Skip to main content

Παρέμβαση Τσίπρα για συμβάσεις στην καθαριότητα ζητεί η ΚΕΔΕ

Η ΚΕΔΕ είχε προτείνει η κάλυψη της δαπάνης συμβασιούχων των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν, να γίνει από την κυβέρνηση.

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να ρυθμιστούν επιμέρους θέματα που σχετίζονται με την παράταση των συμβάσεων εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων, ζητεί με επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Στην επιστολή του, που κοινοποιήθηκε και στην υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ο κ. Πατούλης επισημαίνει πως η νομοθετική διάταξη σύμφωνα με την οποία παρατείνονται στους δήμους της χώρας οι συμβάσεις για την καθαριότητα έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα τόσο στους προϋπολογισμούς των δήμων όσο και στη διαδικασία πληρωμής των εργαζομένων.

Επικαλούμενος πρόσφατη Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία κρίθηκε μη νόμιμη και αντισυνταγματική η επαναπρόσληψη των συμβασιούχων, καθώς μετά την κάλυψη εποχικών αναγκών, κατά το πρώτο 8μηνο της σύμβασης τους, καλύπτουν πλέον πάγιες και διαρκείς ανάγκες, επισημαίνει πως πλέον δημιουργείται πρόβλημα με τη μισθοδοσία τους.

Όπως αναφέρει, οι κατά τόπον επίτροποι, συμμορφούμενοι στην παραπάνω νομολογία, αρνούνται να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής των εργαζομένων στην καθαριότητα, των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν για μακρύ χρονικό διάστημα απλήρωτοι.

Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι έχει προκύψει ζήτημα και για τα οικονομικά ορισμένων δήμων, οι οποίοι πριν τη νομοθέτηση περί αυτοδίκαιης παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα, ξεκίνησαν διαδικασίες για την πρόσληψη συμβασιούχων στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ.

Τότε η ΚΕΔΕ είχε προτείνει η κάλυψη της δαπάνης συμβασιούχων των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν, να γίνει από την κυβέρνηση ώστε να αποφευχθεί αύξηση των ανταποδοτικών τελών, ωστόσο η πρότασή της δεν υιοθετήθηκε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί καθώς δεν επιτρέπεται πλέον στους δήμους να απασχολούν τους ανωτέρω συμβασιούχους πέραν των 24 μηνών. Με τις συνεχείς παρατάσεις των 8μηνων συμβάσεων, την 31/12/2016 σε πολλούς δήμους οι εργαζόμενοι θα έχουν συμπληρώσει συνολικό χρονικό διάστημα 24 μηνών διότι δεν είχαν προχωρήσει κάποιοι δήμοι σε διαδικασίες πρόσληψης νέων συμβασιούχων, με κίνδυνο να μην είναι δυνατή περαιτέρω ανανέωση των συμβάσεων αυτών.