Skip to main content

Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο για τους πλειστηριασμούς

Πενήντα πλειστηριασμούς εμπόδισαν οι συλλογικότητες - Οι τράπεζες δεν ανήκουν πλέον στους Έλληνες αλλά σε ξένα funds, υπογράμμισε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Περίπου 50 πλειστηριασμούς από το κράτος απέτρεψε από τον Σεπτέμβριο του 2016 το Συντονιστικό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, το οποίο πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου.  

«Δεν υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας από το 2014 και μετά», σημείωσε ο Άδωνις Κουλιούφας δικηγόρος του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση. «Ο δήμος Θεσσαλονίκης με αυτό τον τρόπο θα δείξει ότι θέλει να προστατέψει τους δημότες από το κυνηγητό που υπάρχει από το κράτος και τις τράπεζες», τόνισε.

Για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριαμών έκανε λόγο ο εκπρόσωπος των Συλλογικοτήτων Ηλίας Σμήλιος, ο οποίος ανέφερε παράλληλα ότι «στην ελληνική κοινωνία επικρατεία άκρατη φτώχια». «Αυτά που φέρνουν για πλειστηριασμούς είναι μικρά σπιτάκια από οικογένειες χωρίς κανένα εισόδημα», σημείωσε.

Το Συντονιστικό κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσει στην έκδοση ψηφίσματος με το οποίο θα καταδικάζεται η πολιτική «αρπαγής της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας». Επίσης, να δηλώσει τη συμπαράταση στις κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στους πλειστηριασμούς.  

«Πρέπει η απόφαση για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας να έχει και κάποια κριτήρια, όπως τα περιουσιακά στοιχεία και τις μετακινήσεις αυτών. Δεν είναι τόσο απλό να πουμε ότι προστατεύεται η α΄ κατοικία», σημείωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Όπως ανέφερε, «εάν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε πτωχεύσει ως χώρα, πως νομίζουμε ότι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Οι τράπεζες δεν ανήκουν πλέον στους Έλληνες αλλά σε ξένα funds».

Για ψευδή και παραπλανητικά πράγματα έκανε λόγο η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» του ΣΥΡΙΖΑ Ρία Καλφακάκου, ξεκαθαρίζοντας ότι «η πρώτη κατοικία προστατεύεται».

Η τοποθέτηση της κ. Καλφακάκου προκάλεσε την αντίδραση των μελών του Συντονιστικού. «Ζείτε σε άλλον κόσμο», σχολίασε μέλος του Συντονιστικού, για να απαντήσει η κ. Καλφακάκου: «Ξέρω ότι ψάχνετε να βρείτε πολιτικό στίγμα». Σημειώνεται ότι μεταξύ των μελών του Συντονιστικού των Συλλογικοτήτων είναι πρώην βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεργασία των παρατάξεων για να βγεί ένα ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου πρότεινε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης.