Skip to main content

Παρουσία Σαββίδη η έναρξη της Έδρας Ρωσικής Γλώσσας στο ΑΠΘ

Η Έδρα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Φιλοσοφικής Σχολής θα λειτουργήσει με την υποστήριξη του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδης».

Η επίσημη έναρξη λειτουργίας της Επώνυμης Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19:00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Η Έδρα θα λειτουργήσει με την υποστήριξη του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδης».

Το 2016, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης» υπέγραψαν, στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους «2016: Έτος Ελληνικού Πολιτισμού στη Ρωσία και Ρωσικού Πολιτισμού στην Ελλάδα», Σύμφωνο Συνεργασίας που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την ίδρυση Επώνυμης Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο ΑΠΘ.

Βασικοί στόχοι της Έδρας είναι η ανάπτυξη διδακτικού και ερευνητικού έργου για τη μελέτη και τη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού, καθώς και η ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων δεσμών της Ελλάδας με τη Ρωσία. Επίσης, προγραμματίζεται η σύναψη επιστημονικών συμφωνιών με Έδρες συναφούς αντικειμένου στο εξωτερικό και η διεύρυνση των συνεργασιών με πανεπιστήμια της Ρωσίας, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός πυρήνα ρωσικών σπουδών στο ΑΠΘ.

Με απόφαση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής, η Επώνυμη Έδρα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού εντάσσεται ακαδημαϊκά στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Το πρόγραμμα της Τελετής:

19:00-19:30 Χαιρετισμός του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή κ. Περικλή Μήτκα.

Χαιρετισμός του ιδρυτή του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδης» και Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, κ. Ιβάν Σαββίδη.

Χαιρετισμοί Επίσημων Προσκεκλημένων.

19:30-19:40 Παρουσίαση της Επώνυμης Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού από τη νεοεκλεγείσα Επίκουρη Καθηγήτρια Ρωσικής Φιλολογίας και Υπεύθυνη της Έδρας, κα Τατιάνα Τριανταφυλλίδου.

19:40-20:00 Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παρουσιάσεις από καλλιτεχνικές ομάδες και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τη διάδοση της ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.