Skip to main content

Προς μετακίνηση 10.000 πρόσφυγες από την Κ.Μακεδονία σε Πελοπόννησο

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης κι όχι μόνο στα δυο κέντρα, σύμφωνα με τον Χ. Αηδονόπουλο. Τριακόσια παιχνίδια και σχολικά βοηθήματα σε προσφυγόπουλα.

Τριακόσια παιχνίδια και σχολικά βοηθήματα σε ισάριθμα προσφυγόπουλα των κέντρων φιλοξενίας του Δερβενίου (Ελπίδα) και του Ωραιοκάστρου (Αλεξίλ) μοιράστηκαν σήμερα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας, που διανέμεται με την ευθύνη και τον προγραμματισμό του αρμόδιου συντονιστή, Χάρη Αηδονόπουλου.

Στη δομή του Δερβενίου φιλοξενούνται 71 παιδιά και στη δομή του Ωραιοκάστρου 221. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Αηδονόπουλος οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων είναι απαράδεκτες. Ειδικά στη δομή της «Αλεξίλ» οι αρμόδιοι διαπίστωσαν ότι οι πρόσφυγες ζουν υπό άθλιες συνθήκες, οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία τους.

Ο κ. Αηδονόπουλος τόνισε ότι περίπου 10.000 από τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί και φιλοξενούνται στα κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας έχει προγραμματιστεί να μετακινηθούν σε δομές που δημιουργούνται στην Πελοπόννησο, πλην όμως ακόμη δεν υπάρχει ενημέρωση ότι αυτό θα γίνει άμεσα, παρά τη δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση της Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία ζουν σήμερα σχεδόν οι μισοί πρόσφυγες της χώρας.

«Οι συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας είναι τραγικές. Με εξαίρεση ένα ή δύο κέντρα, τα υπόλοιπα είναι ακατάλληλα για να ζουν εκεί άνθρωποι. Είναι ντροπή. Ειδικά στη δομή του Ωραιοκάστρου, αλλά και στις δομές του Καλοχωρίου και της Σίνδου εκτός των Διαβατών, η κατάσταση είναι εξοργιστική. Εμείς ως Περιφέρεια δεν μπορούμε να συνδράμουμε πλέον με οποιοδήποτε τρόπο αυτούς τους ανθρώπους, εφόσον στις δομές που τους έχει στοιβάξει η κυβέρνηση δεν τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες ανθρώπινης διαβίωσης, σε δομές που δεν πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές για τη διαβίωση των προσφύγων. Το υπουργείο Μετανάστευσης οφείλει να λάβει τα μέτρα του και να φερθεί επιτέλους υπεύθυνα απέναντι σε αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο κ. Αηδονόπουλος.