Skip to main content

Παρουσίαση Ρωσίας Ουζμπεκιστάν

Εκδηλώσεις της Γ. Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας και της Ε. Γ. Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών.
Στο πλαίσιο της 74ης ΔΕΘ πραγματοποιήθηκαν   εκδηλώσεις της Γ. Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας και της Ε. Γ. Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών με παρουσιάσεις επενδυτικών και αναπτυξιακών σχεδίων από Ουζμπεκιστάν και Ρωσία.

Ο  κ. Sarkor Isonbaev, αναπληρωτής πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Ουζμπεκιστάν,  αναφέρθηκε εκτενώς στις ευκαιρίες και τις προοπτικές ανάληψης επιχειρηματικής δραστηριότητας που δύνανται να αξιοποιήσουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές στη χώρα του.

Όσον αφορά τη Ρωσία , κεντρικοί εισηγητές ήταν ο κ. Sergey Goncharenko, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Οικονομικής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο κ. Suren Vardanyan, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μόσχας και ο κ. Ryastem Amerkhanov Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Τάγκαρογκ.

Ο κ. Goncharenko, καλώντας τους Έλληνες επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν στη χώρα του, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στους βασικούς άξονες προσέλκυσης επενδύσεων, όπως το νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο, καθώς και οι δικλίδες προστασίας των επενδυτών. Επιπλέον, παρουσίασε παραδείγματα ελκυστικών επιχειρηματικών ευκαιριών  ανά γεωγραφική περιοχή και τομέα δραστηριότητας, με κυριότερο εξ αυτών τη ζώνη τουρισμού στο Κρασνοντάρ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Από την πλευρά του, ο κ. Vardanyan, σημείωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των ξένων επενδυτών τόσο στη Μόσχα όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Τέλος, ο κ. Amerkhanov παρουσίασε την αγορά του Τάγκαρονγκ-στην περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας- ως περιοχή υψηλού επιχειρηματικού και εμπορικού ενδιαφέροντος, λόγω της διοργάνωσης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2012 στο Σότσι.  Όπως παρατήρησε χαρακτηριστικά, σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία αποτελεί και η δημιουργία του παραθεριστικού συγκροτήματος “Azov City”, μεταξύ του Κρασνοντάρ και του Ροστόφ, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μαρίνες, γήπεδα γκολφ και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Στην εκδήλωση απηύθηνε χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ κ. Νικόλαος Ταχιάος, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της Ρωσίας ως στρατηγικού εταίρου της Ελλάδος σε θέματα οικονομικής και όχι μόνο συνεργασίας.