Skip to main content

Παρουσίασης της δράσης «Κάνε Save – Το δικό σου Θεάτρο Δάσους»

Είναι ένα θέατρο που αφορά όλη την πόλη και πιστεύω ότι πρέπει να ενδιαφερθούν οι δήμοι, είπε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Γιάννης Μπουτάρης.

Σημαντικοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της πολιτικής σκηνής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου παρευρέθηκαν χθες στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το ΚΘΒΕ με τίτλο «Κάνε Save – Το δικό σου Θεάτρο Δάσους».

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ενημερωθεί ο κόσμος για τη συντονισμένη προσπάθεια που κάνει το Κρατικό Θέατρο σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα και το πρόγραμμα act4Greece να συγκεντρώσουν πόρους για την αποκατάσταση του θεάτρου μέσω crowdfunding (συμμετοχική συγκέντρωση πόρων).

Mέσα από την προβολή ενός συγκινητικού βίντεο με αποσπάσματα και φωτογραφίες από αξέχαστες συναυλίες και ιστορικές παραστάσεις του ΚΘΒΕ που έχουν δοθεί στο Θέατρο Δάσους, ξεκίνησε ένα ταξίδι μνήμης στην εμβληματική αυτή ανοιχτή σκηνή της Θεσσαλονίκης στην οποία δίνεται κάθε χρόνο το μεγαλύτερο καλοκαιρινό ραντεβού της πόλης.

Την εκδήλωση προλόγισαν η  Μαρία Ευστρατίου Κόλλια-Τσαρουχά, υφυπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Αλέξανδρος Θάνος, αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας και η Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης & Πρόεδρος Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ο  δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο δήμαρχος Νεαπόλεως – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης,  καθώς και ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΚΘΒΕ, Άρης Στυλιανού.

«Το Θέατρο Δάσους είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της πόλης και φαντάζομαι ότι, σαν εμένα, υπάρχουν πολλοί ακόμα θεσσαλονικείς, οι οποίοι το έχουν συνδέσει με ευχάριστες αναμνήσεις. Είναι ένα θέατρο που αφορά όλη την πόλη και πιστεύω ότι πρέπει να ενδιαφερθούν οι δήμοι. Αυτό σημαίνει “βάζω το χέρι στην τσέπη”. Από κει και πέρα, το crowdfunding είναι κάτι πολύ μοντέρνο και διαδεδομένο στην Ευρώπη, που θέλω να πιστεύω ότι θα αποδώσει» δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Αντίστοιχα, από πλευράς της η κ. Τσαρουχά ανέφερε: «Πρέπει να είμαστε παρόντες σε αυτή την προσπάθεια του ΚΘΒΕ. Η πολιτεία έχει, φυσικά, την υποχρέωση να βοηθήσει στην εδραίωση της θεατρικής παιδείας και γενικότερα στον πολιτισμό. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους θεσμούς ή τη θέση που έχει αναλάβει κάποιος, είναι υποχρέωση όλων μας».

Οι αγαπημένες πρωταγωνίστριες του ΚΘΒΕ Φιλαρέτη Κομνηνού και Λυδία Φωτοπούλου, θύμισαν στο κοινό, μέσα από την προβολή ενός βίντεο, την ιστορική παράσταση «Η νύχτα της Ιγκουάνα»,  του  Τενεσί Ουίλιαμς που παρουσιάστηκε, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, στο Θέατρο Δάσους το 1991.

Έπειτα ακολούθησε η παρουσίαση της δράσης «Σώσε το δικό σου Θέατρο, κάνε save για το Θέατρο Δάσους».

«Κάνε Save – Το δικό σου Θεάτρο Δάσους»

Το Θέατρο Δάσους λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1976 και αποτελεί τόπο συνάντησης των Θεσσαλονικέων, αλλά και των επισκεπτών της πόλης. Με πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων κάθε καλοκαίρι, που περιλαμβάνουν παραστάσεις αρχαίου δράματος, συναυλίες, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, αποτελεί ζωντανό τόπο ανάδειξης του σύγχρονου πολιτισμού και πόλο έλξης κοινού και καλλιτεχνών, τόσο από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες όσο και από ολόκληρη την Ευρώπη.

«Το όμορφο αυτό θέατρο έχει, ωστόσο υποστεί σημαντικές φθορές από το χρόνο. Κατόπιν μελέτης, κρίθηκε άμεση η ανάγκη στεγάνωσης της κεντρικής σκηνής, και των κερκίδων. Ταυτόχρονα, πρόκειται να δημιουργηθούν κλειστές εγκαταστάσεις με αρχειακά κομμάτια σκηνικών και κοστουμιών από ιστορικές παραστάσεις του ΚΘΒΕ, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις, ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες» τονίζει το ΚΘΒΕ.

Στο πλαίσιο της δέσμευσής του για τη στήριξη του πολιτισμού, το act4Greece υιοθέτησε τη δράση «Συντήρηση και βελτίωση υποδομών του Θεάτρου Δάσους του ΚΘΒΕ» από 14.12.2016 έως 30.04.2017, με συνολικό προϋπολογισμό €132.880. Το ΚΘΒΕ θα συμβάλλει με ποσό €27.880. Μέσω του act4Greece αναζητούνται πρόσθετοι πόροι, ύψους €105.000.