Skip to main content

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον διπλό εορτασμό της Θεσσαλονίκης

Παρουσία Παυλόπουλου οι εκδηλώσεις για τον διπλό εορτασμό της πόλης. Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, επίδειξη από τα ΟΥΚ στο «Αβέρωφ»

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και με το θωρηκτό «Αβέρωφ» να δεσπόζει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την ημέρα του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου και της επετείου της 26ης Οκτωβρίου 1912 για την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.

Νωρίς το πρωί, όπως κάθε χρόνο, θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των Ιερών Ναών, οι δε φιλαρμονικές θα διέλθουν τις λεωφόρους και τις κεντρικές οδούς της πόλης παιανίζοντας θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια.

Στις 11.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η Πανηγυρική Δοξολογία για την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και τις ιστορικές επετείους της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της 28ης Οκτωβρίου.

Κεντρικό ρόλο στους φετινούς εορτασμούς θα έχει το θωρηκτό «Αβέρωφ». Σήμερα 11.45πμ,  θα πραγματοποιηθεί η τελετή παρασημοφόρησης της Πολεμικής Σημαίας του θωρηκτού με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Η τελετή θα λάβει χώρα επί του πλοίου, στο λιμάνι της  Θεσσαλονίκης.

Θα ακολουθήσει επίδειξη μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, με τη συμμετοχή φρεγάτας, ελικοπτέρου και ομάδας υποβρύχιων καταστροφών, στο θαλάσσιο χώρο δίπλα στο θωρηκτό «Αβέρωφ». Συγκεκριμένα, στις 12:00, στον θαλάσσιο χώρο δίπλα στο «Αβέρωφ» θα πραγματοποιηθεί επίδειξη από στελέχη της διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

Λόγω των εκδηλώσεων, το πλοίο δεν θα είναι επισκέψιμο για το κοινό στις 26 Οκτωβρίου, από τις 9πμ έως τις 2μμ.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 17:30, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα συμμετάσχει, μαζί με τις μπάντες των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στην καθιερωμένη μικτή επίδειξη στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στις 18.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ο πανηγυρικός εορτασμός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η Τελετή θα αρχίσει με το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, υπό τη διεύθυνση της κας Εριφύλης Δαμιανού. Θα ακολουθήσει η προσφώνηση του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή κ. Περικλή Α. Μήτκα.

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν, υπό τον τίτλο «Συμμέτοχοι στη μνήμη», αποσπάσματα λόγου και μουσικής από τις δύο επετείους, του 1912 και του 1940. Η έρευνα και η επιλογή των κειμένων έγιναν από τον Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, κ. Βασίλη Γούναρη, ενώ τα μουσικά αποσπάσματα προέρχονται από το έργο «ΕΚΑΤΟΜΠΕΔΟΝ» του κ. Παναγιώτη Δημόπουλου. Συμπράττουν ο Καθηγητής του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, κ. Δημήτρης Ναζίρης (αφήγηση), η Φοιτήτρια του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, κα Αρετή Πολυμενίδη (αφήγηση), η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» και η Ορχήστρα του ΑΠΘ, υπό τη διεύθυνση του κ. Δημήτρη Δημόπουλου.