Skip to main content

Παρίσι: Μεγάλη διαδήλωση ενάντια στην αλλαγή του εργασιακού κώδικα

Η μεταρρύθμιση Μακρόν διευκολύνει ορισμένες απολύσεις και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται απευθείας με τους εργαζομένους.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν στα εργασιακά, μετά από πρόσκληση του επικεφαλής του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος υποσχέθηκε ότι η μάχη μόλις αρχίζει.

Σύμφωνα με τον Μελανσόν, 150.000 άνθρωποι έστειλαν ένα «μήνυμα εξαιρετικής ισχύος στη χώρα». Επίσης, προέβλεψε ότι σύντομα «ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα κάνουν πορεία στα Ηλύσια Πεδία» κατά της μεταρρύθμισης, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας σε μία χώρα που πλήττεται από την ανεργία σε ποσοστό 9,6%.

Ο Μελανσόν κατήγγειλε «ένα κοινωνικό πραξικόπημα» που προκαλεί «τρομακτικό κοινωνικό ντάμπινγκ». «Αντίσταση, αντίσταση», φώναξαν οι διαδηλωτές.

Η μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα διευκολύνει ορισμένες απολύσεις και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται απευθείας με τους εργαζομένους τους όρους απασχόλησής τους.

Το κείμενό υπήρξε αντικείμενο μακράς διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με τα συνδικάτα και τις εργοδοτικές ενώσεις. Όμως, οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης δεν μεταπείσθηκαν, θεωρώντας ότι αποξηλώνει κοινωνικά δικαιώματα τα οποία αποκτήθηκαν με αγώνες.