Skip to main content

Πατουλίδου: Δεν μπαίνει σε λοταρία καμιά ιστορική ταυτότητα

Η αντιπεριφερειάρχης ξεκαθαρίζει ότι «δεν είναι ούτε φανατισμός ούτε αδιαλλαξία η μη αποδοχή του γεωγραφικού όρου της Μακεδονίας»

Την αντίθεσή της με τον επιθετικός γεωγραφικός προσδιορισμός στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εκφράζει η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου σε δήλωση της.

«Η χρήση του γεωγραφικού όρου “Μακεδονία”, ώστε να καλύπτει τη νότια πρώην  Γιουγκοσλαβία δεν μπορεί να υφίσταται. Σε μια τέτοια σύνθετη ονομασία, ο επιθετικός γεωγραφικός προσδιορισμός θα εκλείψει πολύ σύντομα. Και θα προκύψει το αδιανόητο. Κράτος με το όνομα Μακεδονία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ξεκαθαρίζει ότι «δεν είναι ούτε φανατισμός ούτε αδιαλλαξία η μη αποδοχή του γεωγραφικού όρου της Μακεδονίας». «Δεν αποτελούν εθνικιστικό παραλήρημα, οι φωνές έγκριτων παγκοσμίως ιστορικών που ζητούν να πάψει αυτός ο ευτελισμός της ιστορικής μνήμης. Τέτοιοι χαρακτηρισμοί βολεύουν μόνο τους ανιστόρητους, και κάποιους “επαναστάτες χωρίς αιτία”», σημειώνει.

Αναλυτικά η δήλωσή της:

“ Γείτονες με ξεκάθαρες αλυτρωτικές διαθέσεις μας περιμένουν στη γωνιά. Βόρεια των συνόρων μας, Σλαβόφωνοι διεκδικούν τον Μέγα Αλέξανδρο για δικό τους ιστορικό ηγέτη, ενώ εμφανίστηκαν στην περιοχή μια χιλιετία τουλάχιστον αργότερα από τον θάνατό του. Ανατολικά των συνόρων μας και βόρεια της Ηπείρου, με περίσσεια θρασύτητα, επίσημα κυβερνητικά στόματα επιβουλεύονται κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και μας είναι αδιάφορο αν γίνεται και για εσωτερική κατανάλωση. Όπως και να θέλει κανείς να χαρακτηρίσει τέτοιες συμπεριφορές, σίγουρα δεν αποτελούν πιέσεις για την ιστορική ακρίβεια, ούτε συμβάλλουν στη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Το κράτος των Σκοπίων επιχειρεί να οικοδομήσει την εθνική του ταυτότητα σε βάρος της ιστορικής αλήθειας. Με τη δική μας χρόνια ανοχή, οι διεκδικήσεις του αποτυπώνονται προσβλητικά σε γεωγραφικούς χάρτες, ημερολόγια, αυτοκόλλητα αυτοκινήτων, χαρτονομίσματα. Σε κακόγουστες τελετές με χλαμύδες και σάρισες, σε μνημεία και αγάλματα του Έλληνα στρατηλάτη Αλέξανδρου, που διέδωσε την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή που περικλείει τρεις ηπείρους.  Υπάρχει Αφρικανική Μακεδονία; Υπάρχει Ασιατική Μακεδονία; Η χρήση του γεωγραφικού όρου “Μακεδονία”, ώστε να καλύπτει τη νότια πρώην  Γιουγκοσλαβία δεν μπορεί να υφίσταται. Σε μια τέτοια σύνθετη ονομασία, ο επιθετικός γεωγραφικός προσδιορισμός θα εκλείψει πολύ σύντομα. Και θα προκύψει το αδιανόητο. Κράτος με το όνομα Μακεδονία.

Δεν αποτελεί υπόθεση καμιάς συμπολίτευσης ή αντιπολίτευσης το μείζον εθνικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ούτε δημοψηφίσματος όπως προτείνεται. Αυτό τίθεται για υπαρκτά διλήμματα όχι για ανύπαρκτα. Ούτε η ονοματολογική φημολογία δεν εξυπηρετεί. Δε μπαίνει σε λοταρία καμιά ιστορική ταυτότητα. Καμιά κοινωνία δεν μπορεί να επιβιώσει όταν η ιστορία της παραποιείται.

Δεν είναι ούτε φανατισμός ούτε αδιαλλαξία η μη αποδοχή του γεωγραφικού όρου της Μακεδονίας. Δεν αποτελούν εθνικιστικό παραλήρημα, οι φωνές έγκριτων παγκοσμίως ιστορικών που ζητούν να πάψει αυτός ο ευτελισμός της ιστορικής μνήμης. Τέτοιοι χαρακτηρισμοί βολεύουν μόνο τους ανιστόρητους, και κάποιους “επαναστάτες χωρίς αιτία”.

Δεν δείξαμε καμιά ενότητα κατά τη διάρκεια της οικονομική μας κατάρρευσης. Ας τολμήσουμε τώρα.

Η ψυχή μου ούρλιαξε σε ανύποπτους καιρούς, για την Ελλάδα ρε γαμώτο. Και θα το ξανακάνει όποτε χρειαστεί. Γιατί ... η Μακεδονία είναι Ελλάδα. “