Skip to main content

Πενταετής φυλάκιση στον αντιπρόεδρο της Samsung για δωροδοκία

Ο Τζέι Λι παραδέχθηκε πως προσφέρθηκε να δωρίσει 43 δισ. γουάν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα στενής φίλης της πρώην προέδρου της Samsung Electronics

Σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών καταδικάστηκε ο αντιπρόεδρος της Samsung Electronics, Τζέι Λι, καθώς κρίθηκε ένοχος για το σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο οδήγησε στην αποπομπή της Παρκ Γκιούν-Χιε από το προεδρικό αξίωμα, τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Τζέι Λι, ο οποίος είναι ο κληρονόμος της νοτιοκορεάτικης εταιρείας, παραδέχθηκε πως προσφέρθηκε να δωρίσει 43 δισ. γουάν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα στενής φίλης της πρώην προέδρου.

Ως αντάλλαγμα, η Παρκ δεσμεύτηκε να στηρίξει την αμφιλεγόμενη συγχώνευση δύο θυγατρικών του Ομίλου Samsung, το 2015, εξέλιξη η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση του ρόλου του Λι στις δραστηριότητες του Ομίλου.
 
Σημειώνεται ότι οι κατήγοροι είχαν ζητήσει την επιβολή ποινής φυλάκισης έως 12 έτη, καθώς ο αντιπρόεδρος της Samsung βρισκόταν αντιμέτωπος και με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και ψευδορκίας.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης, πάντως, ανακοίνωσαν πως θα εφεσιβάλουν την ποινή, καταθέτοντας προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.