Skip to main content

Παραιτήθηκε ο προέδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, φανερά συγκινημένος, εξαπέλυσε «κεραυνούς» για τις διαρροές όσον αφορά το νόμο Κατρούγκαλο

Την παραίτησή του από τον θώκο του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ανακοίνωσε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Σακελλαρίου υπό το κράτος έντονης συναισθηματικής φόρτισης.

Η παραίτηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση της θητείας του στις 30 Ιουνίου 2018 και έχει ως αιτία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, τη διαρροή των αποτελεσμάτων διασκέψεων του δικαστηρίου σχετικά με τις μειώσεις στις συντάξεις με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Ο κ. Σακελλαρίου χαρακτήρισε αδιανόητη και απαράδεκτη αυτή την παραβίαση του δικαστικού απορρήτου την οποία όπως είπε αντικειμενικά αδυνατεί να ελέγξει.  

Υπενθυμίζεται ότι οι πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή ανέφεραν ότι η διάσκεψη της Ολομέλειας για τον νόμο Κατρούγκλαου σχετικά με τις περικοπές συντάξεων έκρινε συνταγματικές αυτές τις περικοπές με ψήφους 13 έναντι 12. Μάλιστα, στη μειοψηφία φέρεται να ήταν και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η διαρροή, όμως, του αποτελέσματος της διάσκεψης η οποία να σημειωθεί δεν αποτελεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση καθώς εκκρεμούν και άλλες διασκέψεις και η κάθε απόφαση λαμβάνει επίσημη μορφή μόνο με την καθαρογραφή της, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός του δικαστηρίου με αποτέλεσμα ο κ. Σακελλαρίου να υποβάλει σήμερα το πρωί την παραίτησή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης η οποία κι έγινε δεκτή.

Στο δικαστήριο, θα προεδρεύει μέχρι νεωτέρας ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος, ενώ στις εκκρεμείς διασκέψεις στις οποίες συμμετείχε ο πρόεδρος, η αντιπρόεδρος Ειρήνη Σαρπ.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά o κ.Σακελλαρίου, «στην απόφαση μου αυτή κατέληξα μετά την πρόσφατη παραβίαση του απορρήτου της διασκέψεως του δικαστηρίου σχετικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και την εύλογη αναταραχή που προκάλεσε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Η αδιανόητη όσο και απαράδεκτη αυτή παραβίαση του δικαστικού απορρήτου την οποία αδυνατώ να ελέγξω επέφερε καίριο πλήγμα στο κύρος του ΣτΕ και δεν μου επιτρέπει πλέον να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με την δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα. Η σημερινή μου απόφαση έστω κι αν απέχει λίγες μόνο ημέρες από την υποχρεωτική αποχώρησή μου δεν παύει όσο επιβεβλημένη και αν είναι να αποτελεί μια επώδυνη απόφαση για μένα που διανύω το 42ο έτος της δικαστικής μου σταδιοδρομίας».

«Εχω τη συνείδησή μου ήσυχη καθώς δεν αποχωρώ αμαχητί αφού όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκα με τη βοήθεια του Θεού τον αγώνα τον καλό. Η σκέψη μου τώρα στρέφεται στους απλούς πολίτες που είναι τα θύματα των μνημονίων. Οι αντοχές τους συνεχώς δοκιμάζονται από τα αλλεπάλληλα μέτρα που λαμβάνονται με την επίκληση του δημοσιονομικού συμφέροντος. Ηδη από την εποχή του πρώτου μνημονίου ορισμένοι συνάδελφοι μου, μεταξύ των οποίων και εγώ, είχαμε επισημάνει τη μη συμβατότητα των ρυθμίσεων του μνημονίου με το Σύνταγμα και είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει χωρίς να εισακουστούμε για την πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού που σηματοδότησε τη συνακόλουθη υποχώρηση του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους. Τα χρόνια που ακολούθησαν οι αντοχές όλων μας δοκιμάστηκαν ακόμη περισσότερο από τα νεότερα μνημόνια που επέβαλαν και άλλα οικονομικά μέτρα που συνοδεύτηκαν από μειώσεις μισθών και συντάξεων», πρόσθεσε ο κ. Σακελλαρίου.

Ο κ. Σακελλαρίου ζήτησε από τους πολίτες να εξακολουθήσουν να έχουν εμπιστοσύνη στους δικαστές επισημαίνοντας: «Υπάρχουν δικαστές εις τας Αθήνας».