Skip to main content

Πεδίο συνεννόησης αναζητά ο Γκάμπριελ στις ΗΠΑ

Να σπάσει τον πάγο επιχειρεί ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνάντηση με τον Ρεξ Τίλερσον μετά την ψυχρολουσία των πρώτων ημερών Τραμπ στην εξουσία

Διπλωματικός πυρετός με δύο δύσκολους εταίρους: την ώρα που η καγκελάριος Μέρκελ βρίσκεται στην Τουρκία για επαφές με τον πρόεδρο Ερντογάν σε μια δύσκολη συγκυρία για την ΕΕ και την ίδια τη Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναζητεί δίαυλο διαλόγου με τη νέα αμερικανική διοίκηση στο πρόσωπο του Ρεξ Τίλερσον.

Η σημασία της επίσκεψης

Ο 64χρονος νέος αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ορκίστηκε μόλις πριν λίγες ώρες στο αξίωμα αυτό, αφού προηγουμένως πήρε το πράσινο φως από τη Γερουσία, με ψήφους 56 υπέρ και 43 κατά, ένα ασυνήθιστα «φτωχό» αποτέλεσμα για έναν νεότευκτο υπουργό. Για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του πετρελαϊκού κολοσσού ExxonMobil, με μηδενική εμπειρία στην πολιτική, αλλά καλά δικτυωμένο στον κόσμο, πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ξένου ομολόγου του. Για το Βερολίνο, η επίσκεψη προσλαμβάνει τεράστια σημασία μετά τη θύελλα διαμαρτυριών και αγανάκτησης από την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ μουσουλμάνων από 7 χώρες. Στις γερμανικές διπλωματικές υπηρεσίες επικρατούσε μεγάλη αναστάτωση από το γεγονός ότι επί μέρες δεν υπήρχε συνομιλητής από την άλλη όχθη του Ατλαντικού για διευκρινίσεις στην ταξιδιωτική οδηγία μετά τις αθρόες παραιτήσεις και απομακρύνσεις στελεχών του State Department επειδή αποστασιοποιήθηκαν από το αμφιλεγόμενο προεδρικό διάταγμα.

Υπάρχει όμως και η αγωνία, να μην καταλήξει σε φιάσκο, η συνάντηση κορυφής της ομάδας των G 20 που θα γίνει αρχές Ιουλίου στο Αμβούργο και στην οποία ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε ότι θα συμμετάσχει. Η Γερμανία, που ασκεί το 2017 την προεδρία, θέλει να αναδείξει ως ένα από τα βασικά θέματα τους κινδύνους από τον προστατευτισμό και την εσωστρέφεια για την παγκόσμια οικονομία, που θα διαπνεύσει την νέα εμπορική πολιτική Τραμπ.

Φιλία και «επείγοντα θέματα»

Καταρχήν, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κομίζει μήνυμα φιλίας και εμπιστοσύνης προς τη Ουάσιγκτον, όπως ο ίδιος ανέφερε πριν την αναχώρησή του. «Θέλουμε να εκθέσουμε στους αμερικανούς εταίρους μας τη δική μας οπτική των πραγμάτων, να εξηγήσουμε τα συμφέροντα και τις αξίες μας και να αναζητήσουμε έναν καλό, ανοιχτό και φιλικό διάλογο». Ως πρώτο μέλος της γερμανικής κυβέρνησης που επισκέπτεται την Ουάσιγκτον λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών καλείται να δρομολογήσει  τις νέες σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μετά την ψυχρολουσία των πρώτων ημερών Τραμπ στην εξουσία.

«Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να ενημερωθεί από τη νέα αμερικανική διοίκηση για την εξωτερική της πολιτική, τις σχέσεις της με το ΝATO και για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων», εξειδίκευσε το στόχο της επίσκεψής του. «Η φιλία μεταξύ δύο εθνών είναι ευρύτερη από μια επωφελή συνεργασία μεταξύ δύο κυβερνήσεων, αλλά χωρίς καλές και εμπιστευτικές σχέσεις μεταξύ δύο κυβερνήσεων δεν γίνεται», τόνισε ο Γκάμπριελ, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν επείγοντα θέματα, τα οποία Γερμανία και ΗΠΑ, όπως Ευρώπη και ΗΠΑ, θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο στενού συντονισμού».   

Πηγή: Deutsche Welle

Afp/dpa/reutes/Ειρήνη Αναστασοπούλου