Skip to main content

Παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ για την Ελλάδα

Το θέμα της Ελλάδας έχει ήδη συζητηθεί μεταξύ του νέου υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το γεγονός δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό στην Ελλάδα, αν και υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να αποτελει «πρώτο θέμα», λόγω της σπουδαιότητας του και να μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην χώρα μας. Κι αυτό γιατί σηματοδοτεί μια από καιρού αναμενόμενη εξέλιξη αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, η οποία πρόκειται να βάλει τη σφραγίδα της στα γεγονότα που θα δρομολογηθούν από εδώ και στο εξής, ως προς το κλείσιμο της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Οπως πληροφορείται η Voria.gr, το θέμα της Ελλάδας έχει ήδη συζητηθεί μεταξύ του νέου υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η συζήτηση ήταν τηλεφωνική και η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε τη δέσμευση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, υπό τον όρο ότι «οι αριθμοί θα βγαίνουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις χθες σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ενόψει της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι το ΔΝΤ μπορεί να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο για το ελληνικό πρόγραμμα. Ανέφερε, δε, πως παραμένει σε στενή επαφή με τους «Ευρωπαίους φίλους για το θέμα της Ελλάδας, προσβλέποντας στους Ευρωπαίους να βοηθήσουν τη χώρα μας».

«Θα προσεγγίσουμε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία με ανοιχτό μυαλό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το γεγονός είναι από μόνο του εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Κι αυτό γιατί αποδεικνύει στην πράξη ότι και η νέα αμερικανική διακυβέρνηση ασχολείται με την περίπτωση μας. Βεβαίως, όχι όσο στην περίπτωση της διακυβέρνησης Ομπάμα, ωστόσο, ακόμα και τώρα, κάτι αρχίζει να κινείται.

Στο ίδιο συμπέρασμα μπορεί να καταλήξει προσεχώς και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον κ. Μνούτσιν κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21 Απριλίου.