Skip to main content

Πατάει γκάζι η ανάπλαση στην Πλατεία Χρηματιστηρίου (φωτο)

Τις επόμενες μέρες τα έργα στην οδό Φράγκων. Πού θα επεκταθούν το επόμενο διάστημα οι εργασίες για την ανάπλαση της Πλατείας Χρηματιστηρίου

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα ανάπλασης της Πλατείας Χρηματιστηρίου, ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιηθούν τα έργα στην πολυσύχναστη οδό Φράγκων, μετά την έγκριση που πήρε η δημοτική αρχή από τη Διεύθυνση Τροχαίας. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά, «οι εργασίες επί του οδοστρώματος στη Φράγκων θα γίνουν πολύ γρήγορα, μέσα σε τρεις μέρες, αν είναι δυνατόν, και στη συνέχεια θα επεκταθούν οι εργασίες στα πεζοδρόμια».

Στη συνέχεια, τα συνεργεία του εργολάβου πρόκειται να μεταφερθούν στις οδούς Αγίου Μηνά (από Ίωνος Δραγούμη έως πλατεία Εμπορίου), Κατούνη (από Βασ. Ηρακλείου έως Τσιμισκή) και Πλατείας Εμπορίου, για τις οποίες έχει κριθεί απαραίτητη η ανακατασκευή τους λόγω επικίνδυνων φθορών που δημιουργήθηκαν στο τμήμα των πεζοδρομίων αλλά και στο οδόστρωμα.

Η κυκλοφορία των οχημάτων καθ΄ όλη τη διάρκεια των συνολικά 11 εβδομάδων που θα διαρκέσουν οι εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα, θα γίνεται από τις γύρω οδούς με τη βοήθεια κατευθυντήριων πινακίδων σήμανσης.

Η ανάπλαση του «Φραγκομαχαλά» είναι ενταγμένη και χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη». Η περιοχή ανάπλασης, περίπου 110 στρεμμάτων, περικλείεται από τις οδούς, Εγνατία, Ίωνος Δραγούμη, Τσιμισκή και Δωδεκανήσου και περιλαμβάνει τους παλιούς εμπορικούς πυρήνες των οδών Αγίου Μηνά, Εδέσσης και Βικτ. Ουγκώ καθώς και τις πλατείες Εμπορίου και Χρηματιστηρίου.

Βάσει του σχεδιασμού προβλέπεται η δημιουργία δύο πλατειών, που εκτός από τις ιστορικές ονομασίες, Πλατεία Χρηματιστηρίου και Εμπορίου θα αποτελούν και ουσιαστικούς δημόσιους χώρους, σημεία έλξης.

Στη μελέτη περιλαμβάνονται μεγάλοι υπαίθριοι ανεμιστήρες, σιντριβάνια, νεροκουρτίνες και αναρριχώμενα φυτά στις όψεις των κτηρίων. Συγκεκριμένα, πρόκειται να δημιουργηθεί ένας διάδρομος με πίδακες, που θα οδηγεί στο κτήριο του Χρηματιστηρίου. Στο συγκεκριμένο σημείου θα τοποθετηθούν μεγάλα δέντρα, προκειμένου να συμβάλουν στη δημιουργία σκιάς και δροσιάς στην πλατεία. Στο ίδιο σημείο προβλέπεται να τοποθετηθούν και επιστύλιοι ανεμιστήρες.

Παράλληλα, ένας ανεμιστήρας ειδικής κατασκευής πρόκειται να τοποθετηθεί στην πλατεία Χρηματιστηρίου, προς τη Βασιλέως Ηρακλείου, ο οποίος θα συνδυάζεται με στέγαστρο και καθίσματα. Βάσει της μελέτης, έχει σχεδιαστεί να τοποθετηθούν και νεροκουρτίνες (ειδικές κατασκευές από ανοξείδωτα μεταλλικά πλαίσια και κρεμαστά σχοινιά, στις οποίες θα πραγματοποιείται ροή νερού) στις βασικές εισόδους και σε κεντρικές διασταυρώσεις.

Η Πλατεία Χρηματιστηρίου περιλαμβάνει πολλά σημαντικά κτήρια του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, όπως η Οθωμανική Τράπεζα (σήμερα στεγάζει το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης), το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Καθολική Εκκλησία της Αμώμου Σύλληψης της Θεοτόκου και η Τράπεζα Θεσσαλονίκης (σημερινή στοά Μαλακοπή).