Skip to main content

Παρίσι: Διάσκεψη για ειρηνική λύση στη σύγκρουση στην Υεμένη

Οι συγκρούσεις στη Συρία και την Υεμένη έχουν προκαλέσει τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις αυτή τη στιγμή, είπε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Για την εξεύρεση «μιας ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση στην Υεμένη» συναντήθηκαν χθες βράδυ στην πρεσβεία της Βρετανίας στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Επρόκειτο για μία πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «οι συγκρούσεις στη Συρία και την Υεμένη έχουν προκαλέσει τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις αυτή τη στιγμή. Δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση σε αυτές, μόνο πολιτικές λύσεις ειρηνικές και καλά συζητημένες μπορούν πραγματικά να βάλουν τέλος στα δεινά».

«Συζητήσαμε για τους κρίσιμους στόχους που έχουμε στην Υεμένη και οι οποίοι είναι πάνω απ’ όλα να στηριχθούν τα μέτρα που ελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες ώστε να διευκολυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας», εξήγησε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ χαιρέτισε και τις πρόσφατες αποφάσεις της Σαουδικής Αραβίας ότι θα προσφέρει «νέα ανθρωπιστική βοήθεια» στη χώρα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

«Αυτό μας επιτρέπει να στραφούμε σε άλλους στόχους», όπως εκείνος της ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης και την κατάρτιση μιας στρατηγικής που θα έχει στόχο να αντικρούσει την ιρανική επιρροή στην Υεμένη, πρόσθεσε.