

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους και τις άλλες αρχές καταφεύγουν στη λήψη μέτρων πρόληψης ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών από κάθε είδους απορρίμματα.

Επειδή κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου τα φαινόμενα ρύπανσης της θάλασσας με απορρίμματα παρουσιάζονται οξυμένα και χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης, λαμβάνονται μια σειρά από ενδεικτικά μέτρα, για την αποτελεσματική αποφυγή ρύπανσης της θάλασσας με απορρίμματα.

Έτσι οι δήμοι θα πρέπει να λάβουν τα εξής μέτρα:

1.Τοποθέτηση κατά μήκος των ακτών σε επίκαιρα και εμφανή σημεία ευανάγνωστων αποτρεπτικών πινακίδων όσον αφορά στην απόρριψη απορριμμάτων στις παραλίες.

2.Τοποθέτηση δοχείων απορριμμάτων ικανού αριθμού και χωρητικότητας κατά μήκος των παραλιακών ακτών.

3.Τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων από τους κάδους κατά μήκος των ακτών πριν υπερπληρωθούν αυτοί, διότι σε αντίθετη περίπτωση τα απορρίμματα παρασύρονται με την επίδραση των ανέμων στην θάλασσα.

4.Καθαρισμός των ρεμάτων και χειμάρρων που οδηγούν στην θάλασσα, από πάσης φύσεως απορρίμματα (επιπλέοντα φυσικά υλικά και ξύλα, άχρηστα υλικά, πλαστικά σκουπίδια κλπ).

5.Τακτικός έλεγχος και συντήρηση των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων υγιεινής (αποδυτήρια, αποχωρητήρια, ντους κλπ.) στις πολυσύχναστες πλαζ.

6.Ενθάρρυνση πρωτοβουλιών πολιτών για την συγκρότηση ομάδων καθαρισμού ακτών και θαλάσσιων χώρων από απορρίμματα.

7.Συνεχής έλεγχος για παράνομη διάθεση λυμάτων ή αποβλήτων ιδιωτών σε θάλασσα και ακτές.

Πού δεν πρέπει να κολυμπάμε

Επίσης, συνιστάται να αποφεύγεται η κολύμβηση σε περιοχές, όπου υπάρχουν εκβολές χειμάρρων ή αγωγών ομβρίων, ιδιαίτερα μετά από βροχοπτώσεις. Απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων στις ακτές κολύμβησης καθώς και η κολύμβηση σε λιμάνια και μόνιμα αγκυροβόλια.

Μέτρα καθαριότητας

Στην αρμοδιότητα των δήμων είναι η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την καθαριότητα των ακτών και την τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων. Επίσης, οφείλουν να ορίσουν υπεύθυνο τήρησης της καθαριότητας στις ακτές και να τις εξοπλίσουν με τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις υγιεινής (αποχωρητήρια, αποδυτήρια – ντους, πόσιμο νερό, δοχεία συλλογής απορριμμάτων κτλ.). Αν κάποια ακτή είναι ακατάλληλη για κολύμβηση αυτό πρέπει να επισημαίνεται με την κατάλληλη σήμανση, που τοποθετεί ο δήμος και ελέγχει για να μην αφαιρούνται ή καταστρέφονται η λιμενική αρχή.

Δειγματοληψίες για την ποιότητα του θαλασσινού νερού κολύμβησης θα γίνονται όλο το καλοκαίρι από τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.