Skip to main content

Paris Match: Μπέτυ Τσίπρα, η Σιδηρά Κυρία της Ελλάδας

Αφιέρωμα του γαλλικού περιοδικού στη σύντροφο του Αλέξη Τσίπρα: Το σύμφωνο συμβίωσης, η στέρεα σχέση και το love story με τον πρωθυπουργό

Διακριτική στις δημόσιες εμφανίσεις της και ασυμβίβαστη αριστερή συνείδηση του Έλληνα πρωθυπουργού, χαρακτηρίζει το γαλλικό περιοδικό Paris Match τη Μπέτυ - Περιστέρα Μπαζιάνα, σε εκτενές αφιέρωμά του για τη γυναίκα που «ασκεί σημαντική επιρροή» στον Αλέξη Τσίπρα.

«Από τη γνωριμία τους στο σχολείο, ήταν πάντα η πιο ριζοσπαστική από τους δύο», σημειώνει το γαλλικό περιοδικό, σκιαγραφώντας το πορτραίτο της «Σιδηράς Κυρίας» της Ελλάδας, όπως αποκαλεί τη σύντροφο του Αλέξη Τσίπρα.

«Αν υποκύψω στις απαιτήσεις των δανειστών, η γυναίκα μου θα με αφήσει», φέρεται να έχει εξομολογηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Φρανσουά Ολάντ τον Ιούνιο. «Δεν τολμώ να την απογοητεύσω, είναι πολύ πιο αριστερή από μένα», φέρεται να είχε πει.

Η 41χρονη Μπέτυ, «η νεαρή μελαχρινή με το όμορφο πρόσωπο, μηχανικός και μητέρα δύο αγοριών αποφεύγει την έκθεση στα media και αφήνει τον Αλέξη, τον νεανικό της έρωτα, να τραβά όλα τα φώτα της δημοσιότητας.

«Δύσκολο να πιστέψεις ότι θα μπορούσε να περάσει αυτές τις μέρες χωρίς να πει μια λέξη. Επειδή για αυτή την ακτιβίστρια που μεγάλωσε στην Καρδίτσα, μια περιοχή σημαντική για την Αριστερά και σε μια αφοσιωμένη οικογένεια, το να βιώσει αυτή τη βίαιη στροφή ενορχηστρωμένη από τον σύντροφό της θα πρέπει να ήταν σπαρακτικό», γράφει το Paris Match.

Σίγουρα, η «Κόκκινη Μπέτυ» βίωσε με ένταση τον θρίαμβο του «όχι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Αλλά η αποθέωση ήταν σύντομη. Επτά ημέρες αργότερα, ύστερα από 17 ώρες διαπραγματεύσεων, «σταυρωμένος» από τους εταίρους του, ο Έλληνας ηγέτης αποδεχόταν πολύ δύσκολους όρους για να διασφαλίσει τη σωτηρία της χώρας του, θυμίζει το περιοδικό.

 

Η σύντροφος του πρωθυπουργό, κατά την προσέλευσή της στο Μέγαρο Μαξίμου

 

Παράλληλα, το γαλλικό περιοδικό γράφει για το σύμφωνο συμβίωσης της Μπέτυ και του Αλέξη, σημειώνοντας, επικαλούμενο κοντινούς τους ανθρώπους, πως η σχέση τους είναι στέρεα και αντέχει.

«Συναντήθηκαν στο σχολείο το 1987. Ήταν 13 χρόνων. Εκείνος με μακριά μαλλιά, όμορφος, προερχόμενος από μια οικογένεια της μεσαίας τάξης, παθιασμένος με το βόλει και κυρίως με το ποδόσφαιρο. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει τον Παναθηναϊκό, το γήπεδο του οποίου είναι πολύ κοντά στο σπίτι των γονιών του. Η Περιστέρα είναι ήδη πολιτικοποιημένη και στο ΚΚΕ. Ένας τραυματισμός στο γόνατο αναγκάζει τον Τσίπρα να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο. Εκείνη του προτείνει να οργανωθεί μαζί της, κι εκείνος δέχεται. Το 1990 συμμετέχουν σε μαθητική κινητοποίηση που θα διαρκέσει τρεις μήνες», εξιστορεί το Paris Match και προσθέτει:

«Η Περιστέρα προτιμά τη σκιά και έχει ήρεμο χαρακτήρα. Σπουδάζουν και οι δύο, εκείνος στην Αθήνα, εκείνη στην Πάτρα. Στο τελευταίο της έτος αντιτίθεται στον καθηγητή της που την κατηγορεί για κλοπή δεδομένων. Εκείνη προσφεύγει στη Δικαιοσύνη και με συνήγορο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου κερδίζει τη υπόθεση ύστερα από πέντε χρόνια».

Το άρθρο επισημαίνει και την επιλογή του ζευγαριού να μην παντρευτεί -καθώς είναι και οι δύο άθεοι- και να επιλέξουν την πολιτική ένωση με βάση νόμο του 2009.

«Μένουν στην Κυψέλη και μοιράζονται τις ίδιες απόψεις, εκείνος δεν φορά γραβάτες, εκείνη απορρίπτει το μακιγιάζ και τα σικ φορέματα, και τις ίδια προτιμήσεις: δείπνο στο σπίτι με φίλους, μουσική ελληνική και λάτιν, διακοπές στην Αίγινα χωρίς κοσμικότητες. Τα δυο τους αγόρια δεν έχουν βαφτιστεί», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Και προσθέτει: «Μετά την υποψηφιότητα του Αλέξη στις δημοτικές εκλογές του 2006, που του χάρισε δημοσιότητα, στη συνέχεια την εκλογή του στη Βουλή το 2009, ο ίδιος και η Μπέτι δεν μετακινούνται από τις Αρχές τους. Στην πρώτη πρόσκλησή του στο Προεδρικό Μέγαρο δεν συνοδεύτηκε από τη σύντροφό του αλλά από μια γυναίκα από τη Σιέρα Λεόνε, προκειμένου να αναδείξει το θέμα των μεταναστών στην Ελλάδα. Ήταν ιδέα της Μπέτυ».

«Από τότε που εξελέγη πρωθυπουργός εκείνη δεν τον συνόδευσε σε καμία επίσημη επίσκεψή του, εκτός από το ταξίδι του στη Μόσχα, τον Απρίλιο, όπου υπέκυψε στον πειρασμό μιας selfie στην Κόκκινη Πλατεία», καταλήγει το αφιέρωμα του γαλλικού περιοδικού στην Περιστέρα Μπαζιάνα.