Skip to main content

Παυλόπουλος: Χωρίς ειρήνη η Μ. Ανατολή αν δεν λυθεί το παλαιστινιακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για μια κρίσιμη περίοδο στη Μέση Ανατολή, που χαρακτηρίζεται από σημαντικά γεγονότα με επιπτώσεις.

Τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σας υποδέχομαι με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και ειλικρινούς φιλίας, που είναι παραδοσιακή και διαχρονική μεταξύ των λαών μας και έτσι θα διατηρηθεί, είπε ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Αμπάς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για μια κρίσιμη περίοδο στη Μέση Ανατολή, που χαρακτηρίζεται από σημαντικά γεγονότα με επιπτώσεις όχι μόνο στην ίδια την περιοχή, αλλά σε όλον τον κόσμο, και τα οποία αφορούν τους πρόσφυγες και την τρομοκρατία.

Το προσφυγικό θα το αντιμετωπισουμε με τον τρόπο που ταιριάζει στον πολιτισμό μας, όπως και τους τρομοκράτες, προς τους οποίους είμαστε αποφασισμένοι και αμείλικτοι, είπε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία που, όπως ανέφερε, είναι η πηγή του κακού.

Στο σημείο αυτό επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για το Παλαιστινιακό. Όπως είπε, ακόμη και όταν τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, «αποψή μας διαχρονική στην Ελλάδα είναι ότι δεν πρόκειται η Μέση Ανατολή να βρει την ειρήνη αν δεν λυθεί το παλαιστινιακό ζήτημα».

Ειδικότερα σημείωσε ότι διαχρονικές είναι επίσης οι θέσεις της χώρας μας πως η λύση πρέπει να ανταποκρίνεται στο διεθνές δίκαιο, κάτι που σημαίνει ότι τα κράτη της περιοχής πρέπει να έχουνε κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

Πρόσθεσε συγκεκριμένα ότι το παλαιστινιακό κράτος που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να είναι ένα κράτος βιώσιμο και για να γίνει αυτό πρέπει να είναι ανεξάρτητο, κυρίαρχο και εδαφικώς ενιαίο.

Από την πλευρά του, ο κ. Αμπάς μίλησε για ιστορικές στενές σχέσεις που συνδέουν την ελληνική και την παλαιστινιακή πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα στάθηκε πάντα στο πλευρό μας σε όλα τα διεθνή φόρα».

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής τόνισε ακόμη ότι «η ισραηλινή κατοχή πρέπει να τελειώσει», προσθέτοντας ότι μόνο όταν τελειώσει αυτό θα τελειώσουν και όλα τα παρεμφερή προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν.

Στις 14:30 ο κ. Αμπάς θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών και εν συνεχεία οι κ. Τσίπρας και Αμπάς θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της Παλαιστίνης θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Την Τρίτη το πρωί ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής θα μεταβεί στη Βουλή των Ελλήνων, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σώματος, Νίκο Βούτση και στη συνέχεια θα απευθείνει ομιλία στην αίθουσα της Γερουσίας.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Παλαιστίνιου προέδρου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.