Skip to main content

Παυλόπουλος: Χωρίς την αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει

Ο τόπος μας, η κοινή μας ευρωπαϊκή οικογένεια να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί, γιατί αυτή η επιταγή είναι υπαρξιακή, είπε ο ΠτΔ.

«Η αλληλεγγύη είναι η βασική αρχή του πολιτισμού μας, αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο βασίζεται το κοινό ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα» τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι «χωρίς την αλληλεγγύη η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει».

Κατά την αντιφώνησή του μετά την απονομή μεταλλίου της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου από τον Μητροπολίτη Διονύσιο, παρόντων του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «οι αρχές της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, και ιδίως της κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι αυτές που Ευρώπη πρέπει να υπηρετήσει».

«Οφείλουμε», υπογράμμισε, «όλοι οι Ευρωπαίοι να αντιληφθούμε, αυτές τις κρίσιμες ώρες για την ανθρωπότητα, το εξής θεμελιώδες: Ο ρόλος της Ευρώπης δεν αφορά μόνο τους λαούς της. Ο ρόλος της πραγματικής Ευρώπης, αυτής που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της, είναι πανανθρώπινος. Και ο ρόλος αυτός δεν αφορά την οικονομική ισχύ, δεν αφορά την στρατιωτική ισχύ. Δεν φτιάχτηκε η Ευρώπη για να αποτελέσει την ισχυρότερη οικονομική ή στρατιωτική δύναμη στο κόσμο. Φτιάχτηκε για να διδάσκει με το παράδειγμα των λαών της και του πολιτισμού της, ότι το επίκεντρο της ανθρωπότητας είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Και ότι οι αρχές του ανθρωπισμού είναι εκείνες που πρέπει να επικρατήσουν».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή της πορεία και δεν προσέρχεται για να πάρει μόνο από την Ευρώπη, αλλά για να δώσει.

«Η Ελλάδα σε αυτό τον ευρωπαϊκό δρόμο, που παραμένει προσηλωμένη και αμετακίνητη, προσέρχεται όχι μόνο για να πάρει από την Ευρώπη, αλλά για να δώσει εκείνο που πρέπει να δώσει κάθε λαός, ώστε αυτή η μεγάλη οικογένεια να διαδραματίσει αυτόν τον πανανθρώπινο ρόλο».

Στο πλαίσιο αυτό, ευχήθηκε «ο τόπος μας, η κοινή μας ευρωπαϊκή οικογένεια να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί, γιατί αυτή η επιταγή είναι υπαρξιακή. Και για την Ελλάδα, την Ευρώπη, και ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Αναφερόμενος στον Άγιο Διονύσιο τον χαρακτήρισε αθλοφόρο αρχών και αξιών και κυρίως της υπέρτατης αρχής της αλληλεγγύης. «Η αρχή της αλληλεγγύης που δίδαξε ο Άγιος Διονύσιος και η Χριστιανισμός είναι η βάση πάνω στην οποίο στηρίζεται ο δικός μας πολιτισμός, αλλά και οι κοινός μας ευρωπαϊκός πολιτισμός. Αυτό δίδαξε ο Άγιος Διονύσιος εν ζωή. Το "αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν"» είπε χαρακτηριστικά.