Skip to main content

Παραιτήθηκε η υπ. Εσωτερικών της Βρετανίας - Πλήγμα για Μέι

Η παραίτηση της υπουργού, που θεωρείτο βασική της σύμμαχος, χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα για τη Μέι, η οποία έχει μπει πλέον στα αχαρτογράφητα νερά.

Η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ παραιτήθηκε την Κυριακή, εξαιτίας των σκανδάλων γύρω από τη μεταχείριση των μεταναστών από τις υπηρεσίες της, φέρνοντας την πρωθυπουργό των συντηρητικών Τερέζα Μέι σε ακόμη πιο δύσκολη, ευάλωτη θέση, μερικές ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές της 3ης Μαΐου. Η παραίτηση της υπουργού, που θεωρείτο βασική της σύμμαχος, χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα για τη Μέι, η οποία έχει μπει πλέον στα αχαρτογράφητα νερά της τελευταίας χρονιάς των διαπραγματεύσεων ενόψει της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Μάρτιο του 2019. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ΑΠΕ στερεί από την κυβέρνησή της μια φιλοευρωπαϊκή φωνή. «Η πρωθυπουργός απεδέχθη απόψε την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών», ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η 54χρονη Ραντ είχε βρεθεί στο σκαμνί εδώ και μέρες, μετά την αποκάλυψη ότι οι υπηρεσίες της είχαν ορίσει συγκεκριμένο αριθμό-στόχο ως προς τις απελάσεις παράτυπων μεταναστών. Αρχικά, η Ραντ είχε αρνηθεί ότι ήταν ενήμερη για την ύπαρξη τέτοιου στόχου, μιλώντας στα μέλη αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. «Άθελά μου, παραπλάνησα την κοινοβουλευτική επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων ως προς τους στόχους για τους επαναπατρισμούς παράτυπων μεταναστών κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων για την (σ.σ. υπόθεση της μεταχείρισης των μεταναστών από την Καραϊβική και των απογόνων τους, που είναι γνωστοί στη Βρετανία ως η γενιά) Γουίντρας», παραδέχθηκε η Ραντ στην επιστολή της παραίτησής της που επιδόθηκε στην Τερέζα Μέι. Η Ραντ πληρώνει το τίμημα για το σκάνδαλο Γουίντρας, τη μεταχείριση των μεταναστών από τα νησιά της Καραϊβικής που είχαν συρρεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο - μια υπόθεση που προκάλεσε κύμα οργής στη Βρετανία κι όχι μόνο.

Μισό εκατομμύριο μετανάστες από χώρες της Κοινοπολιτείας μετεγκαταστάθηκαν στη Βρετανία από το 1948 -όταν το πλοίο Empire Windrush, το πρώτο που μετέφερε ταξιδιώτες από την Καραϊβική, τους αποβίβαζε κοντά στο Λονδίνο -ως τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Οι μετανάστες αυτοί πήγαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να βοηθήσουν στην μεταπολεμική ανοικοδόμηση κι έλαβαν άδεια παραμονής επ' αόριστον. Αλλά εκείνοι που δεν ζήτησαν ή δεν έλαβαν ποτέ έγγραφα ταυτότητας βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα αντιμέτωποι με μια μεταχείριση παρόμοια με εκείνη των παράνομων μεταναστών: διατρέχουν τον κίνδυνο απέλασης αν δεν παρουσιάσουν αποδείξεις για κάθε χρονιά διαμονής τους στο ΗΒ. Αντιμέτωπη με την κατακραυγή που προκάλεσε η απειλή των απελάσεων, η Μέι αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους ηγέτες των χωρών καταγωγής των μεταναστών της λεγόμενης γενιάς Γουίντρας, κατά τη διάρκεια της συνόδου της Κοινοπολιτείας στο Λονδίνο (16η-18η Απριλίου).