Skip to main content

Πέντε νέες παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Πέντε νέες παραγωγές περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για την περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2009.
Πέντε νέες παραγωγές – το Σύγχρονο Χοροθέατρο Elisa Monte Dance, το μπαλέτο του Α. Adam Giselle, η όπερα Ο Ορφέας στον Άδη του Jacques Offenbach, το Εθνικό Μαύρο Θέατρο της Πράγας και το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο γκαλά- και όπως κάθε σεζόν τον πετυχημένο κύκλο "Δευτέρες στο Φουαγιέ" περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για την περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2009.

Η αυλαία θα ανοίξει με τις δυο παραστάσεις του Σύγχρονου Χοροθέατρου Elisa Monte Dance, την Tρίτη 29 Σεπτεμβρίου και την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 21:00 (Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης / Attract Productions). To συγκρότημα Elisa Monte Dance ιδρύθηκε το 1981 φιλοδοξώντας να γεφυρώσει τα πολιτισμικά εμπόδια μέσω της παγκόσμιας γλώσσας του χορού. Από την πρώτη αναγνώρισή του στην παγκόσμια σκηνή το 1982 ως "καλύτερο συγκρότημα" στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού του Παρισιού, το συγκρότημα μετρά επιτυχίες για πάνω από δύο δεκαετίες. Έχει περιοδεύσει σε περισσότερες από 40 χώρες και έχει εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ χορού.



Συνέχεια με το αριστούργημα του ρομαντικού μπαλέτου, τη "δημοφιλή"… Ζιζέλ του Α. Adam με το English National Ballet σε χορογραφία Marius Petipa την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, στις 21:00 (Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης / Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης). Όπως αναφέρει η Κλημεντίνη Βουνελάκη "η Giselle, 168 χρόνια μετά τη δημιουργία της συνεχίζει να εμπνέει χορευτές, χορογράφους και κοινό. Γεννημένο το 1841 στην Όπερα του Παρισιού, το μπαλέτο – παντομίμα σε λιμπρέτο του Γάλλου ποιητή Θεόφιλου Γκωτιέ (που συνεργάστηκε με το δραματουργό Ζιλ Ανρί Βερνουά ντε Σεν Ζωρζ) είχε ως πηγή έμπνευσης τους μύθους του Γερμανού συγγραφέα Χάινριχ Χάινε. Τη μουσική συνέθεσε ο Άντολφ Άνταμ ενώ η χορογραφία ήταν των Κοραλλί και Περρό. Έκτοτε η ιστορία της αθώας, νεαρής χωριατοπούλας (Ζιζέλ) που ερωτεύεται έναν ευγενή (Άλμπρεχτ) και καταλήγει σε τραγωδία με την τρέλα και το θάνατο της Ζιζέλ και το πέρασμα στο βασίλειο του υπερφυσικού, θα γνωρίσει πολυάριθμα ανεβάσματα.

Τζαζ ξεκίνημα με… αρώματα της Μεσογείου για τις "Δευτέρες στο Φουαγιέ" με το συγκρότημα "Poly quartet" που θα παρουσιάσουν το έργο του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου "Perfumed Dreams" τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, στις 20:30 (Χορηγός: DEWAR’S 12 ετών). Οι "Poly quartet" - Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα, ηλεκτρονικά), Βασίλης Στεφανόπουλος (κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο), Σωτήρης Ντούβας (τραμς, κρουστά) Κώστας Γιαξόγλου (πιάνο) - γνωρίστηκαν στην Ολλανδία. Συμμετέχουν σε "πολυεθνικά" σχήματα για περίπου τρία χρόνια, μέχρι που το 2007 με αφορμή τις συνθέσεις του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου, με τίτλο Perfumed Dreams δημιουργούν το "Poly quartet". Πρόκειται για εννέα συνθέσεις εμπνευσμένες από αρώματα της Μεσογείου και ηχοχρώματα του Βορρά, που περιγράφουν τα όνειρα που μας δίνουν έμπνευση και πάθος για τη ζωή, τα όνειρα που μας κάνουν να πιστεύουμε στις ουτοπίες…

