Skip to main content

Παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το μυθιστόρημα «Η γυναίκα που τόλμησε»

Η βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο Ιανός με κεντρικό ομιλητή τον συγγραφέα του βιβλίου και σκηνοθέτη, Μπάμπη Πλαϊτάκη.

Πραγματοιήθηκε στο βιβλιοπωλείο Ιανός, με κεντρικό ομιλητή τον συγγραφέα του βιβλίου και σκηνοθέτη, Μπάμπη Πλαϊτάκη, η βιβλιοπαρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος «Η γυναίκα που τόλμησε», στη Θεσσαλονίκη.

Το έργο του συγγραφέα παρουσίασαν ο αφηγητής Αλέξης Κωστάλας και ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Φωτιάδης ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δικηγόρος και πρόεδρος του Μ.Α.Ζ.Ι, Αλεξάνδρα Γωγούση.

Ο Μπάμπης Πλαϊτάκης αναφέρθηκε στη δυσκολία συλλογής των επιστημονικών ιστορικών δεδομένων για τη συγγραφή του βιβλίου του ενώ πρόσθεσε ότι η ύστερη αρχαιότητα αποτελεί μία περίοδο που ακόμη δεν έχει μελετηθεί εκτενώς από τους ιστορικούς εξαιτίας και των περιορισμένων πηγών.

Σε ό,τι αφορά το βιβλίο, ο κ. Πλαϊτάκης σημείωσε πως «αποτελεί ένα ιστορικό μυθιστόρημα που σέβεται όλες τις πτυχές της ιστορίας και αναδεικνύει τον ιδιαίτερο ρόλο της Υπατίας, της πρώτης γυναίκας φιλοσόφου».



Ο Αλέξης Κωστάλας διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συναισθηματική φόρτιση που αποδίδει ο Μπάμπης Πλαϊτάκης στις λέξεις του βιβλίου.

Μάλιστα, στάθηκε κυρίως στην απεικόνιση των χαρακτήρων και, μέσα από τις αφηγήσεις του, ξετύλιξε την πλοκή της αφήγησης μέχρι και τη δραματική της κορύφωση, στο τέλος του.



Από τη δική του πλευρά, ο Αλέξανδρος Φωτιάδης αναφέρθηκε στις αντιθέσεις μεταξύ των δύο κεντρικών χαρακτήρων, της Υπατίας και του Κυρίλλου, ως εκπροσώπων του ορθού λόγου και της πίστης αντίστοιχα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην έννοια των παθών που, όπως επισήμανε, στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα αποκτά ένα διαφορετικό και σίγουρα πιο ασφαλές νόημα απ' ό,τι στη χριστιανική φιλοσοφία.

«Για την Υπατία, το όπλο απέναντι στα πάθη δεν είναι η προσευχή και η στέρηση αλλά το γνώθι σ'αυτόν. Η βαθύτερη, δηλαδή, γνώση του εαυτού που προκύπτει μέσα από την αμφιβολία και τελικά την αναζήτηση» σημείωσε ο κ. Φωτιάδης που αργότερα αναφέρθηκε και στη σημασία των αντιθέσεων μέσα στο βιβλίο.


Η συντονίστρια της εκδήλωσης, Αλεξάνδρα Γωγούση, μίλησε για τη διαχρονική σημασία και τον ρόλο της γυναίκας στην ιστορία και την ανθρώπινη εξέλιξη ενώ έκανε λόγο για «ένα ιστορικό μυθιστόρημα που σε κρατά σε εγρήγορση και σου εγείρει το ιστορικό ενδιαφέρον».

Τέλος, η κ. Γωγούση διάβασε το βιογραφικό του συγγραφέα ενώ έκανε μία σύντομη αναφορά και στα προηγούμενα έργα του.



Σημειώνεται ότι την εκδήλωση πλαισίωσε η φωνή και το πιάνο του Αλέξανδρου Χαχάλη ενώ χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, τα ξενοδοχεία Egnatia Palace και Minerva Premier, το Unplugged Studio και το Bar Restaurant Cosmopolitan.