Skip to main content

Παρίσι, Βερολίνο και Αθήνα στη μάχη κατά των κερδοσκόπων...

Με το «δυνατό», όπως χαρακτηρίζουν, μήνυμα που έστειλε εχθές ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, για θωράκιση της ευρωζώνης από τους κερδοσκόπους, ασχολούνται τα γαλλικά ΜΜΕ, τονίζοντας ότι Παρίσι, Βερολίνο κα
Με το «δυνατό», όπως χαρακτηρίζουν, μήνυμα που έστειλε χθές ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ότι η ΕΕ θα πρέπει να θωρακίσει την ευρωζώνη από τους κερδοσκόπους, ασχολούνται σήμερα τα γαλλικά ΜΜΕ.

«Ο κ. Σαρκοζί υπόσχεται αντεπίθεση στους κερδοσκόπους», τιτλοφορεί η «Φιγκαρό», υπογραμμίζοντας ότι για το Γάλλο πρόεδρο «αποτελεί πολιτική και ηθική υποχρέωση το να δοθεί οικονομική βοήθεια σε μία χώρα της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα».

«Παρίσι, Βερολίνο και Αθήνα μαζί στη μάχη κατά των κερδοσκόπων», τιτλοφορεί η οικονομική εφημερίδα «Λες Εκώ», η οποία εκτιμά ότι χθες «ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε μία δυνατή και θερμή υποστήριξη στην Ελλάδα».

Αναγνωρίζει, παράλληλα, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «δεν θα μπορούσε να είναι πιό σαφής ως προς το αίτημά του, που είναι: να μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται με τους ίδιους ή παρόμοιους όρους με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης».

Στο γαλλικό τύπο γενικότερα, αλλά και στα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης υπογραμμίζονται ορισμένες δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, όπως: «Δεν παίζεται μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης, το ευρώ είναι το νόμισμά μας και είμαστε υπεύθυνοι γι΄ αυτό» ή ακόμα ότι «η κερδοσκοπία που κτυπά την Ελλάδα θα μπορούσε να κτυπήσει πολλές άλλες χώρες εάν δεν έχουμε τα απαραίτητα μέσα να την αντικρούσουμε».

Γίνεται επίσης αναφορά στην τριπλή τηλεφωνική επικοινωνία και συνεργασία ανάμεσα σε Σαρκοζί, Μέρκελ και Γιούνγκερ, που, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, έχουν ήδη καταλήξει στην απόφαση λήψης «συγκεκριμένων μέτρων» για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας, αλλά και για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα «εφ΄ όσον χρειασθεί». Μέτρα που, όπως είπε, ο Γάλλος πρόεδρος δεν είναι για την ώρα ανακοινώσιμα.

Η «Φιγκαρό» αναφέρει ότι πέρα από τα 5 δισ. ευρώ που μπόρεσε να δανεισθεί η Ελλάδα μέσα σε δύο ώρες την περασμένη Πέμπτη, θα χρειασθούν άλλα 20 δισ. ευρώ μέσα σε τρείς μήνες, το δε συνολικό δάνειο που θα χρειασθεί για το 2010 θα ανέλθει στα 54 δισ. ευρώ.

Τον τρόπο αντιμετώπισης της Ελλάδας από τη Αγκελα Μέρκελ αναλύει η οικονομική εφημερίδα «Λα Τριμπίν», μιλώντας για τακτική που δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζει η καγκελάριος.

«Το ΄στυλ Μέρκελ΄ που συχνά αφήνει αμήχανους τους Γάλλους είναι στην πραγματικότητα η εφαρμογή μίας τακτικής μεγάλης δεξιότητας», λέει η εφημερίδα και προσθέτει: «Δίπλα στην επιδεικτική θεληματικότητα του Νικολά Σαρκοζί, η Καγκελάριος παίζει με τον χρόνο και τις ισορροπίες, καθυστερεί προετοιμάζοντας το έδαφος για να εξαγγείλει την κατάλληλη στιγμή τις αποφάσεις της, κάνοντας αποδεκτό αυτό που άλλως θα ήταν αδιανόητο για τη γερμανική κοινή γνώμη».

Στις ιδέες και προτάσεις που κυκλοφορούν για τη θωράκιση της ευρωζώνης, κάνει ειδική αναφορά η «Λες Εκώ». Υπογραμμίζει την πρόταση του Βελγίου για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για το Χρέος και αυτή του Λουξεμβούργου για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οίκου Αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ισπανική προεδρία δηλώνει ότι δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί αυτόν τον καιρό τους υπουργούς οικονομικών, η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται ιδιαίτερα προσεκτική, εκπρόσωπός της δε, φέρεται δηλώσας: «Δεν αποκλείουμε την ίδρυση Κοινού Υπουργίου Οικονομικών ή ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για το Χρέος, πριν όμως θα πρέπει να προχωρήσουμε στο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των χωρών της ευρωζώνης».