"Το φαγκότο σε πρώτο ρόλο" φέρνει η επόμενη εκδήλωση του ίδιου κύκλου –"Δευτέρες στο Φουαγιέ"- με τους Αλέξανδρο Οικονόμου (φαγκότο) και Τίτο Γουβέλη (πιάνο) τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, στις 20:30. (Χορηγός: DEWAR’S 12 ετών). Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει τα: C. Saint-Saëns Σονάτα για φαγκότο και πιάνο, Op. 168, Ο. Nussio Παραλλαγές πάνω σε μία Αριέττα του Pergolesi για φαγκότο και πιάνο και Ν. Σκαλκώτας, Σονάτα Κοντσερτάντε για φαγκότο και πιάνο. Το ιδιαίτερο ηχόχρωμα του φαγκότου δεν το καθιστά μόνο ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά όργανα της συμφωνικής ορχήστρας, αλλά και ένα αυθύπαρκτο σημείο αναφοράς στη φιλολογία της μουσικής δωματίου.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τη δίπρακτη όπερα Ο Ορφέας στον Άδη σε μουσική του Jacques Offenbach και λιμπρέτο των Ludovic Halévy και Hector-Jonathan Crémieux την Παρασκευή 13, το Σάββατο 14, τη Δευτέρα 16 και την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, στις 20:30. (Με ελληνικούς υπέρτιτλους - Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης / Δήμος Θεσσαλονίκης - Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Νεολαίας στο πλαίσιο των "44ων Δημητρίων"). Σύμφωνα με τη μουσικοκριτικό Αύρα Ξεπαπαδάκου "πρόκειται για την εμβληματικότερη ίσως γαλλική οπερέτα της περιόδου της Δεύτερης Αυτοκρατορίας. Η πρεμιέρα της, τον Οκτώβριο του 1858 στο Théâtre des Bouffes Parisiens, και οι 228 επαναλήψεις που ακολούθησαν σημείωσαν θριαμβευτική επιτυχία, προκαλώντας παράλληλα τη σφοδρή δυσαρέσκεια των ακαδημαϊκών και επίσημων μουσικών κύκλων, αλλά και του αυτοκρατορικού περιβάλλοντος."

Όπως κάθε φορά θα προηγηθεί την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, Matinée - Πρωινό γνωριμίας με την όπερα στις 11:30.

Ο κύκλος Δευτέρες στο Φουαγιέ ολοκληρώνεται με τη συναυλία του Θάνου Μήτσαλα υπό τον τίτλο "Τρεις αιώνες ιταλικής μουσικής για κιθάρα" τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 20:30 (Χορηγός: DEWAR’S 12 ετών). Η ιταλική σχολή έχει να επιδείξει σημαντικούς συνθέτες της κιθάρας από το 18ο αιώνα και μέχρι σήμερα. Ο Θάνος Μήτσαλας θα παρουσιάσει μια μουσική αναδρομή με αντιπροσωπευτικά έργα των Ντομένικο Σκαρλάτι, Νικολό Παγκανίνι, Λουίτζι Λενιάνι, Τζούλιο Ρεγκόντι, Μάριο Καστελνουόβο Τεντέσκο και Κάρλο Ντομενικόνι.



Την Αλίκη από την Χώρα των Θαυμάτων, αλλά και τον πολυταξιδεμένο Γκιούλιβερ θα φέρει το Εθνικό Μαύρο Θέατρο της Πράγας λίγο πριν τα Χριστούγεννα την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου (ώρες έναρξης 10.00 π.μ.* & 12.00 μ.*), την Tετάρτη 16 Δεκεμβρίου (ώρες έναρξης 10.00 π.μ.* & 12.00 μ.*), την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου (ώρες έναρξης 10.00 π.μ.* & 12.00 μ.*), την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου (ώρες έναρξης 10.00 π.μ*., 12.00 μ.* & 20.00), το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου (ώρα έναρξης 19.00) και την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου (ώρες έναρξης 11.00 π.μ. & 19.00) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Χορηγός: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ). Πρόκειται για μια ελεύθερη διασκευή των παγκοσμίως γνωστών παραμυθιών Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων του L. Caroll και των Ταξιδιών του Γκιούλιβερ του J. Swift, ένα θέαμα μαγικό, με μαύρο φως, χωρίς λόγια, για όλη την οικογένεια. Οι παραδοσιακές θεατρικές τεχνικές του Εθνικού Μαύρου Θεάτρου της Πράγας δίνουν σε αυτά τα απαιτητικά έργα μια μορφή εύκολη στην κατανόηση και ελκυστική ταυτόχρονα.


Σχολικές παραστάσεις.


Στις σχολικές παραστάσεις πρόκειται να παρουσιαστεί στις 10.00 Η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων, ενώ στις 12.00 Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο γκαλά, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστεί το έργο του J. Haydn: Η Δημιουργία σε μουσική διεύθυνση Νίκου Αθηναίου την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, στις 21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν οι Ute Selbig σοπράνο, Marcus Ullmann τενόρος, Carsten Sabrowski μπάσος, η Χορωδία "Μακεδονία", η Χορωδία της Ε.Ρ.Τ. (μουσική διδασκαλία Χορωδιών: Αντώνης Κοντογεωργίου και βοηθός μουσικής διδασκαλίας: Αγγελική Κρίσιλα), η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.