Skip to main content

Παιχνίδι νεύρων με τελεσίγραφα εκατέρωθεν από κυβέρνηση και θεσμούς

Οι δανειστές φαίνεται να τα βρίσκουν μεταξύ τους για την τελική πρόταση προς την ελληνική πλευρά, που όμως ήδη τούς έστειλε τη δική της πρόταση...

Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση βρίσκεται το κείμενο των θεσμών με τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας προς την Αθήνα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης.

Είμαστε πολύ κοντά, αναφέρει η ίδια πηγή προσθέτοντας ότι ΕΕ και ΔΝΤ οριστικοποιούν τις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, την ώρα που ο πρωθυπουργός, νωρίτερα σήμερα, δήλωσε σαφώς ότι η ελληνική πλευρά έχει στείλει τη δική της πρόταση, με ένα κείμενο 47 σελίδων, και αναμένει τώρα την απάντηση των θεσμών(δείτε περισσότερα εδώ).

Με άλλα λόγια, βρίσκεται στην κορύφωσή του ένα σκληρό παιχνίδι νεύρων, με τη μία πλευρά να επιχειρεί να πετάξει το μπαλάκι στην άλλη, στέλνοντας άτυπα τελεσίγραφα, ενώ τα χρονικά περιθωρια για την επίτευξη της πολυθρύλητης συμφωνίας στενεύουν επικίνδυνα.

Παράλληλα, δημοσίευμα της Wall Street Journal, επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν καταλήξει σε μεταξύ τους συναίνεση αναφορικά με τους όρους της πρότασής τους.

Όπως τόνισαν οι αξιωματούχοι των θεσμών και του ΔΝΤ στην αμερικανική εφημερίδα, την Τρίτη το πρωί ολοκλήρωσαν το προσχέδιο της συμφωνίας που θα αποδεσμεύσει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, μετά τη πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο αργά την Δευτέρα για να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας.

«Η σύνοδος του Βερολίνου, την οποία φιλοξένησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, φάνηκε να μειώνει τις διαφορές μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ σχετικά με το πώς θα προχωρήσουν σε σχέση με την Ελλάδα», συνεχίζει το δημοσίευμα και καταλήγει τονίζοντας πως «η πρόταση των πιστωτών για μια συμφωνία αναμένεται σύντομα να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση, καταλήγει το δημοσίευμα».

Σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τι ακριβώς συζητήθηκε στο Βερολίνο, οι διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Κομισιόν εξακολουθούν να υφίστανται και έχουν να κάνουν με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα και το οποίο πρέπει να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο.

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με όσα γράφει ο Σπίγκελ, παραμένει σκεπτικό και εξακολουθεί να ζητάει εγγυήσεις ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους -το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα χέρια των Ευρωπαίων πιστωτών- εάν δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

«Υπήρχε, τουλάχιστον, μια συμφωνία στα κείμενα, αλλά και οι σκέψεις τους απέχουν», είπε με νόημα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group την Τετάρτη

Συνεδριάζει αύριο Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα το EuroWorking Group, υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης.

Όπως τόνισε η ίδια πηγή, η συνάντηση θα γίνει προκειμένου να ενημερωθούν όλες οι χώρες για τα αποτελέσματα της χθεσινής πενταμερούς συνάντησης στο Βερολίνο.

Παράλληλα, τόνισε πως η αυριανή συνάντηση σε συνδυασμό με τις εντατικές συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Βrussels Group, σηματοδοτούν ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα τα επόμενα 24ωρα και πιθανότατα μια έκτακτη σύγκλιση του Εurogroup, ενδεχομένως και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.