Skip to main content

Πέλλα: Η κρίση θα ενδυναμώσει την επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια

Χρειάζεται αποφασιστικότητα για την ενδυνάμωση των εξαγωγών.
Γράφει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας, κ. Ιορδάνης Τσώτσος

Η κεντρική εξουσία ύστερα από πιέσεις των επιμελητηρίων κατανόησε τη δυσκολία των επιχειρήσεων εν μέσω της κρίσης και πήρε μέτρα για την ανακούφιση των ΜΜΕ. Απέσυρε τα μέτρα για την κατάργηση του αφορολόγητου, έκανε ριζικές αλλαγές στην εφαρμογή του Τειρεσία, δεν εφάρμοσε τα φημολογούμενα αυστηρά τεκμήρια διαβίωσης και μέσω του ΤΕΜΠMΕ δίνει τη δυνατότητα σε πολλές ΜΜΕ να χρηματοδοτηθούν με πολύ ευνοϊκούς όρους με απώτερο σκοπό να ενδυναμώσει και να προστατέψει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Η οικονομική κρίση δεν αποτελεί μόνο απειλή αλλά και ευκαιρία αρκεί να κινηθούμε αποφασιστικά στο επίπεδο των εξαγωγών. Ο Νομός μας λόγω της δυναμικής του εξαγωγικού κλάδου αλλά και των συντονισμένων κινήσεων που γίνονται από το επιμελητήριο Πέλλας για άνοιγμα νέων αγορών όπως των Παρευξείνιων χωρών, της Ρωσίας, των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης που ακόμα δεν έχουν διεισδύσει οι επιχειρήσεις μας, έχει πολλές δυνατότητες να εκμεταλλευτεί την κρίση επ΄ ωφελεία του εξαγωγικού του Εμπορίου και της προσέλκυσης νέων πελατών.

Ένα ακόμα σημείο ευκαιρίας είναι το ΕΣΠΑ του οποίου η εφαρμογή άρχισε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικότερες επενδύοντας με ιδιαίτερα δελεαστικά κίνητρα δηλαδή ποσότητα επιδότησης της τάξης του 65%. Έτσι ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του νομού ενισχύουμε και θωρακίζουμε την ελληνική οικονομία.

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έλληνα δεν επηρεάζεται, τουλάχιστον στο βαθμό άλλων χωρών και τα νούμερα είναι αδιάσειστα στοιχεία για την αύξηση της επιχειρηματικότητας και την ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου στο Νομό μας. Το 2007 που ήταν η αρχή της κρίσης, στο νομό μας έκαναν έναρξη 947 επιχειρήσεις ενώ διέκοψαν την λειτουργία τους  536, το 2008 έκαναν έναρξη 759 επιχειρήσεις και παύση 318 ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2009 έκαναν έναρξη 606 επιχειρήσεις και διέκοψαν τη λειτουργία τους μόλις 204.

Το επιμελητήριο Πέλλας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη των επιχειρήσεων του νομού μας και η κρίση πιστεύουμε ότι θα ενδυναμώσει την επιχειρηματικότητα στη χώρα και στο νομό μας.