Skip to main content

Γιαταγάνα: Ξόδευα τον μισθό μου εξαγοράζοντας ποινές νέων (video)

Καταχειροκροτήθηκε η Χρυσούλα Γιαταγάνα κατά την παρουσίαση του βιβλίου της «Γεντί Κουλέ η απολογία» στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας.

«Φρίκη»! Με αυτή τη λέξη περιέγραψε η Χρυσούλα Γιαταγάνα την κατάσταση που επικρατούσε στο Γεντί Κουλέ όταν η ίδια υπηρετούσε ως εισαγγελέας πρωτοδικών τη δεκαετία του '80.

«Είδα σπασμένα κρεβάτια, σκισμένα στρώματα, ανθρώπινες ψυχές έρμαια βασανιστών και βιαστών. Είδα ανθρώπους βαριά άρρωστους να συμφύρονται με υγιείς. Είδα νέα παιδιά, παιδιά ανήλικα να είναι στο ίδιο κελί με ισοβίτες, βαρυποινίτες και μεγαλεμπόρους ναρκωτικών. Με το που έμπαινες στη φυλακή, σε έπιανε μια μπόχα από τις βουλωμένες τουαλέτες. Άνθρωποι και περιττώματα στους ίδιους χώρους», είπε η ίδια περιγράφοντας την εμπειρία της από την πρώτη της επίσκεψη στο Γεντί Κουλέ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου της «Γεντί Κουλέ η απολογία» σήμερα το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας.

Η κ. Γιαταγάνα τόνισε ότι πήρε 137 μαρτυρικές καταθέσεις από τους κρατούμενους μέσα στη φυλακή. Το υλικό μάλιστα κάποιων εξ’ αυτών φιλοξενείται και στο βιβλίο της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μολύβι.

Όπως αφηγήθηκε η κ. Γιαταγάνα, μετά την ολοκλήρωση των ανακρίσεων, φύλακες και κρατούμενοι εκβίασαν και βασάνισαν τους φυλακισμένους που είχαν καταθέσει με αποτέλεσμα να ανακαλέσουν τις μαρτυρίες τους. Η συγγραφέας αναφέρθηκε στο παράδειγμα ενός κρατουμένου που από το πολύ ξύλο έχασε το μάτι του αλλά και το παράδειγμα του μοναδικού κρατουμένου του λεγόμενου «Παλαιστή» ο οποίος δεν πήρε πίσω τα λεγόμενα του.

Η Χρυσούλα Γιαταγάνα μίλησε με σκληρά λόγια και για το σημερνό σωφρονιστικό σύστημα λέγοντας πως αν ένα παιδί μπει στη φυλακή, θα βγει τρεις φορές χειρότερο, θα βγει απ’τη φυλακή χειρότερος εγκληματίας. «Εγώ πολλές φορές ξόδευα το μισθό μου εξαγοράζοντας τις ποινές νέων παιδιών που έμπαιναν στη φυλακή επειδή παραδείγματος χάρη δεν είχαν άδεια οδήγησης για τη μοτοσικλέτα τους. Ήξερα τι θα τους συμβεί εκεί και ήθελα να βγουν. Πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι» είπε και καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος που είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα.

Στο βιβλίο διαπλέκονται δυο παράλληλες αφηγήσεις. Η πρώτη παρουσιάζει τον αγώνα της εισαγγελέως που οδήγησε στο κλείσιμο του Γεντί Κουλέ και εξελίσσεται σ’ ένα ψυχολογικό θρίλερ.

Η δεύτερη, αφορά την προσωπική ζωή της εισαγγελέως. Γραμμένη σε παρελθόντα χρόνο, περιλαμβάνει μεμονωμένα επεισόδια φλας μπακ που παρεμβάλλονται αυθαίρετα στην πρώτη αφήγηση.

Η ιστορία της ζωής της εισαγγελέως, όπως διαπλέκεται με τις πολλαπλές ιστορίες ζωής των κρατουμένων, αλλά και των λοιπών πρωταγωνιστών, εξυφαίνει εν τέλει έναν καμβά, όπου σκιαγραφούνται μια σειρά από γνωστά και άγνωστα νεοελληνικά οξύμωρα, με φόντο την πολιτική εξουσία….

Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησαν οι: Λάμπρος Μαργαρίτης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας του ΑΠΘ, Μαρία Ζουμπούλη, Επίκουρη καθηγήτρια ΤΕΙ Ηπείρου, Γιάννα Παναγοπούλου Μπέκα, ΔΝ δικηγόρος, τ. Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Αποστολίδης, συνταξιούχος δικηγόρος.

Όλοι τους εξήραν το έργο της συγγραφέως, για το οποίο σημείωσαν ότι διαποτίζεται με ανθρωπιά, αλλά και τις συγγραφικές τις ικανότητες.