Skip to main content

Πατουλίδου: Άγνοια ή σκοπιμότητα οι δηλώσεις Μπουτάρη κατά ΠΚΜ

Η εμμονή αυτή του δημάρχου πιθανώς είχε ως στόχο να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο το δάνειο των 20 εκ. ευρώ, τόνισε η αντιπεριφερειάρχης.

Τις διαμαρτυρίες Μπουτάρη για τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων από την Περιφέρεια και τη διεκδίκηση μητροπολιτικών αρμοδιοτήτων από τον δήμο Θεσσαλονίκης σχολίασε η Βούλα Πατουλίδου, κατηγορώντας τον είτε για άγνοια ή για σκοπιμότητα.

«Η επιμονή του δημάρχου Θεσσαλονίκης να τοποθετείται δημοσίως εις βάρος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης (Μ.Ε.Θ.) για τον αποκλεισμό του δήμου από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνει άγνοια ή σκοπιμότητα. Άγνοια, γιατί πιθανώς ο Δήμαρχος  και η διοίκησή του εξακολουθούν να αδυνατούν να κατανοήσουν ότι τα προγράμματα αυτά έχουν συγκεκριμένα κριτήρια και κανόνες», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Μπουτάρης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε χθες ότι η δημοτική αρχή διεκδικεί μητροπολιτικές αρμοδιότητες, όχι, όμως, όπως τόνισε, για να «καπελώσει κανέναν». «Δεν ορίζει η Περιφέρεια τι θα κάνει ο Δήμος. Η Περιφέρεια δεν θέλει να το καταλάβει αυτό. Και δεν είναι θέμα του Τζιτζικώστα, πάντα συνέβαινε αυτό», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης (δείτε εδώ).

Για το θέμα των κονδυλίων, η κ. Πατουλίδου διευκρίνισε πως «τα 84,5 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) για το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις αυστηρές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για  παρεμβάσεις σε περιοχές ιδιαίτερα βεβαρημένες από την ανεργία, από κοινωνικά προβλήματα, τη ρύπανση κλπ. Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ενδιαφέρθηκε κυρίως για έργα “βιτρίνας”, που δεν υπήρχε περίπτωση να εγκριθούν με βάση τα κριτήρια του προγράμματος και όχι για έργα που έχουν να κάνουν με τις υποβαθμισμένες περιοχές εντός των ορίων του».

Για το ζήτημα, η αντιδήμαρχος Λίνα Λιάκου χαρακτήρισε χθες «αστείο» το να λέει η Περιφέρεια ότι έστειλε ο δήμος λάθος έργα. «Αποφάσισαν μετά για τις προδιαγραφές. Δεν σκίζουμε τα ρούχα μας χωρίς λόγο» συμπλήρωσε η κ. Λιάκου.

Η κ. Πατουλίδου απευθυνόμενη στον κ. Μπουτάρη τόνισε ότι «η Στρατηγική και το σχέδιο Δράσης της ΒΑΑ είναι αποτέλεσμα των συναντήσεων με τους δήμους της περιοχής παρέμβασης καθώς και με φορείς της πόλης κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν τα προβλήματα και οι ιδέες τους. Η έγκριση του τελικού σχεδίου έγινε από την Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος που αποτελείται από την ΜΕΘ και τους 8 δήμους. Ήταν δηλαδή απόφαση όλων, και όχι ενός. Αυτό πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να γίνει κατανοητό».

Μιλώντας για την, όπως τη χαρακτήρισε, σκοπιμότητα αυτής της εμμονής της διοίκησης του δήμου, η αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε ότι αποτελεί «πεδίο πολιτικής διερεύνησης».

«Η εμμονή αυτή πιθανώς, όπως έχει δηλώσει και ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας, είχε ως στόχο να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο το δάνειο των 20 εκ. ευρώ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την αδυναμία ένταξης των προτάσεών του στο πρόγραμμα, υπερχρεώνοντας  έτσι τα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης για πολλά πολλά χρόνια. Από τον δήμο θεωρούν ότι βρίσκουν τοίχο μονίμως με την Περιφέρεια. Το σίγουρο είναι ότι αν δεν ξέρεις να οδηγείς, θα πέσεις σε τοίχο».

Η κ. Πατουλίδου αναφέρθηκε και στις προσπάθειες διεκδίκησης από τη διοίκηση του δήμου, μητροπολιτικών αρμοδιοτήτων, δηλώνοντας πως «οι μητροπολιτικές αρμοδιότητες δόθηκαν δικαίως από την πολιτεία στην Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης τις οποίες ασκεί μέσω της Μητροπολιτικής Επιτροπής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισοτιμία και ισονομία σε όλους τους δήμους της. Ο κ. Μπουτάρης δεν έχει αντιληφθεί ότι το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης δεν αποτελείται από έναν κεντρικό δήμο που ασκεί επιπλέον αρμοδιότητες εις βάρος των υπολοίπων”.