Σάββατο 26 Μαΐου 2018
x

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

Η απροσδόκητη παραίτηση καταγράφηκε μόλις μερικές εβδομάδες πριν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αρχίσει επίσημα τη διαδικασία αποχώρησης

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν ΜακΓκίνες παραιτήθηκε σήμερα λόγω των χειρισμών της εταίρου του στην κυβέρνηση ενός αμφιλεγόμενου ενεργειακού σχεδίου, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει στην κατάρρευση της κυβέρνησης της επαρχίας και την προκήρυξη εκλογών.

Η απροσδόκητη παραίτηση καταγράφηκε μόλις μερικές εβδομάδες πριν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αρχίσει επίσημα τη διαδικασία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απόφαση που δίχασε τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου βρίσκονται τα μόνα χερσαία σύνορα της Βρετανίας με την  ΕΕ.

Το εθνικιστικό κόμμα Sinn Féin, στο οποίο ανήκει ο ΜακΓκίνες, είχε καλέσει την πιστή στο στέμμα πρωθυπουργό της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ, του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) να εγκαταλείψει το σχέδιο αυτό, το οποίο αναμένεται να στοιχίσει στην επαρχία εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες.

Η πρωθυπουργός Φόστερ "αρνήθηκε να αλλάξει στάση" και "κατά συνέπεια με βαθιά μου λύπη (...) υποβάλλω την παραίτησή μου από το αξίωμα του πρώτου αντιπροέδρου" της κυβέρνησης της επαρχίας. "Το Σιν Φέιν δεν θα ανεχθεί την αλαζονεία της Αρλίν Φόστερ και του DUP. Χρειαζόμαστε εκλογές για να επιτραπεί στον λαό να πάρει τη δική του απόφαση", συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο ΜακΓκίνες, ο οποίος πρόσφατα απείχε από την άσκηση των καθηκόντων του λόγω προβλημάτων υγείας --η ακριβής φύση των οποίων δεν είναι γνωστή-- δήλωσε στο BBC ότι θα διευκρινίσει αργότερα εάν θα είναι υποψήφιος σε ενδεχόμενες νέες εκλογές. Το Σιν Φέιν, πρόσθεσε, μπορεί να αναδείξει οποιονδήποτε υποψήφιο για το αξίωμα του πρωθυπουργού της επαρχίας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